Podpięcie kategorii do 'boxu'

adimoo

2010-05-13 19:17

Witam, mam pytanie następującej treści:

Czy próbował ktoś robić kategorię w 'dwóch' miejscach ? Tzn. Mamy np. w menu2 dział "Koncerty" z poddziałami "Nadchodzące" / "Zagrane".

Chcę podpiąć "Nadchodzące" do stworzone i osadzonego w containerze boxu w którym mają się wyświetlać pobierane z tego wydarzenia.

Chodzi o to by nie trzeba było tworzyć dodatkowego menu z linkami do wydarzeń w "Nadchodzących" bo może to być upierdliwe czasowo. A myślę, że większej ilości osób może się taki mod przydać przy wielu innych rzeczach (promocje etc.)

Pozdrawiam!

» Quick.Cms v2.x

VRT

Makaron

2010-05-14 15:22

Możesz stworzyć 2 osobne menu "Nadchodzące" i "Zagrane" (mogą one nawet wyglądać jak jedno menu, jeśli pokombinujesz ze stylami). Jeśli w ten sposób to zrobisz to będziesz mógł 2 razy wyświetlić menu "Nadchodzące" gdziekolwiek używając zmiennej $sMenuX, a wyglądać ono może zupełnie inaczej.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

adimoo

2010-05-17 15:05

Dzięki za odpowiedź - tak właśnie myślałem :)

VRT

adimoo

2010-05-17 15:15

Kurcze, sprawa jest bardziej skomplikowana niż myślałem - dlatego, że 'koncerty' są w zabudowane w 'dropdown' menu, zresztą może lepiej link :

http://sklepmuzyczny.4nt.pl/pwtest/?sLang=pl

zależy mi żeby submenu 'nadchodzące' (gdzie będą pojawiać się kolejne submenusy) zabudować jako linki w lewy box - zresztą jest to dość dobrze widoczne na linku.

Więc trzeba mi pobrać dane z 'nadchodzące' i podstawić w box z innymi stylami.

VRT

Makaron

2010-05-17 16:31

Ok solucja nie będzie super elegancka, ale coś nie wychodziło mi z funkcją throwSubMenu(), więc wykorzystałem inną. Tak więc trzeba dokonać następujących zmian..
W pliku templates/themes/default.php trzeba dodać linię:

$sSubmenuOnColumn $oPage->listSubpages18'pages_default.tpl');

18 to ID Twojego konkretnego przypadku - Nadchodzące.

W pliku core/pages.php w funkcji listSubpages() zamień 2 razy linię:

if( $iType ){

na:

if( $iType == ){

W pliku templates/container.tpl dodaj sobie w bloku #column zmienną: $sSubmenuOnColumn

W pliku templates/pages_default.tpl dodaj sobie takie bloki:

<!-- BEGIN SUBPAGES_LIST_3 --><li class="l$aData[sStyle]"><a href="$aData[sLinkName]">$aData[sName]</a></li><!-- END SUBPAGES_LIST_3 -->
<!-- 
BEGIN SUBPAGES_DESCRIPTION_3 --><!-- END SUBPAGES_DESCRIPTION_3 -->
<!-- 
BEGIN SUBPAGES_HEAD_3 --><div id="menu3"><ul><!-- END SUBPAGES_HEAD_3 -->
<!-- 
BEGIN SUBPAGES_FOOT_3 --></ul></div><!-- END SUBPAGES_FOOT_3 -->

Wszystko będzie w porządku, jeśli nie generujesz menu o identyfikatorze #menu3, jeśli takowe generujesz to pojawi się błąd składni CSS, więc w ostatnim punkcie zmień sobie <div id="menu3"> na np. <div id="menu5"> i zrób style w pliku templates/default.css bazując na identyfikatorze #menu3

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

adimoo

2010-06-09 16:09

Nie no, jakbym był laską to wiesz ... :D

Świetna sprawa, wszystko działające w 100%, wielkie dzięki, to mi (i pewnie nie tylko mi) ułatwi bardzo robotę!

VRT

Do góry
o nas | kontakt