nie ma takiej mozliwosci. jedynie produkty w Quick.Cart maja mozliwosc przylaczania wiecej kategorii do siebie
ziompaul
2009-02-17 21:36
1. Chciałbym wrzucić menu2 (sAktualnosci) do templatu page_str_gl.tpl i wsadziłem tam zmienną odpowiadającą temu menu i nic się nie wyświetla. Dodam, że w tym templacie znajduje się także short story pierwszej strony z menu1 (sMenuGlowne) sMenuGlowne znajduje się w templacie głównym (layout.tpl)
W Aktualnosci.tpl jest wpisane wyświetlanie nazwy i pod nim short story każdej strony z sAktualnosci.
2. Czy da się wyświetlić submenu poprzedniego submenu? sMenuGlowne znajduje się w layout.tpl. Jego submenu(1) w page_kolekcja.tpl no i to drugie submenu(2) ma się wyświetlać pod submenu1. Co ciekawe nie wiem dlaczego wygląd submenu1 pobierany jest z <!-- BEGIN SUBPAGES_LIST_2 --> a nie z <!-- BEGIN SUBPAGES_LIST_1 -->. Nie wiem jak to poprawić.
ziompaul - ad1. z templates/themes/default.php przenies to: $sMenu2 = $oPage->throwMenu( 'menu_2.tpl', 2, $iContent, 0 ); do poczatku pliku actions_client/p.php
teraz powinno juz widziec
ad2. tego nie rozumiem do konca
ziompaul
2009-02-19 18:03
Rozwiązanie 1 problemu działa. Drugi problem wytłumacze od początku:
Menu główne jest w layout.tpl
Strona Główna | Kolekcja | Promocje | Kontakt
Po kliknięciu na:
Strona główna - pokazuje sie strona o templacie: page_strona_glowna.tpl Kolekcje - pokazuje się strona o templatcie: page_kolekcja.tpl
No i w tym templacie page_kolekcja.tpl znajduje się zmienna $sSubpagesList która wyświetla Podmenu1 - podstrony znajdującej się w kategorii Kolekcja. Do tąd działa wszystko dobrze. Teraz po kliknięciu na któryś z tych z tych linków Podmenu1 pod klikniętym linkiem chciałbym, żeby wyświetliło się Podmenu2 o innym stylu - linki do stron należących do wybranej podstrony w Podmenu1
Jeżeli tego problemu nie będzie się dało tak rozwiązać to po prostu w page_kolekcja.tpl utworze oddzielne menu
-------
Teraz doszedł jeszcze jeden problemik:
Edytor WYSWIG niepotrzebnie wpisaną treść wrzuca w znaczniki <p>...</p>, to mi przeszkadza. Da się zrobić, żeby ten edytor nie robił tego?
ziompaul
2009-02-19 20:19
W przykładzie z dostarczonym z systemem (defaultowy template) wyświetlanie Podmenu działa poprawnie, z tym że wyświetla się ono pod Głównym Menu a nie pod Podmenu 1 poziomu.
U mnie Podmenu 2 poziomu ma się wyświetlać pod Podmenu 1 poziomu.
zompaul - jesli dobrze rozumiem to chcesz by podmenu2 wyswietlalo sie nie po przeladowaniu strony po kliknieciu na podmenu1 ale by po prostu sie pojawilo ? jesli zle rozumiem to prosze przeslij jakis screen itd by to bylo jasniejsze.
ziompaul
2009-02-20 19:21
Nie no, żeby wyświetlało się bez przeładowania to by trzeba było wpleść w to AJAX, chyba że masz gdzieś pod ręką takie rozwiązanie to by było nawet fajne.
Mnie chodzi o zwykłe pokazywaniu się podmenu 2 po przeładowaniu pod klikniętym linkiem z podmenu.
ziompaul
2009-02-20 19:22
Narazie osiągnąłem tyle, że po kliknięciu na link Podmenu1 przeładowuje się strona i w miejsce Podmenu1 wyświetla się Podmenu2 z kliknietego linku.
ziompaul
2009-02-24 22:24
http://www.ikielce.pl/laura.png - tak to ma wyglądać
menu boczne ma być submenu1 z menu głównego po kliknięciu na Kolekcja lub Promocje podmenu ma być submenu z submenu1
to sproboj tego: http://opensolution.org/Quick.Cms/forum/?p=readTopic&nr=910
ziompaul
2009-02-25 11:28
Niestety po wstawieniu tego kodu działa tak samo jakby go nie było.
Pokazuje się submenu1, ale submenu2 już nie pokazuje się pod linkiem tylko zastępuje całe menu
Poza tym w templatach page_ nie działają zmienne $aData[sSelected] ani $aData[iDepth] i nie da się rozdzielić stylów poszczególnych poziomów submenu.
W przykładzie dostarczonym wraz z systemem, submenu "Walking Boots" pokazuje się po kliknięciu na link. Niestety po utworzeniu submenu dla High Mountain już nie pokazuje się ono pod linkiem a powinna być taka możliwość.
Skoro jest możliwość tworzenia dużej ilości submenu to powinna byś możliwość tworzenia wielopoziomowego drzewa podstron.
nie wiem czy to bedzie mozliwe do zrobienia w prosty sposob :/
ziompaul
2009-02-26 17:11
Hm no to szkoda, ale myślę że dla zwiększenia elastyczności przydałaby się taka opcja. Pomyślcie o tym, wtedy na pewno będę mógł oferować ten system swoim klientom i kupować go.
Tym czasem stronę: http://www.laura.ikielce.pl/ teraz zrobiłem na takiej samej zasadzie jak jest w przykładzie dostarczonym wraz z systemem. Czyli Boczne menu jest zupełnie oddzielnym menu. Nie jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie bo przenoszenie stron z Kolekcji do Promocji będzie wiązało się nie tylko ze zmianą nadstrony ale także zmianą templatu strony. Dla klienta może to być już zbyt skomplikowane.
Tylko ze nie wiem dlaczego w moim przypadku podmenu wyświetla się na stałe od razu, a nie tak jak w przykładzie dostarczonym z systemem, po kliknięciu na link. To jeszcze wartałoby poprawić.
ziompaul
2009-03-02 10:28
Czy to że menu boczne jest zadeklarowane w pliku actions_client/p.php ma jakiś wpływ na to, że jego submenu pokazuje się na stałe a nie dopiero po kliknięciu? Jak to poprawić?