Mam pytanie! Taki oto przyklad: wprowadzam nowa strone z poziomu admina, ale chcialbym aby ta wlasnie podstrona byla dostepna dopiero po podaniu haslo. Ogolnie przy probie wejscia na nia ukazuje sie okieno z prosba o podanie hasla. Mam tutaj na mysli np taki oto kod PHP:
//<?php
$login = "admin"; // tu wpisz swój login $password = "pass"; // a tu swoje hasło
if(!isset($_SERVER['PHP_AUTH_USER']) or strcmp($_SERVER['PHP_AUTH_USER'],$login) or strcmp($_SERVER['PHP_AUTH_PW'],$password)) { header("WWW-Authenticate: Basic realm=strefa chroniona"); header("HTTP/1.0 401 Unauthorized"); die("Brak uprawnień do przeglądania strony"); } else { echo "Witaj w strefie chronionej!"; }
?> //
Probowalem roznych rzeczy ale cos mi nie wychodzi. Bede wdzieczny za pomoc Pozdrawiam
vabos
vabos
2007-06-10 02:51
OCZ....oczywiscie moze tez byc inny sposob logowania na podana strone...
vabos
meric
2007-06-11 10:06
vabos - nie jest to takie proste do zrobienia, jak rowniez opisania. Jezeli niezbyt dobrze orientujesz sie w php, to moze popros o zrobienie tego znajomego programiste lub mozesz zakupic wersje ext Quick Cmsa, ktora posiada opcje autoryzacji uzytkownikow.
vabos
2007-06-11 18:58
meric - dzieki za info, sprobuje sam pogrzebac, popytac gdzie sie da moze sie uda ;). Pozdrawiam
Potrzebuję zabezpieczyć jedną z podstron hasłem. Wystarczy samo hasło dostępu, aby wyświetlić treść tej podstrony, login jest zbędny. Czy ktoś może ma jakieś pomysły? Bo temat leciwy już bardzo :) Miałem kiedyś bardzo prosty skrypt java bodajże, bądź był to czysty html, no ale wystarczyło sprawdzić źródło strony, aby uzyskać dostęp jeśli ktoś znał się choćby trochę na tym.