Wersje językowe, backup, problem z wyszukiwarką

Rambo83

No avatar

2011-01-17 17:01

Pierwsze pytanie w jaki sposób zrobić stronę wielojęzyczną, po pobraniu najnowszej wersji nie mam zmiany języka strony chodzi mi o flagi na górze i w jaki sposób to jet robione czy wprowadzam dane jako admin w danych językach i później są przełączane po stronie klienta.

Drugie pytanie buckup robi tylko kopie katalogu DB, a co z katalogiem gdzie są trzymane zdjęcia, czy nie można zrobić kopi wszystkich katalogów i plików z serwera bo można też ręcznie i spakować ale od strony skryptu.

Trzecie pytanie jeżeli mam stronę na serwerze o adresie i domenę do strony to jak zrobić żeby po wejściu na stronę po domenie nie było widoczne adres serwera, czyli po najechaniu linku:
ma być - adres domeny/strona
a nie - adres serwera/strona

Czwarte jak działa wyszukiwarka, albo co się dzieje, jak miałem na serwerze kilka stron jeszcze działała, teraz jak mam znacznie więcej stron to jak chcę szukać obojętnie czy wpisane słowo znajdzie czy nie pokazuje mi się pusta strona. Czym to jest spowodowane, nie sprawdzałem lokalnie na serwerze tylko na serwerze komercyjnym, czy może jest to spowodowane zakładaniem ograniczeń na czas wykonywania się skryptu?

A tak poza tym jestem zadowolony z produktu.
A tak jeszcze jedno pytanie jak to się ma jeżeli zakładam w dalekiej przyszłości ze strony opartej na Quick Cms zacznie korzystać w danym czasie dużo użytkowników.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

Makaron

2011-01-18 14:59

Linki językowe należy utworzyć wg tego wzoru: http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=instruction#zarzadzanie_jezykami
Ikonki flag należy wcześniej edytować i dodać odpowiedni kod do pliku templates/container.tpl

Backup znajduje się w wersji płatnej. Katalog files raczej nie ulega zniszczeniu, a wpisy w bazie danych może dopaść coś złego, gdy np. wystąpi problem z zapisem na serwerze.

Kwestia podpięcia domeny. Jeżeli jest ona podpięta poprzez wydelegowanie jej poprzez serwery DNS to problem taki nie będzie występował.

Ilość stron nie ma nic wspólnego z działaniem wyszukiwarki. Coś musiało pójść nie tak. Spróbuj jeszcze raz ustawić w konfiguracji stronę wyników wyszukiwania. Nie modyfikowałeś kodu w miejscach, które mogły spowodować taki problem?

Jeśli chodzi o dużą ilość użytkowników to tutaj znaczenie ma wydajność serwera. Nasz skrypt jest zoptymalizowany bardzo dobrze i nie zapycha niepotrzebnie pamięci, więc jeżeli serwer będzie stabilny (przy naprawdę dużej ilości odwiedzin trzeba dokładnie przejrzeć ofertę firm hostingowych, bo popularne serwery mogą nie podołać oczekiwaniom) to nie będzie problemu.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

Do góry
o nas | kontakt