wirus na stronce

mals

2009-06-18 13:27

witam
mam taki problem ze stronką, a mianowicie mam sygnały że jest wirus na stronce:
www.zofiakossak.pl.

The problem appears when using Safari versions 3 and 4 on Mac OS X.
The problem occurs whether my MacBookPro is in UK or PL.
My tests with IE and Firefox were with IE8 and Firefox 3.0.8 on Windows XP SP3 and Firefox 3.0.11 on Mac OS X.
I get the same problem with my iMac in UK. Some people in Poland are probably getting the same sort of alert when they talk about the site having a virus.

Dodam, że kilka razy skanowałem ją i nic nie znalazłem.
Dzięki za wszelką pomoc.

» Quick.Cms v2.x

mals

treewood (OpenSolution)

2009-06-19 07:47

prawdopodobnie masz tego wirusa w kodzie w index.php. Edytuj ten plik i usun to co znajduje sie za pierwszym "?>"
i zmien haslo do FTP!!!

mals

2009-06-19 11:11

w index.php nic nie ma za "?>" więc problem jest w innym miejscu

mals

metoda

2009-06-21 16:31

Na początek wyświetl sobie źródło strony i sprawdź, czy nie ma <iframe></iframe> w którymś miejscu. Jeśli nie ma, to trzeba grzebać w plikach. Kiedyś tak mi się zdarzyło, że w jakimś dziwnym pliku się wirus zadomowił i trzeba było kod całej strony dokładnie przejrzeć, żeby to wyłapać. Hasło do ftp jak najbardziej zmień, zwłaszcza jeśli masz hasło typu serwer123, przeskanuj porządnie swój komputer pod kątem trojanów i innego dziadostwa, ale też te komputery, które mogły się łączyć ze stroną przez ftp. Powodzenia!

seeq

No avatar

2009-06-23 10:03

Miałem ten sam problem w zeszłym tygodniu. Wirus zaatakował pliki z root index.php ,oraz plik index.php w adminie i w template jeszcze jakiś plik , już nie pamiętam. Pięć godzin ganiałem łajzę z ftp'a. Skoro nie jestem jedyny, nasuwa się pytanie jak on się dostał ? Stronki bazują na cms zdaje się od 2.2 do 2.3. Miałem dodany w js dodatek peel (link animowany w rogu strony, ale nie on chyba był winien?).

Pytam bo na tym silniczku bazują stronki. I strach pomyśleć że jeszcze raz miałbym z tym walczyć.

...

seeq

No avatar

2009-06-23 10:04

dodam że mam galerie w iframe na stronkach.

...

metoda

2009-06-23 19:46

Z tego co wiem, ze wzmożoną aktywnością grasują ostatnio trojany i one przechwytują hasła z komputerów. Poproś dostawcę hostingu o raport logowania na serwer w dni, kiedy wykryto ataki, a potem zablokuj sobie adresy, z których były dokonywane zmiany w kodzie strony. Pomaga o tyle, że drugi raz to samo IP się nie dostanie...

Back to top
about us | contact