Jak pozbyć się bocznego menu?

euphoria-art

2011-01-19 11:18

Jak pozbyć się bocznego menu na danej stronie, w starszej wersji było można wybrać po prawej stronie w edycji w zakładce 'wygląd' temat 'order.php'. W najnowszej wersji tego niema. Chciałbym tylko górne menu nad logo.

» Quick.Cms v3.x

boboo

2011-01-19 13:12

Zrób sobie w templates/themes nowy plik np. default1.php
na podstawie default.php
i powyrzucaj z niego te menu, których nie chcesz oglądać
to są linijki:
$sMenu1=$oPage->throwMenu('menu_1.tpl',1,$iContent,0);
$sMenu2=$oPage->throwMenu('menu_2.tpl',2,$iContent,0);
$sMenu3=$oPage->throwMenu('menu_3.tpl',3,$iContent,1);

http://it-service.kimla.de

euphoria-art

2011-01-19 19:55

Wcześniej usunąłem w adminie wsio z prawego menu i takie same były efekty jak po wykasowaniu po kolei pojedynczo wpisów, znikało menu raz jedne potem drugie i trzecie - usunąłem wszystkie 3 wpisy wyczyściłem pamięć cache w przeglądarce lecz dalej została wolna przestrzeń po prawej stronie. Podaje linka jak to wygląda u mnie http://img155.imageshack.us/img155/5096/beztytuugue.jpg
w najnowszej wersji 3.0 jest chyba zastosowany jakiś schemat tabelkowy, a rozwiązania trzeba szukać myślę gdzieś indziej w stylach, ale gdzie oto jest pytanie
Chcę żeby tekst był na całej szerokości strony.
Help!!!

euphoria-art

2011-01-19 20:26

w starej wersji w templates/themes/order.php ostatni wpis rożni się linijką

echo $oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'HEAD' ).$oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'ORDER_BODY' ).$content.$oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'FOOT' );
?>
skopiowałem tą linijkę do nowo utworzonego pliku defult1.php
działa tekst na całą szerokość strony lecz się kraczy deczko styl i znika header

myślę że trzeba jeszcze zmodyfikować container.tpl i dodać do niego odpowiedni wpis 'ORDER_BODY' bo ten przekopiowany ze starszej wersji rozkracza szablon cms'a

Nie wiem dlaczego producenci nie dodali tego do najnowszej wersji cms'a
przecież wiadomo ze niektórzy nie chcą mieć bocznego menu, a Oni okrajają najnowszą wersję z przydatnych funkcji
Nowsza znaczy się gorsza?

euphoria-art

2011-01-19 20:28

kiedy testuje ich nowe dziecko za każdym razem znajdę jakieś niedoskonałości a chyba tak nie powinno być w finalnej wersji

boboo

2011-01-19 21:51

Powiedzmy sobie szczerze:
co ma do szukania "ORDER_BODY" w CMS, który nie jest sklepem, więc nie ma "orders", czyli zamówień?

http://it-service.kimla.de

euphoria-art

2011-01-19 22:37

nie wiem co ma, ale z dopiskiem ORDER_BODY w tej ostatniej linijce:
echo $oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'HEAD' ).$oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'ORDER_BODY' ).$content.$oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'FOOT' );
?>
tekst jest szeroki na całą stronę ale strona nie wygląda tak jak powinna

euphoria-art

2011-01-19 22:39

a bez tego ORDER_BODY nie ma żadnych efektów

euphoria-art

2011-01-19 22:42

zostaje pionowa kreska two_columns.gif i chyba jest wpisana tam na stałe

euphoria-art

2011-01-20 00:37

temat zamknięty, wystarczyło wykasować wpisy w contaainer.tpl i default.css dotyczące menu 3

Do góry
o nas | kontakt