SAFE MODE - brak możliwości zalogowania do panelu Admin
avoner
2008-12-12 21:27
Witam wszystkich :) Jestem pod wrażeniem ilości informacji na tym forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
moja strona [url]<http://www.avon.is.net.pl>[/url] darmowy serwer od dostawcy internetu jeszcze parę dni temu wszystko działało, a dzisiaj podczas próby logowania do panelu administracyjnego mam taką niespodziankę:
Warning: session_start() [function.session-start]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 4909 is not allowed to access /var/tmp/ owned by uid 0 in /home/users/avon/public_html/admin.php on line 11
Fatal error: session_start() [<a href='function.session-start'>function.session-start</a>]: Failed to initialize storage module: files (path: ) in /home/users/avon/public_html/admin.php on line 11
Czy macie jakiś pomysł jak sobie z tym problemem poradzić? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. pozdrawiam wszystkich użytkowników Quick-a !
Problem polega na tym, ze prawdopodobnie nie masz praw do katalogu ''/tmp''. Sproboj to obejsc w taki sposob: 1. Utworz katalog np. files/sessions/ 2. Edytuj plik config/general.php i w przedostatniej linii wstaw kod: ini_set( 'session.save_path', 'files/sessions/' );
Teraz sesje beda zapisywaly sie do katalogu ''files/sessions/''. Sprawdz czy dziala i daj znac. Jesli nie to skontaktuj sie ze swoim adminem serwera by Ci cos zaradzil i daj znac co Ci napisal/powiedzial.
avoner
2008-12-15 10:52
Dzięki za poradę! Zadziałało jak trzeba.
Drobna poprawka: ini_set( 'session.save_path', 'files/sessions' ); bez ostatniego ukośnika
oraz zmiana uprawnień do katalogu: files/sessions/ chmod 777