lewe menu

yosia

No avatar

2008-08-03 19:49

Próbowałam dodać kolejne menu po lewej stronie. Zmodyfikowałam wszystkie pliki wskazane w instrukcji i css z własnej inicjatywy. Przejrzałam wszystkie wpisy na forum i sprawdziałam jak to jest u mnie. Niby tak jak powinno być a dodanych pozycji nie widać. Nazwy "Kategorie" i "Producenci" (menu3 i 4) zmieniły się bez problemu. Tych dodanych przeze mnie niestety nie widać. Zastanawiam się czy to nie wina blędu przy instalacji (chociaż, gdzie tam mozna zrobić bład?), bo zdjecia również wkładam tylko ręcznie wpisujac kod w innym wypadku wyskakuje informacja o błędzie np.
Fatal error: Call to undefined function ImageCreateFromGIF() in c:\usr\krasnal\www\cms\libraries\FotoJobs.php on line 305

będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

» Quick.Cms v2.x

yosia

Makaron

2008-08-04 10:20

Dokładny opis dodania nowego typu menu znajduje się tutaj: http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=tips#jak_dodac_kolejne_menu i z całą pewnością są to instrukcje poprawne. Twoje błędy są specyficzne bardzo i szczerze mówiąc się z nimi jeszcze nie spotkałem.. Co do instalacji to wymagania podstawowe są 2 jeśli używasz TotalCommandera w tym celu. Pierwsze to ustawienie przesyłania plików na tryb binarny, a drugie to nakazanie programowi, aby nie zmieniał nazw plików na małe litery (opcja ta powinna być odznaczona) i to właściwie wszystko .. Później wystarczy nadać odpowiednio CHMODy. Wszystko to opisane jest w instrukcji instalacji. Chociaż Ty używasz localhosta, więc właściwie wszystkie te wymagania są spełnione bez zadnej ingerencji. Naprawdę ciężko znaleźć błąd. Te błędy pojawiają się w świeżo zainstalowanej wersji zupełnie niemodyfikowanej?

yosia

No avatar

2008-08-04 17:36

Znam wszystkie instrukcje, opis dodania nowego typu menu również. Wykorzystałam je dodajac menu. Wiem jak nadać CHMODy, tylko z mojej wiedzy nic nie wynika. Dodanego menu (5 i 6) nie widać, zdjęć przez zakładkę Pliki włozyć nie mogę. Spróbuję jeszcze raz zainstalować na serwerze. Jeśli powtórzą sie te same błędy, powiem

yosia

yosia

No avatar

2008-08-05 23:16

Włozyłam instalkę na serwer, mogę wkładać zdjęcia używając zakładki Pliki. Niestety dodanego menu nie widać. Nie wiem na czym polega błąd.

yosia

Makaron

2008-08-06 09:31

Można prosić o link do strony?

yosia

No avatar

2008-08-06 19:44

Oczywiście. www.wedruj.vel.pl
Poza forum mogę Ci dać hasło administratorskie, choć to chyba niczego nie pokaże lub dostęp do plików na serwerze przez ftp.

yosia

treewood (OpenSolution)

2008-08-07 14:43

yosia - pierwszy blad powstaje dlatego, ze masz prawdopodobnie wylaczona obsluge biblioteki gd2 w PHP na serwerze. Skontaktuj sie z administratorem w tej sprawie.

Jesli zrobilabys wszystko po kolei to dodatkowe menu powinno sie pojawic chyba, ze masz jakies dziwne ustawienia serwera.

Czy dodalas strony do tego typu menu?

Musasi

2010-03-14 16:24

Mam taki sam błąd. Instalacja jest poprawna, świeża, z własnej inicjatywy nic nie kombinowałem. Uprawnienia plików są takie, jak nakazuje instrukcja instalacji.
Podobnie jak yosia, mogę zmieniać nazwy istniejących menu z lewej strony, lecz nie mogę dodać nowych. Jestem pewien, że zmian dokonałem zgodnie z instrukcją (sprawdzałem kilkunastokrotnie).

Musasi

2010-03-14 22:18

Jest dobrze, poradziłem sobie :-)

Problem był w ...instrukcji instalacji. Instrukcja ta, w ostatnim punkcie mówi: "zaloguj się do administracji i dodaj strony do tego menu", tyle, że tego menu jeszcze w tym momencie NIE MA (ściślej: nie jest widoczne) w spisie stron panelu administracyjnego. Uwidoczni się ono po stworzeniu pierwszej strony z zaznaczonym tym menu, jako nadrzędnym.

Dla kogoś, kto ma nawet minimalne doświadczenie w pracy z naszym CMS-em wyda się to pewnie oczywiste i trywialne, lecz kogoś próbującego po wykonać omawianą operację raz pierwszy, potrafi nieźle zrobić w konia. :-)))

Proponuję zatem zrobić ukłon w stronę początkujących i uzupełnić instrukcję o uwagę, że utworzone menu pojawi się w panelu administracyjnym dopiero po dodaniu strony z wybranym tym menu, jako nadrzędnym.

Do góry
o nas | kontakt