zmiana rozmiaru zdjęć przy Uploadingu

jankesmj

2008-12-31 09:38

Czy ma ktoś rozwiązanie jak zmodyfikować skrypt aby przy uploadingu zdjęcia z komputera zmieniał się jego rozmiar i stopień kompresji?
Powód pytania? Załóżmy że stawiasz stronkę jakiemuś klientowi, który dalej będzie sam sobie edytował treść i wrzucał zdjęcia. Bez prostego programu do edycji zdjęć trudno zmienić w samym Windowsie rozmiar i wagę zdjęcie - więc taki "prosty" user będzie pakował na serwer zdjęcia nie obrobione, które mogą ważyć kilka MB :P
Wiem, że w google idzie to poszukać, np. to http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14419 ale jak to zastosować w Quick'u?

» Quick.Cms v2.x

www.jankes.noskow.info

treewood (OpenSolution)

2009-01-02 08:15

narzedzie samo zmienia rozmiar zdjec duzych jesli przekraczaja jakies wielkosci. Domyslnie wielkosc to max 900 px dla wiekszego boku. Wiec jesli ten rozmiar zostanie przekroczony to skrypt przerabia zdjecie

jankesmj

2009-01-02 09:35

tak przypuszczałem, że zmienia... ale jednak nie zmienia :( o to przykład http://www.jankes.noskow.info/?zmiana-rozmiaru-jpg,42 wrzuciłem zdjęcie a ono nawet nie wyświetla się na tej stronie a po kliknięciu na "3" ładuje się oryginalne (2592x1944px). Gdzie szukać tego ustawienia 900px?

jankesmj

2009-01-02 12:56

aha no i miniaturek nie tworzy :( jak zmniejszę zdjęcie np. 1000 ileś tam px to miniaturkę tworzy ale "duże" zdjęcie pozostaje jednak z oryginalnym rozmiarem px

jankesmj

2009-01-02 13:02

przepraszam za zaśmiecanie forum ;) ale jednak jak zmniejszyłem zdjęcie na 1000px i rozmiar w KB to załadowało OK, czyli przeskalowało do 900px i widać miniaturę - może to wina zbyt dużego rozmiaru w MB? więc gdzie zmienić - powiększyć maxymalny rozmiar MB ładowanego zdjęcia?

treewood (OpenSolution)

2009-01-05 08:10

tego sie juz nie da zmienic. na serwerze sa po prostu domyslnie ograniczenia wgrywania plikow do 2 MB. musialby to zrobic admin serwera

jankesmj

2009-01-05 08:24

hmmmm no trudno :(
a gdzie mogę znaleźć kawałek kodu, który odpowiada za skalowanie zdjęcia do 900px ? - chciałbym zrobić skalowanie do 640x480px ... szukałem w plikach php w katalogu "libraries" ale nic nie znalazłem (nie znam się dobrze na php więc może coś przeoczyłem)

jankesmj

2009-01-05 15:46

po wielu testach udało mi się ten problem rozwiązać w config/general.php

$config['max_dimension_of_image'] = 900;

zmieniłem na 640

w libraries/FotoJobs.php zmieniłem

var $iMaxForThumbSize 5000;
  var 
$fRatio           0.20;

teraz wgrywając zdjęcie nawet ponad 2000px i wadze ponad 2 MB zmniejsza się w locie do rozmiaru 640x480px i wadze ( w zależności od oryginału) od 50 do 120 KB.

Jedynym minusem tego rozwiązania jest dłuższe oczekiwanie na wgranie ponad 2 megowego zdjęcia. Dodam że hosting mam na ovh.org

Pozdrawiam!

(temat można chyba zamknąć, chyba że ktoś inny miałby coś do powiedzenia) ;)

www.jankes.noskow.info

pxl666

2011-04-04 08:57

a co w przypadku gdy zdjecia o rozmiarze ponad 3000 sie laduja na serwer i wogole nie sa zmniejszane? czy to skrypt "nie wyrabia" - wersja 2.x

Makaron

2011-04-04 15:53

Prawdopodobnie nie ma wystarczającej pamięci na wykonanie operacji na tak dużym pliku. Możesz wgrywać albo mniejsze zdjęcia albo spróbować skontaktować się z administratorem, żeby zwiększył Ci limit pamięci.

Mak-Web.pl - Quick.Cart & Quick.Cms templates

Do góry
o nas | kontakt