Zaznaczona zakładka

metoda

2009-05-15 07:03

Chcę zrobić tak, żeby po zaznaczeniu zakładki pozostawała zaznaczona, dopóki nie wyjdę z podstrony? I tu jest problem, bo o ile w "oryginalnej" wersji jest to zrobione, o tyle po modyfikacji nie bardzo umiem sobie z tym poradzić.

W container.tpl mam taki kod:

<ul id="menu2">
    <
li id="ikonka1"><a href="?misja,8"></a></li>
    <
li id="ikonka2"><a href="?o-nas,22"></a></li>
    <
li id="ikonka3"><a href="?oferta,7"></a></li>
    <
li id="ikonka4"><a href="?przykladowe-projekty,14"></a></li>
    <
li id="ikonka5"><a href="?kontakt,12"></a></li>
  </
ul>

A w .css tak:

#menu2{width:985px;height:37px;background:url('img/menu.jpg');position:relative;}
#menu2 li{margin:0;padding:0;list-style:none;position:absolute;top:0;}
#menu2 li, #menu2 a{height:37px;display:block;}
#ikonka1{left:60px;width:150px;}
#ikonka2{left:210px;width:147px;}
#ikonka3{left:357px;width:148px;} 
#ikonka4{left:505px;width:148px;}
#ikonka5{left:653px;width:149px;} 

#ikonka1 a:hover{background:transparent url('img/menu.jpg') no-repeat -60px -39px;}

#ikonka2 a:hover{background:transparent url('img/menu.jpg') no-repeat -210px -39px;}

#ikonka3 a:hover{background:transparent url('img/menu.jpg') no-repeat -357px -39px;}

#ikonka4 a:hover{background:transparent url('img/menu.jpg') no-repeat -505px -39px;}

#ikonka5 a:hover{background:transparent url('img/menu.jpg') no-repeat -653px -39px;}

#menu2 span{display:none;}

Co i gdzie dopisać, żeby się udało to, o czym piszę? A może w ogóle źle jest to rozwiązane? a:hover działa, tylko nie umiem sobie poradzić z zaznaczeniem aktywnej strony... Jakieś sugestie?

» Quick.Cms v2.x

treewood (OpenSolution)

2009-05-15 07:46

problem w tym, ze ty masz to wpisane na stale i nie bedzie Ci sie to zaznaczac. musialbys sobie wygenerowac to menu z pliku np. templates/menu_2.tpl

metoda

2009-05-15 08:24

Więc jednak ;) Ale i tak mi nic a nic nie wyszło... Eksperymentuję bardziej niż wiem jak to zrobić.

metoda

2009-05-15 10:08

Poddaję się... Jeśli będziesz tak dobry i podasz mi choć wskazówkę, jak to zrobić, wdzięczność moja będzie bezgraniczna :)

metoda

2009-05-15 20:13

Wybaczcie, że piszę post jeden pod drugim...
Może jest jakiś inny sposób, żeby osiągnąć to, o co mi chodzi: mam obrazek, podzielony stylami na kilka części, co zresztą widać w kodzie. są to zakładki prostokątne, więc nie bardzo da się to inaczej zrobić. Ten kod, który mam, wyświetla mi prawidłowo dół obrazka, że wygląda, jakby się zmieniał, ale nie zostaje "podmieniona" zakładka aktywnej strony na stałe, czyli do momentu wejścia na inną stronę.
Da radę to jakoś zrobić? Ewentualnie mogę próbować tak, jak jest w standardowym menu i mieć na tych zakładkach tekst wpisywany w adminie zamiast obrazka, ale jednak to będzie takie pośrednie rozwiązanie, zwłaszcza że przeglądarki mogą to trochę inaczej interpretować moim zdaniem...

treewood (OpenSolution)

2009-05-18 07:49

czy mozesz przeslac adres by sprawdzic o co konkretnie chodzi ?

metoda

2009-05-18 21:52

www.kingaszumilas.com/mcad/

Chodzi o to, że jeśli jest obrazek tylko jako tło, powtarzalne, to łatwo zrobić zaznaczoną stronę, którą ktoś ogląda. Ale jeśli mam zrobione obrazki, to musi mi się podmieniać tylko określona część całości. To na pewno się da jakoś zrobić, ale nie wiem jak. Bo normalnie wczytuje nazwę podstrony z menu2.tpl i przy okazji część "dolną" obrazka pod obszarem, który zajmuje napis. Ja nie mam takiego napisu. I siłą rzeczy nie mam też pliku z menu2, bo adres do obrazka jest wpisany w container.tpl (jak we fragmencie kodu powyżej).

treewood (OpenSolution)

2009-05-19 08:08

czy to menu generuje Ci sie automatycznie czy wpisales sobie kod do tpl. jesli automatycznie to w templates/menu_2.tpl w LIST jest cos takiego jak $aData[sSelected].
Jesli wybrana jest strona to do konkretnego li wpisuje sie klasa class="selected" i mozesz jej uzywac wtedy do zaznaczenia/ustawiena stalego tla dla wybranego elementu

metoda

2009-05-20 18:52

Wyżej jest napisane, jakie mam menu... I jako że nie umiem zrobić sobie tego tak, żeby działało z tym kodem, który jest, proszę o pomoc, jak można to zrobić inaczej.

Do góry
o nas | kontakt