Wyznaczanie trasy dojazdu - zumi.pl

grabek

2008-07-19 10:54

Witam!

Mam następujący problem. Chciałem wstawić na stronę boks z zumi.pl umożliwiający wyznaczenie trasy dojazdu do zdefiniowanego przeze mnie miejsca. Jednak jest problem z kodowaniem, bo zumi.pl opiera się na iso-8859-2 a quick.cms jest w utf-8.

Zmieniłem nawet cały temat dla tej podstrony, na której chciałem umieścić to "okienko", ale dalej dzieje się to samo, czyli to wpisaniu nazwy miejscowości z polskimi znakami, po kliknięciu "szukaj" użytkownikowi otwiera się nowe okno z zumi.pl i komunikat, że "nie znaleziono lokalizacji".

Wstawiłem nawet kod "okienka" bezpośrednio w nowy plik container.tpl, ale i to nie pomogło - na stronie pojawiają się krzaki zamiast polskich liter.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

» Quick.Cms v2.x

Jakub Grabowski - www.grabek.net

jolik

2008-07-19 19:33

Witaj grabek,
ja sobie z tym poradziłam bardzo prosto:
najpierw umieściłam w zumi adres mojego obiektu,
następnie zapisałam dokładnie adres strony www, pod którym w zumi wyświetla się mój obiekt na hasło "szukaj"
i na końcu wstawiłam link w QCMSie do tej właśnie strony wyświetlanej przez zumi.

Innymi słowy: w QCMSie mam link bezpośrednio do strony zumi, na której wyświetla się mój obiekt - więc goście odwiedzający moją witrynę nie muszą już niczego wpisywac do zumi, w celu znalezienia miejsca mojego obiektu.

Mam nadzieję, że Ci to pomoże :)

Pozdrawiam

jolik

grabek

2008-07-22 11:48

Witaj jolik,

niestety nie do końca, bo tego typu rozwiązanie jest połowiczne. Zumi.pl daje możliwość umieszczenia na stronie ładnego okienka, w które po wpisaniu własnej lokalizacji i naciśnięciu przycisku "szukaj" Klient zostaje automatycznie przeniesiony na stronę zumi.pl i widzi od razu wyznaczoną trasę od siebie do miejsca docelowego.
Niby nic wielkiego, ale Klientowi się podoba :) A tak potencjalny użytkownik musi sam kliknąć link "wyznacz trasę", wprowadzić swoją lokalizację, itd. a dla współczesnego "internauty" to bardzo wiele jak się okazuje ;)

Pozdrawiam

hammer404

No avatar

2008-07-25 02:56

Można zmienić kodowanie,

w
/lang/pl.php <- zmieniamy z UTF-8 na iso-8859-2

Następnie jakimś konwerterem np. Gżegżółką konwertujemy na iso-8859-2 pliki:

/db/pl_pages.php
/db/pl_pages.ext.php
/db/pl_pages.files.php

/config/lang_pl.php

U mnie działa:

http://gal-pol.pl/?kontakt,2

Pozdrawiam.

grabek

2008-07-26 12:30

No tak, ale to znowu zmieni kodowanie wszystkich treści na iso, a ja wolałbym, żeby jednak były w utf-8.
Chyba trzeba będzie podpiąć jakąś sztywną stronę z tym okienkiem :)

Dzięki za rady!

Pozdrawiam,
grabek

Do góry
o nas | kontakt