Problem z menu2 pod FF

djlink

2010-10-07 14:09

Witam, mam mały problem z menu2 W Quick CMS. Menu po prostu nie jest aktywne w przegladarkach FF Działa bez zarzutu pod IE 8 i IE9 i moja Opera , u znajomego na Operze i Google Chrome też mienu2 nie dziłało. Ogólnie sprawia wrazenie jak by było w całości grafiką. Sprawdziłem poprawność pliku defailt.css ,jest OK. Proszę o pomysły. Podaje link http://www.aplauz.neosoft.website.pl/index2.php

» Quick.Cms v2.x

djlink

2010-10-07 14:48

Zapomniałem dopisac pod IE7 działa poprawnie

Makaron

2010-10-07 16:13

Tak faktycznie sprawia wrażenie grafiki, ponieważ zasłania go obrazek: templates/img/header.jpg
Łatwo to sprawdzić, bo klikając prawym klawiszem myszy jest dostępna opcja "Pokaż obrazek tła"

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

djlink

2010-10-07 16:47

to jednak nie to własnie wyrzuciłem na próbe header.jpg i nagle okazało się,że przesłania bg.jpg ,wyrzuciłem bg.jpg (to standardowe pliki CMS-a) i już nie ma com przesłaniac(pokaż obrazek tła jest już niedostepny) ,a jednak menu nie działa po FF

djlink

2010-10-07 16:47

to jednak nie to własnie wyrzuciłem na próbe header.jpg i nagle okazało się,że przesłania bg.jpg ,wyrzuciłem bg.jpg (to standardowe pliki CMS-a) i już nie ma com przesłaniac(pokaż obrazek tła jest już niedostepny) ,a jednak menu nie działa po FF http://www.aplauz.neosoft.website.pl/index2.php

djlink

2010-10-07 16:53

w tej chwili zrobiłem kopie pliku defalut.css i wyrzuciłem wszystkie grafiki dotyczace menu2 i jednak nie działa pod FF

djlink

2010-10-07 18:14

już temat rozwiazany znalazłem błąd
Oto orginalny kod menu2 w defalut.css

/* MENU TOP BELOW LOGO */
#menu2{float:left;font-family:tahoma;font-size:1.08em;list-style:none;}
#menu2 li{float:left;padding:0 0px;}
#menu2 a{display:block;float:left;height:41px;padding:0 14px;background:url('img/nav.jpg');color:#fff;font-weight:bold;line-height:35px;text-decoration:none;}
#menu2 a:hover{background: url('img/nav.jpg') left bottom;color:#fff;text-decoration:underline;}
#menu2 .selected{background: url('img/nav.jpg') left bottom;color:#fff;}
Kod po poprawce
/* MENU TOP BELOW LOGO */
#menu2{float:left;font-family:tahoma;font-size:1.08em;list-style:none;}
#menu2 li{float:left;padding:0 0px;}
#menu2 a{display:block;float:left;height:41px;padding:0 14px;background:url('img/nav.jpg');color:#fff;position:relative;font-weight:bold;line-height:35px;text-decoration:none;}
#menu2 a:hover{background: url('img/nav.jpg') left bottom;color:#fff;text-decoration:underline;}
#menu2 .selected{background: url('img/nav.jpg') left bottom;color:#fff;}

wystrczy dopisać w trzeciej linijce menu2 po color:#fff; parametr position:relative;
Zastanawia mnie tylko dlaczego wcześniejsza wersja kodu nie działała skoro jest praktycznie taka sama jak w standardowej wersji szablonu Quick CMS

djlink

2010-10-07 18:15

Dzięki za pomoc bo gdyby nie spostrzeżenie o przesłaniającej grafice szukałbym błedu bezskutecznie

Do góry
o nas | kontakt