jak skrucić dolny pasek ze stopką?

euphoria-art

2011-02-15 01:13

hej, jak zrobić żeby dolny pasek ze stopką nie był po całej szerokość sklepu? chciałbym żeby wyglądał tak jak na fotce pod linkiem http://img141.imageshack.us/img141/3073/beztytuultw.jpg
kombinowałem w /* FOOTER - SITE AND SCRIPT COPYRIGHTS STYLES */ - beż żadnych rezultatów, myślę że rozwiązania trzeba szukać gdzieś indziej, proszę o pomoc.

» Quick.Cms v3.x

Makaron

2011-02-16 14:04

Albo faktycznie kombinować ze stylami (nadać mu na stałe szerokość w pikselach i wycentrować atrybutem margin: 0 auto;) albo przenieść go wyżej w pliku templates/container.tpl (cały blok), tak żeby był w elemencie który okala całą stronę i ma odpowiednią szerokość.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

dytka

2011-04-10 18:17

witam

chciałam skrócić stopkę oraz elementy head1 i head2, tak aby były równe ze środkową zawartością strony. Nadałam im szerokość 960 px oraz dodałam margin:0 auto, są skrócone, ale przylegają do lewej strony okna... kombinuję na wszystkie strony w css i nic! W efekcie się poddałam i uczyniłam je niewidocznymi, ale na przyszłość bardzo chciałabym wiedzieć, w czym problem.
Druga sprawa - teraz, gdy szerokość stopki jest ustawiona na 100%, dwa linki do waszej strony są nieco przesunięte w prawo, przez co tekst "CMS by Quick.Cms" wyłazi mi po prawej stronie poza krawędź strony (podczas gdy lewy napis zachowuje spory margines od lewej krawędzi). Strasznie wkurzające. Będę wdzięczna za wskazówki, jak to wszystko ponaprawiać.
pozdrawiam!

Rad

2011-04-10 21:12

Sprawdź szerokość containera, ustaw go też na 960px. Divy head1, head2 i stopka umieszczone są w containerze, jeśli on będzie wycentrowany to wszystko będzie.
Co do stopki to być może jak zajmiesz się tym containerem to pomoże.

euphoria-art

2011-04-10 22:41

Znalazłem rozwiązanie przyglądając się plikowi default.css z quick.cms4.0
W pliku default.css odpowiednie wpisy dotyczące menu 1 i menu 2
podmień na:

/* HEADER WITH TOP MENU ABOVE LOGO 1 */
#head1 .container .main{float:right;width:100%;margin:0;background:#ece8dd;}

/* MENU TOP 1 */
#menu1{float:right;height:32px;margin-right:5px;list-style:none;}
#menu1 li{float:left;padding:6px 15px 0;}
#menu1 li a{float:left;padding:0;color:#7d7d7d;font:1.083em 'Trebuchet MS';text-decoration:none;}
#menu1 li a:hover, #menu1 .selected{text-decoration:underline;}

/* HEADER WITH TOP MENU ABOVE LOGO 2 */
#head2 .container .main{float:right;width:100%;margin:0;background:#ece8dd;}

/* MENU TOP 2 */
#menu2{float:left;font-size:1.08em;list-style:none;}
#menu2 li{float:left;}
#menu2 a{display:block;float:left;height:38px;padding:0 20px;color:#713816;font-weight:bold;line-height:38px;text-decoration:none;text-transform:uppercase;}
#menu2 a:hover{background:#efbd10;color:#fff;text-decoration:underline;}
#menu2 .selected{background:#efbd10;color:#fff;text-decoration:underline;}

stopkę czyli footer podmień na:

/* FOOTER - SITE AND SCRIPT COPYRIGHTS STYLES */
#foot{clear:both;}
#foot .container .main{float:left;width:100%;padding:16px 0;background:#ece8dd;color:#7d7d7d;font-size:0.9em;}
#foot a{background:inherit;color:#000;text-decoration:none;}
#foot a:hover{text-decoration:underline;}

#copy{float:left;padding:0 10px;}
.foot{float:right;padding:0 10px;}

i to będzie wszystko, wystarczy dostosować sobie kolorki,
myślę że pomogłem

euphoria-art

2011-04-10 22:44

wykasuj jeszcze url('img/bg.gif') z tej linijki, 10 wpis od góry:
body{padding:0;background:#fcfbf9 url('img/bg.gif') repeat-x left top;text-align:center;}

dytka

2011-04-25 12:24

Zaczynam pracę nad drugą stroną i dopiero teraz miałam okazję zastosować Wasze rady - pięknie działa! Kolorki to już kosmetyka, bardzo dziękuję!

Do góry
o nas | kontakt