jak umieścić newsa w lewej kolumnie

corell

2009-12-14 13:26

Pytanie jak w temacie. Czy da się to zrobić dodając bloczek, czy trzeba osadzić kod gdzie indziej?

» Quick.Cms v2.x

Makaron

2009-12-14 16:20

Nie rozumiem do końca pytania. Czy mógłbyś spróbować opisać go nieco jaśniej?

corell

2009-12-14 18:24

Może rzeczywiście napisałem trochę niejasno. A więc... mam kategorię "Aktualności" w w niej (czyli jako podkategorie) wszystkie podstrony pełnią formę newsów. Chciałbym, oprócz tego, że aktualności pokazują się w menu nawigacyjnym, pokazać najnowszego newsa pokazać w bloczku pod menu, w lewej kolumnie.

Mam tu na myśli pokazanie tytułu i zajawki.

Makaron

2009-12-15 16:25

Trzeba będzie przerobić funkcję listSubpages() z pliku core/pages.php i użyć sobie tej funkcji w temacie templates/themes/default.php do utworzenia zmiennej, którą następnie będziesz mógł wyświetlić w pliku templates/container.tpl.

corell

2009-12-16 12:29

A czy mogę prosić o rozwinięcie myśli? Nie ukrywam że jestem noga jeśli chodzi o programistykę, nawet tak podstawową.

Jeśli to dużo roboty, to zrozumiem.

Makaron

2009-12-16 16:43

Hm.. to najprostszy chyba sposób, choć na pewno nie optymalny. Funkcja listSubpages() w pętli for() wyświetla wszystkie newsy. Trzeba tą pętlę przerobić tak, żeby pobierała tylko jednego newsa, czyli wykonała się tylko raz.
Jeśli już utworzysz taką funkcję i nazwiesz ją dajmy na to:
listFirstSubpage() to w pliku templates/themes/default.php możesz zrobić dodać sobie taką linię:

$sFirstSubpage $oPage->listFirstSubpageID_STRONY_Z_NEWSAMI'pages_default.tpl');

Za ID_STRONY_Z_NEWSAMI wpisz ID strony, do której dodajesz newsy, a następnie możesz w pliku templates/container.tpl wyświetlić sobie zmienną $sFirstSubpage

Do góry
o nas | kontakt