SEO a nagłowni h1 h2 h3

DarkSilver

2009-08-27 17:49

Witam

Quick CMS jest zbudowany tak że nagłowek h1 przypisany jest nazwei w logo strony, h2 do tekstu pod logo natomiast h3 do nazwy działu, i tu mam dwa pytania.

1. Nie jestem ekspertem w dziedzinie SEO ale nagłówek h1 jest najważniejszy i dotyczy treści strony, więc czy nie powinien on znajdować się w miejscu nagłówka h3, czyli byc przypisanym do nazwy działu?

2. Drugie moje pytanie (nie biorąc pod uwagę pyt 1) : pomiędzy nagłówkami h1 i h2 nie ma żadnej treści, a one powinny się odnosić do jakieś treści. Bo zawsze wydawało m isie że powinno to wyglądać tak: nagłówek h1 <treść dotycząca h1> nagłówek h2 <treść dotycząca h2> itd. Czy może nie ma to znaczenia że nagłówki następują bezpośrednio jeden po drugim i obydwa dotyczą tej samej treści.

» Quick.Cms v2.x

Makaron

2009-08-28 09:19

Ad 1: Nikt nie broni Ci zamienić tych nagłówków miejscami. Myślę, że jest poprawnie, bo dajmy na to, że obrazek logo będzie miał title "Księgarnia u Basi" to słowo "księgarnia" jest tutaj bardzo istotne, a nie dajmy na to nazwa podstrony i fraza "o nas".

Ad 2: Z wiadomości, które posiadam nasze skrypty bardzo dobrze się pozycjonują. Nie jest zasadą, że po nagłówku musi być dłuższa treść.

podgorski

2009-08-28 13:07

Jeżeli mogę się wtrącić, nagłówki ustalane są hierarchicznie, nie powinno ich się zamieniać miejscami.

Ja robię to w ten sposób, że umieszczam w nagłówku <h1> tekst lub obrazek logo - odpowiada za ogólną tematykę strony (znajduje się tam słowo kluczowe), usuwam <h2> slogan zmieniając go na tekst w obrębie klasy, ustawiam <h2> na nazwę strony, jeżeli są podstrony to w nagłówkach <h3> itd.

Jak napisał wcześniej Makaron, google doskonale indeksuje strony oparte na quick.cms'ie. Czytając wskazówki google dla webmasterów:

http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=pl&answer=35769#3

dowiadujemy się, że warto jest robić strony dla użytkowników, a nie pod wyszukiwarki i roboty internetowe, a to jest dla google coraz bardziej cenne i premiowane.

http://pcboy.pl/

DarkSilver

2009-08-29 18:50

Bo niem jak byłoby lepiej.

Przykładowo mamy stronę (ja napisał Makaron) "Księgarnia u Basi", Wiec słowem kluczowym jest słowo "Księgarnia"

Sposób 1

Logo: <h1>Księgarnia</h1>
Slogan: <h2>Księgarnia u Basi</h2>
Nazwa działu <h3>nazwa działu</h3>

Cz nagłówek h1 odnosi się również do treści, która jest po <h3> ?

Sposób 2
Logo: <h1>Księgarnia</h1>
Slogan: Księgarnia u Basi // usuwamy <h2>
Nazwa działu <h2>nazwa działu</h2> // zmieniamy h3 na h2

Który sposób byłby lepszy? Mi sie wydaje że ten drugi sposób, ale chiralnym poznać wasze opinie.

Makaron

2009-08-31 08:46

Myślę, że to nie do końca najlepsze miejsce na takie pytania. Nikt z nas chyba nie jest specjalistą od SEO. Do tego są odpowiednie fora i tam pewnie szybciej byś znalazł odpowiedź. Możesz także spróbować metody prób i błędów i własnych doświadczeń.

Do góry
o nas | kontakt