jak dodać datę utworzenia wątku na każdej podstronie

szlipek

2008-09-26 09:28

mam takie pytanie czy idzie jakoś zrobić tak żeby dodająć wątek wyświetlała się data pod wątkiem

» Quick.Cms v1.x

Makaron

2008-09-26 09:34

Co rozumiesz przez słowo wątek? Może mógłbyś pokusić się o zamieszczenie jakiegoś poglądowego screena jakby to miało wyglądać?

szlipek

2008-09-26 09:37

pod słowem wątek mam na myśli każdą podstronę. Gdy np. aktualizujemy jakąś podstronę żeby pokazywała się data ostatniej aktualizacji

Makaron

2008-09-26 18:32

To jest jedna z opcji dostępna w płatnej wersji skryptu.. Przy newsach (sposób wyświetlania podstron) wyświetlana jest data dodania.

szlipek

2008-09-29 07:57

ale to nie ma być jako news bo to ma wyglądać tak jak się wejdzie w daną pod stronę to ma się pokazać ta data

Makaron

2008-09-29 10:09

Więc kombinuj.. W PHP jest wbudowana funkcja zwracająca datę. Wystarczy dorobić jedno pole w bazie danych pages_ext i w momencie zapisu po stronie panelu administracyjnego wywołać funkcję daty i wpisać wartość do tego pola, później wyświetlać po stronie klienta.. Nic specjalnie trudnego nie widzę.

szlipek

2008-09-29 13:39

Tylko jest jeden problem co jest jak się nie znam na php. Dałoby się wytłumaczyć to jakoś na chłopski rozum?

Makaron

2008-09-30 09:17

Był gdzieś już temat jak dodać dodatkowe pole, więc to musisz zrobić analogicznie.. Przykładowa funkcja zwracająca datę może wyglądać tak: date("Y-m-d") gdzie Y - lata, m - miesiące, d - dni (można zmienić tą kolejność). Gotowego rozwiązania Ci nie podam, bo w kilku krokach ciężko jest to zrobić..

szlipek

2008-10-01 10:21

Mam jeszcze ostatnie pytanie? Mógłby mi ktoś powiedzieć w jakich plikach mam się bawić żeby wyświetlało mi to na podstronach

Makaron

2008-10-01 11:09

Chodzi Ci o templaty czy o bazę danych? Jeśli o bazę danych to db/pages.def.php i db/pages.php. Jeśli o template to templates/pages_default.tpl..

Do góry
o nas | kontakt