Muzyka na stronie

cooleczka

2010-09-09 21:35

Witam ,

chciałam się dowiedzieć czy można podłożyć podkład muzyczny. Chodzi o to żeby po wejściu na stronę uruchamiał się utwór muzyczny z możliwością wyciszenia (ikona głośnika)

» Quick.Cms v2.x

Makaron

2010-09-10 15:45

Najprościej coś takiego zrealizować chyba dzięki animacji flash.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

cooleczka

2010-09-10 16:05

a mógłbyś polecić jakiś program do flasha, Adobe niestety nie mam ,a trudno coś mi wybrać z darmowych,bo nie miałam okazji na nim pracować i nie wiem ,który byłby dobry i w miarę łatwy.

Cinek.ck

2010-09-10 17:37

Możesz użyć gotowych rozwiązań odtwarzacza np:
http://www.premiumbeat.com/flash_music_players
Bądź wiele innych z sieci.

lordofhares.com

cooleczka

2010-09-10 19:37

Cinek.ck dzięki za radę ściągnęłam odtwarzacz tylko mam dwa pytania w instrukcji jest napisane ze mam skopiować ten kod do swojej strony tylko nie wiem do jakiego pliku mam wkleić ten kod ( muzyczka ma się uruchamiać po wejściu na stronę) i jeszcze wrzucić na serwer odtwarzacz i też pytanie gdzie konkretnie.

Cinek.ck

2010-09-10 23:47

Możesz utworzyć sobie jakiś katalog np:" odt " tam gdzie masz pliki główne CMS i umieścić w nim te od odtwarzacza, potem w templates/container.tpl dodaj cały kod ze strony z odtwarzaczem tam gdzie ma się znajdować i pozamieniaj ścieżki w " playlist.xml " na np: " odt/playlist.xml " , "OriginalMusicPlayer.swf" -> " odt/OriginalMusicPlayer.swf ".
Żeby grał po wejściu na stronę dodaj options.autoPlay = "true";
Reszta powinna być w dokumentacji producenta.

lordofhares.com

cooleczka

2010-09-11 10:04

Dzięki za wskazówki wszystko gra ,tylko jest jedno ale. Piosenka odtwarzana jest tylko raz, co powinnam wpisać żeby odtwarzanie było ciągłe ? Na stronie producenta nic nie ma na ten temat.

cooleczka

2010-09-11 10:07

aha i pytanie nr dwa ,właśnie widzę, że odtwarzacza w IE w ogóle nie widać, o co chodzi ?

cooleczka

2010-09-11 11:21

i po kolejne - jak klikam na inną zakładkę to piosenka mi się odtwarza od początku, czy można na to jakoś poradzić ?

Cinek.ck

2010-09-11 11:49

Jest na stronie odtwarzacza options.loopPlaylist = "true"; żeby grał non-stop.
Zainstaluj Adobe Flash Player pod IE i powinno być widać działający odtwarzacz.

lordofhares.com

pxl666

2010-09-11 12:36

w kwestii restartu - jest to zwiazane ze odswierzeniem strony - albo caly content bedzie na jednej stronie - tam gdzie masz embedowany player, albo player wyrzucisz jakims popupem do oddzielnego okna i tam sobie bedzie gral nie bedac restartowanym przy zmianie podstrony

cooleczka

2010-09-12 10:45

ok, a jak bym chciała żeby każda zakładka miała swój utwór ?

Cinek.ck

2010-09-12 11:25

Możesz dodać do każdej podstrony inny szablon .tpl i wtedy każdy może mieć inny utwór.
http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=tips
Pokombinuj sama.

lordofhares.com

cooleczka

2010-09-12 19:15

zgodnie z instrukcją w templates stworzyłam nowy plik z rozszerzeniem tpl,ale nie wiem co przekopiować żeby podstrona miała inny utwór a reszta pozostawała bez zmian.

Próbowałam skopiować do nowego pliku zawartość container.tpl, bo tam mam skrypt do odtwarzacza, ale nie to chyba nie o to chodzi. Proszę o małą podpowiedź, a dalej powinnam sobie poradzić.

Cinek.ck

2010-09-12 20:20

Kopiujesz całe zawartości według instrukcji, potem dodajesz do poszczególnych podstron zmianę tematu w adminie, i masz taki sam wygląd strony, ale możesz zmieniać zawartość szablonów.
Możesz utworzyć sobie nową playlistę z innym utworem i w nowym szablonie strony podać do niej ścieżkę, nie sprawdzałem, ale tak myślę.

lordofhares.com

cooleczka

2010-09-13 08:50

Zgodnie z instrukcją : z pages_deafult.tpl przekopiowuję całą zawartość do nowego pliku zapisuję go pod inną nazwą, ale nie wiem jak mam modyfikować plik, gdzie dokładnie powinnam wkleić kod z odtwarzaczem i innym utworem.

Cinek.ck

2010-09-13 11:27

Zrób tak:
templates/themes/ i przekopiuj sobie plik default.php zmieniając w nim container.tpl na np: container1.tpl.
tempates/ przekopiuj container.tpl do nowego pliku i zapisz container1.tpl i w tym pliku zmień ścieżkę do playlist.xml na np: playlist1.xml i w nim piosenkę zmień wejdź do administarcji strony i do danej strony podepnij inny temat do podstrony.

lordofhares.com

cooleczka

2010-09-13 16:13

Cinek.ck sukces połowiczny - jak klikam na zakładkę, o którą mi chodziło ładuje się nowy utwór,ale cała grafika się rozpada.

Podaję następujące kroki,które zrobiłam:
1. Otworzyłam default.tpl skopiowałam treść do nowego pliku zmieniając container.tpl na container1.tpl:
(echo $oTpl->tbHtml( 'container1.tpl.', 'HEAD' ).$oTpl->tbHtml( 'container1.tpl', 'BODY' ).$content.$oTpl->tbHtml( 'container1.tpl', 'FOOT' )
2. Zapisałam plik
3.Przekopiowałam container.tpl do nowego pliku skopiowałam treść zapisałam pod nazwą container1.tpl, zmieniłam też piosenkę.
4. W adminie w danej podstronie, w wygląd i temat zmieniłam na default1.php

I tak jak piszę dopięłam swego,ale chyba coś pomyliłam po drodze z grafiką.

Cinek.ck

2010-09-13 17:17

Zrób to jeszcze raz może coś pomyliłaś sprawdzałem, u mnie działa.

lordofhares.com

cooleczka

2010-09-13 17:24

Cinek.ck dzięki już działa wszystko przez jedną kropeczkę. Bardzo dziękuję że wytrwałeś w temacie :)

Do góry
o nas | kontakt