Jak wstawić funkcję include do containera?

soohy_tm

2009-09-18 00:44

Witam! Jak w temacie - jak wstawić coś takiego:

<?php include("strona.php"); ?>

Dodam że niestety nie mogę użyć iframe bo mi się cała strona rozjeżdża:(

» Quick.Cms v2.x

DarkSilver

2009-09-18 07:58

TO zależy w którym chcesz to wstawić miejscu (w którym miejscu w szablonie ma się includować) Musisz to wstawić gdzies pomiędzy <body> a </body>

Co do iframe to ustaw odpowiednią szerokość ramki i nie powinno się rozjeżdżać,

imees

2009-09-18 08:16

Nie zaincluguje bo container nir jest plikiem php tylko plikiem szablonu więc nie wywoła funkcji, możesz to jedynie zrobić w index.php ale ta strona.php będzie Ci się tylko wyświetlać albo nad całą zawartością strony albo pod.

Makaron

2009-09-18 14:37

No w szablonie niestety nie działają funkcję include, z tego co pamiętam.. więc musisz poszukać innego sposobu.

soohy_tm

2009-09-18 15:03

DarkSilver:
Dokładnie chodi o obszar między <body> a </body> lecz to nie działa. A co do iframe to daloby sie tak zrobic gdyby "rozmiar" includa sie nie zmienial. A tu raz width:100px a raz 150px. I jak sobie z tym poradzic... ;)

imees:
Wydaje mi się że nie masz racji kolego. W pliku general.php jest zmienna $config['embed_php']. Jeśli ustawisz ją na true to możesz implementować php w containerze. Przykładem jest działająca funkcja phpinfo();. W sumie include to jedyna funkcja która nie chce działać w containerze...

Makaron:
Jakieś sugestie? :))

Makaron

2009-09-18 16:29

soohy_tm:
Ależ oczywiście. Zaincludować ten plik wcześniej, jeśli od razu on coś, że tak powiem wypluwa to przerobić go na funkcję, która zwraca interesującą Cię treść i w pliku z tematem np. templates/themes/default.php utworzyć sobie zmienną, pod którą przypiszesz wynik tej funkcji, a później ów zmienną wywołasz sobie w pliku templates/container.tpl.

DarkSilver

2009-09-18 17:21

Makaron
To juz wyższa szkola jazdy XD

soohy_tm
Co do irame to skoro raz masz 100px a raz 150px to ustaw na 150 :P
a scroll ci przeszkadza?

PS
Szkoda ze to forum nie ma opcji PM oraz edycji postów ;/

soohy_tm

2009-09-23 02:57

Makaron:
Dzięki serdeczne... zrobilem sobie to troche inaczej:) Może o to Ci chodziło, ale zaincludowalem sobie plik incl.tpl w themes/default.php i z niego sobie wrzucam wszystko co mi jest potrzebne:)

Dzięki i pozdrawiam!

Do góry
o nas | kontakt