Quick CMS jest zbudowany tak że nagłowek h1 przypisany jest nazwei w logo strony, h2 do tekstu pod logo natomiast h3 do nazwy działu, i tu mam dwa pytania.
1. Nie jestem ekspertem w dziedzinie SEO ale nagłówek h1 jest najważniejszy i dotyczy treści strony, więc czy nie powinien on znajdować się w miejscu nagłówka h3, czyli byc przypisanym do nazwy działu?
2. Drugie moje pytanie (nie biorąc pod uwagę pyt 1) : pomiędzy nagłówkami h1 i h2 nie ma żadnej treści, a one powinny się odnosić do jakieś treści. Bo zawsze wydawało m isie że powinno to wyglądać tak: nagłówek h1 <treść dotycząca h1> nagłówek h2 <treść dotycząca h2> itd. Czy może nie ma to znaczenia że nagłówki następują bezpośrednio jeden po drugim i obydwa dotyczą tej samej treści.
Ad 1: Nikt nie broni Ci zamienić tych nagłówków miejscami. Myślę, że jest poprawnie, bo dajmy na to, że obrazek logo będzie miał title "Księgarnia u Basi" to słowo "księgarnia" jest tutaj bardzo istotne, a nie dajmy na to nazwa podstrony i fraza "o nas".
Ad 2: Z wiadomości, które posiadam nasze skrypty bardzo dobrze się pozycjonują. Nie jest zasadą, że po nagłówku musi być dłuższa treść.
Jeżeli mogę się wtrącić, nagłówki ustalane są hierarchicznie, nie powinno ich się zamieniać miejscami.
Ja robię to w ten sposób, że umieszczam w nagłówku <h1> tekst lub obrazek logo - odpowiada za ogólną tematykę strony (znajduje się tam słowo kluczowe), usuwam <h2> slogan zmieniając go na tekst w obrębie klasy, ustawiam <h2> na nazwę strony, jeżeli są podstrony to w nagłówkach <h3> itd.
Jak napisał wcześniej Makaron, google doskonale indeksuje strony oparte na quick.cms'ie. Czytając wskazówki google dla webmasterów:
dowiadujemy się, że warto jest robić strony dla użytkowników, a nie pod wyszukiwarki i roboty internetowe, a to jest dla google coraz bardziej cenne i premiowane.
Myślę, że to nie do końca najlepsze miejsce na takie pytania. Nikt z nas chyba nie jest specjalistą od SEO. Do tego są odpowiednie fora i tam pewnie szybciej byś znalazł odpowiedź. Możesz także spróbować metody prób i błędów i własnych doświadczeń.