corell2009-12-14 13:26 | Pytanie jak w temacie. Czy da się to zrobić dodając bloczek, czy trzeba osadzić kod gdzie indziej? » Quick.Cms v2.x |
Makaron2009-12-14 16:20 | Nie rozumiem do końca pytania. Czy mógłbyś spróbować opisać go nieco jaśniej? |
corell2009-12-14 18:24 | Może rzeczywiście napisałem trochę niejasno. A więc... mam kategorię "Aktualności" w w niej (czyli jako podkategorie) wszystkie podstrony pełnią formę newsów. Chciałbym, oprócz tego, że aktualności pokazują się w menu nawigacyjnym, pokazać najnowszego newsa pokazać w bloczku pod menu, w lewej kolumnie. |
Makaron2009-12-15 16:25 | Trzeba będzie przerobić funkcję listSubpages() z pliku core/pages.php i użyć sobie tej funkcji w temacie templates/themes/default.php do utworzenia zmiennej, którą następnie będziesz mógł wyświetlić w pliku templates/container.tpl. |
corell2009-12-16 12:29 | A czy mogę prosić o rozwinięcie myśli? Nie ukrywam że jestem noga jeśli chodzi o programistykę, nawet tak podstawową. |
Makaron2009-12-16 16:43 | Hm.. to najprostszy chyba sposób, choć na pewno nie optymalny. Funkcja listSubpages() w pętli for() wyświetla wszystkie newsy. Trzeba tą pętlę przerobić tak, żeby pobierała tylko jednego newsa, czyli wykonała się tylko raz.
$sFirstSubpage = $oPage->listFirstSubpage( ID_STRONY_Z_NEWSAMI, 'pages_default.tpl', 1 );
|