Wspólna baza danych dla kilku stron

azzir

2010-12-17 10:47

Czy jest możliwy wariant przydzielenia jednej bazy danych dla kilku serwisów?
Generalnie chodzi o to że firmy współpracujące z moim Klientem otrzymują swoje subdomeny ale każda z nich posiada identyczną treść.
Zmiana przepisów prawnych lub wewnętrznych procedur skutkuje każdorazowo obowiązkiem przeglądnięcia i wprowadzenia zmian na kilkunastru domenach.

» Quick.Cms v2.x

waldek

Makaron

2010-12-20 16:08

Pokombinowałbym we wpisach w pliku config/general.php, gdzie definiowane są ścieżki do konkretnych plików bazodanowych. Jeśli wszystkie te strony będą np. na jednym serwerze to można tworzyć im katalogi, a do bazy danych odwoływać się do katalogu nadrzędnego, czyli zmienić np.:

$config_db['pages']       = $config['dir_db'].LANGUAGE.'_pages.php';

na:

$config_db['pages']       = ../LANGUAGE.'_pages.php';

Niestety nie zagwarantuję, że to zadziała - nie testowałem.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

azzir

2010-12-21 12:13

Ja chciałbym zrobić to na zasadzie bezpieczeństwa ;)
Tzn: Klient płaci roczny abonament za obsługę stron (modyfikacje, archiwizacje...) ale nie chciałbym aby miał możliwość dostępu do DB oraz config.php
Zrobiłem przekierowanie w index.php oraz w config.php na inny serwer i nie działa.
Wyskakuje błąd:
Warning: require() [function.require]: open_basedir restriction in effect. File(/home/dezipl/domains/dezi.pl/public_html/bazy_danych/kejor/general.php) is not within the allowed path(s): (/home/robertx/:/tmp:/usr/local/lib/php/:/usr/sbin/:/usr/bin/:/usr/local/bin/:/usr/local/sbin/:/bin/:/sbin/) in /home/robertx/domains/kejor.eu/public_html/index.php on line 9

Warning: require(/home/dezipl/domains/dezi.pl/public_html/bazy_danych/kejor/general.php) [function.require]: failed to open stream: Operation not permitted in /home/robertx/domains/kejor.eu/public_html/index.php on line 9

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '/home/dezipl/domains/dezi.pl/public_html/bazy_danych/kejor/general.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/robertx/domains/kejor.eu/public_html/index.php on line 9

Co może być powodem? Ew. jak podpiąc do pliku config.php bazę danych z innego serwera?

waldek

Do góry
o nas | kontakt