Jakis czas temu rozpocząłem przenoszenie mojej strony na Quick.Cms lite, dostosowałem grafikę, zrobilem odpowiednie działy/sekcje/kolumny i na koniec zostawiłem sobie system newsów, niestety po podpięciu systemu newsów wystapiły probemy. Otóż na stronie pojawiają mi sie newsy, jednak również pojawia mi sie błąd oraz newsy/komentarze są trochę popsute.
Używam systemu newsów Cutenews v1.45, wszablonie umieściłem taki kod:
Natomiast błąd wyświetlający się nad każdym newsem to:
Warning: file(./data/comments.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/instructions_cms/functions.inc.php on line 185
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/instructions_cms/functions.inc.php on line 187
Dodam jeszcze, iż jeśli ten kod umieszczę w zwykłym pliku *.html (nie w szablonie *.tpl) to wszystko działa poprawnie.
Z błędu wynika, że skrypt nie może dotrzeć do pliku comments.txt. Bardzo możliwym jest także, że zmienna $number nie będzie widoczna w pliku newspanel/show_news.php, gdzie podejrzewam jest wykorzystywana.
Warning: file(/data/postponed_news.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/inc/functions.inc.php on line 162
Warning: file(./data/comments.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/inc/functions.inc.php on line 430
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/inc/functions.inc.php on line 432
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/inc/functions.inc.php on line 718
Co może powodować ten problem? Ścieżka do folderu jest prawidłowa, normalnie to działa bez problemów, tylko po umieszczeniu w szablonie tpl występują problemy.
Co do show_news.php - to tutaj są wszystkie newsy podane (wraz z komentarzami), natomiast $number = "5"; pokazuje na stronie tylko 5 ostatnich newsów.
z bledu ciagle wynika, ze skrypt nie widzi pliku postponed_news.txt w katalogu /data/. sproboj utworzyc plik postponed_news.txt i comments.txt w katalogu db/ i w pliku newspanel/show_news.php ustawic, ze ma nie otwierac pliku w katalogu /data/ ale w db/
W pliku newspanel/show_news.php nie znalezłem nic co by mogło pomóc. Natomisat w pliku newspanel/inc/functions.inc.php wystarczyło zmodyfikowac te linie ktore pokazywały sie w błędach i zmienić ścieżki do plików, wydaje mi sie ze nie trzeba było zmieniac sciezki na db/comments.txt itd wytarczyło na newspanel/data/comments.txt.
bo te sciezki to maja taką postać przykladowo "$cutepath/data/comments.txt").
Teraz na stronie pokazuje mi ilość komentarzy lecz nie pokazuje komentarzy O_o
No ale tak czy siak nadal zostaje jeden problem którego nie wiem jak wyeliminować.
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/d/i/a/strona/www/cms/newspanel/inc/functions.inc.php on line 718
na wszelki wypadek przesyłam plik show_news.php oraz functions.inc.php
http://www.speedyshare.com/839122636.html
http://www.speedyshare.com/726185573.html
Moze ktos będzie wiedział co należy zmienic w linii 718
Skrypt działa poprawnie tylko po umieszczeniu go w QuickCms.Lite występują te problemy, wiec przyczyna leży w kodzie QuickCms.Lite a nie w systemie newsów. Ponadto przetestowałem jeszcze kilka innych systemów newsów i w kązdym wystepował podobny problem, testowałem również na kilku innych serwerach.
Myślałem że zainteresuje was problem, i podejmiecie jakieś działania aby w przyszłych wersjach wyeliminować ten błąd :|
Ja tylko zgłosiłem problem.
Oczywiście pewnie można rozwiązać ten problem poprzez edytowanie plików systemu newsów..
Tak czy siak zastosowałem alternatywne rozwiązanie.
Usunąłem fragment kodu z linii 718 i skonfigurowałem system newsów tak, aby nie było komentarzy. Zawsze ból ze nie ma komentarzy, ale przynajmniej są newsy.