Zastanawiam się czy była by możliwość wstawienia "Opisu krótkiego" jako tekstu pojawiającego się w lewej kolumnie pod menu?
Podobne rozwiązanie widziałem na stronie znajomego (http://lokatyinwestycyjne.orangespace.pl/lokaty-inwestycyjne/)
Strona (lokaty...) nie jest w QCms, stąd moje pytanie o podobne rozwiązanie. Wiem że można w kodzie dopisać tekst który pojawi się w kolumnie pod menu. Chciałbym podobne rozwiązanie przenieść do QCms aby mieć możliwość wstawiania/edycji tekstu z poziomu panelu admin.
Mam nadzieję że nakreśliłem temat w sposób zrozumiały ;-]
Podczas tworzenia nowej strony mamy 2 pola opis krótki i opis pełny. Chciałem zawartość "opis krótki" umieścić w lewej kolumnie (menu będzie poziome pod header;em) tak aby można było dodawać jakieś np złote myśli itp.
doprecyzuję że efektem końcowym miałby być tekst za odpowiedni dla poszczególnych stron z możliwością edycji z poziomu admin.
trochę partyzancko eksperymentowałem z przenoszeniem różnych kodów do pola #colummn ale nie dało to żadnych dobrych efektów. proszę ewentualnie o info która zmienna odpowiada za wyświetlenie zawartości "opis krótki" w danym miejscu.
No tak.. w pliku templates/pages_default.tpl możesz użyć zmiennej $aData[sDescriptionShort] Jeśli przebudujesz odpowiednio szablon to możesz w tym pliku zrobić lewą i prawą kolumnę. Tak będzie najłatwiej.
utknąłem... w momencie gdy wstawiam cokolwiek w polu "opis krótki" zawartość się pojawia na stronie ale gdy wstawię coś w "opis pełny" to tekst z "opis krótki" znika...
rozwiązałem temat dzięki pomocy zaprzyjaźnionego programisty, który to opanował w 5 min. jak na to patrzę to rzeczywiście problem był banalny, jednak zabrakło "chłodnego" spojrzenia na kod. całość rozbija się o plik pages_default.tpl gdzie w 6-ej linii jest "cała magia"
modyfikujemy sekcję CONTAINER. poniżej wkleiłem cały kod wraz z modyfikacją. Oczywiście kwestię wyśrodkowania zawartości itp zostawiam Wam pod rozwagę ;-]
od teraz to co umieścimy w opisie krótkim pojawi się po lewej stronie ;-] mam nadzieję że to się komuś przyda ;-]