Mam taki problem, na standardowej skórce chcę, aby tło było jednolite, po części udało mi się to zrobić, dostałem instrukcję, aby w pliku default.css wyciąć linię
Lecz niestety po tej operacji strona mi się kompletnie rozjeżdża, pokombinowałem co nieco, żeby jakoś to wyglądało i rozjechała mi się stopka i przy jednolitym tle zauwazyłem, że tekst nadal jest mniej-więcej na połowie strony, tak, jakby 2-kolorowe tło jeszcze istniało :/
Wie ktoś może, co należy powycinać, aby strona się nie rozjechała, oraz tekst umieszczony był na całej długości strony?
Samo tło ma się nijak do tego jak są poustawiane bloki i tym samym jaka jest szerokość tekstu.. Ten artykuł może okazać się w Twoim przypadku bardzo pomocny: http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=design. Gdybyś z czymś sobie naprawdę nie radził to podeślij chociaż linka do strony, albo załącz jakieś screeny z ukazanym problemem, bo tak na sucho opisywać to ciężko dociec, czego tak naprawdę potrzebujesz..
brygadowy
2008-07-23 14:42
na razie ten cms jest dla mnie czarną magią, więc lepiej przedstawie to na screenach. Otóż, chciałbym, aby strona na standardowej skórcę pozbyła się "column, menu #3 i menu #4" (z linka, którego mi podałeś), oraz, aby tło było jednolite i tekst był na całej szerokości strony, taki efekt chciałbym osiągnąć:
Wiem, że coś takiego na pewno da się zrobić, gdyż widziałem to już na jednej stronie opartej na Quick Cms. Poza tym, gdy z pliku default.css usuwam linie "background:#fff url('img/two-columns.gif') repeat-y;" i zastępuję ją "background:#fff;" (tak, jak ktoś mi poradził), to wszystko niby działa (właściwie dziwie się, że teraz się nie rozjechało), ale jednak po lewej pozostaje białe, niewykorzystane miejsce:
Adres (testowej) strony to rmp-forum.yoyo.pl, na razie postawiłem sobie stronkę na moim starym koncie na yoyo, na którym mieściło się kiedyś forum, a jak uporam się z problemami przeniosę ją na jakiś tani serwerek ;)
tomaszek
2008-07-23 15:06
Witaj, może zrób od początku w ten sposób: - w pliku container.tpl usuń ten fragment $sMenu3 $sMenu4 - w pliku defualt.css wz linii nr 59: #body{clear:both;float:left;width:100%;background:#fff url('img/two-columns.gif') repeat-y;} usuń url('img/two-columns.gif') repeat-y. Następnie steruj szerokościami kolumn: lewa: linia nr62 wartościa - width:215px prawa:linia nr 78 wartoscia - width:535px Powodzenia :)