Wyśrodkowanie menu2 w sekcji head3

mako241

No avatar

2008-02-24 02:13

Jak zrobić, aby menu2 znajdowało się po środku sekcji head3?

» Quick.Cms v2.x

Mako

srebny

2008-02-24 22:01

Z tego co się orientuję to float moze mieć wartość left i right, jedynym wyjściem może być popróbowanie ustawień z marginesem.

Kamil

mako241

No avatar

2008-02-25 22:08

Może jakaś wskazówka od autorów skryptu? Nie wierzę, żeby taka prosta kwestia nie była do rozwiązania.

Mako

srebny

2008-02-26 09:14

poniżej podaję wzór w pliku css:
/* MENU TOP BELOW LOGO */
#menu2{float:right;padding:0 100px 0 100px;font-family:tahoma;font-size:1.08em;list-style:none;}

zmienna padding określa marginesy (odstępy) w/g wzoru:
0 odstęp góra
100px odstęp z lewej
o odstęp dół
100px odstęp z prawej
jeżeli potrzebujesz więcej informacji proponuję lekturę o stylach css np.: http://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/style.htm

Jak sam zauważyłeś jest to prosta kwestia i jeżeli chcesz robić stonkę (grzebiąc w kodzie) to powinieneś sam trochę na ten temat poczytać. Kursy html, xhtml, css i php są ogólnie dostępne w necie. Jeżeli chcesz coś zrobić to powinieneś sam trochę pomyśleć a nie prosić o gotowe rozwiązania od autorów Quick-a . Gdyby mieli odpowiedzieć na każde pytanie to według mnie prościej było by dla nich napisać cały kurs css-a i php-a.
Nie chcę tutaj nikogo obrazić ani wyszydzać bo sam kiedyś zaczynałem zabawę z informatyką i tylko dzięki ludziom którzy się na tym znali rozwiązałem i nauczyłem się rozwiązywać różne problemy i Ci ludzie zawsze powtarzali jedną rade : "nie żądaj gotowego rozwiązania tylko zapytaj o wskazówkę, potem ją wykorzystaj do stworzenia rozwiązania - bo tylko tak czegokolwiek się nauczysz.

Pozdrawiam

PS. Jeżeli ktoś jest urażony tym co napisałem to sorka :)

Kamil

srebny

2008-02-26 09:16

ach uprzedzając pytanie plik w którym trzeba zrobić modyfikację to:
/public_html/templates/default.css

Kamil

mako241

No avatar

2008-03-13 17:16

srebrny, troszke źle mnie zrozumiałeś. Znam CSS i to bardzo dobrze.
Wyśrodkowanie za pomocą dodawania paddingów z lewej i prawej strony to AMATORSZCZYZNA, wystarczy w menu dodać/odjąć jedną literkę i wszystko się sypie. Ja chcę, aby to automatycznie pojawiało się po środku, bez względu na szerokość menu.

Gdybym stronę robił od nowa, i nie raz tak robiłem to sprawa jest prosta. Robię DIV-a head3, a w nim DIV-a menu2 dla którego przypisuję 'margin: 0 auto;'
Niestety, w tym wypadku przypisanie takiej właściwości dla menu 2 nic nie zmienia, menu przyklejone do lewej strony.

Poraz kolejny apeluję do autorów skryptu o pomoc!

Mako

pxl666

2009-11-07 09:08

wydaje mi sie ze trzeba to zrobic w plikach .tpl bo mi css tez nie wychodzi, ale wlasnie mecze jedna stronka testowo i cos tez nie moge wysrodkowac...

Makaron

2009-11-09 16:39

@mako241: Skoro znasz bardzo dobrze CSS to nie powinieneś mieć żadnego problemu - zmienić elementy menu na display:inline; nadać im lekkie paddingi i wyśrodkować całość.

www.mak-web.pl

Do góry
o nas | kontakt