Jak wyświetlić najnowszą podstronę z kategori menu2 na stronie glównej

Zalinski

2011-10-14 09:58

Witam,

po proszę o informację jak wdrożyć funkcjonalność wyświetlania nowych podstron. Dla przykładu w menu2 jest odnośnik News, kategoria ludzi i kategoria muzyki. Strona główna jest podzielona na 3 kolumny. W każdej z kolumn jest wyświetlana jedna bądź dwie ostatnio dodane podstrony do w/w kategorii.

» Quick.Cms v3.x

Makaron

2011-10-17 16:13

Hm.. dokładną solucję chyba ciężko będzie tutaj podać, bo trochę wymaga to pracy, chyba że trafi się osoba bardzo uprzejma. Na pewno jednak możesz się przyjrzeć pluginowi lastProduct_v0.7.zip do Quick.Cart, bo zasada działania będzie całkiem zbliżona i na bazie tego może wywnioskujesz jak to zrobić ze stronami.

Możesz też pokombinować coś z funkcją listSubpages() i sklonować ją tylko zmienić pętle, żeby wykonywała się tylko jeden raz. Nie jest to eleganckie rozwiązanie, ale skutkować powinno.

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

Zalinski

2011-10-18 19:18

Dzięki za dobre chęci. Na razie udało mi się znaleźć, która cześć kodu odpowiada za wyświetlenie zmiennej na pages_default.tpl Z tą funkcją o której piszesz też już próbowałem, ale z programowania średnio się czuję. Może znajdzie się ktoś uprzejmy i wskaże jak pobrać informację chociaż o ostatnio dodanej stronie w dowolnej kategorii. Po prostu jak pobrać identyfikator ostatnio dodanej strony.

Zalinski

2011-10-18 20:53

udało mi się ustalić, że do pobrania ID ostatnio dodanej strony służy kod:
$oFF->throwLastId(DB_PAGES,'iPage'); // ostatnio dodana strona, numer ID

teraz pozostaje napisać kod, który utworzy listę 5 ostatnich stron

zwracam się z ogromną prośbą do tych co ogarniają temat lub mają już gotowy kod i chętnie się nim podzielą.

boboo

2011-10-18 21:00

Bez zmiany kodu nie da rady.
Ale...
w libraries/flatfiles.php jest funkcja: throwLastId, która daje numer ostatniej strony. Jeśli zmienisz ją deczko, otrzymasz możliwość wyłapania ostatniej strony z danej kategorii.
A zmienić trzeba tak:
function throwLastId($sFile,$sIndex)
na:
function throwLastId($sFile,$sIndex,$iType=null)
oraz:
if($aExp[$iPosition]>$iMax)
na:
if($aExp[$iPosition]>$iMax&&($iType==null||$aExp[7]==$iType))

wywołując:
$iNumerOstatniejStronyWmenu2=$oFF->throwLastId(DB_PAGES,'iPage',2)
otrzymasz numer ostatnio do menu2 dodanej strony.
Jeśli nie dasz trzeciego parametru (tutaj: 2), to otrzymasz numer ostatniej strony w bazie.

strzelectwo.kimla.de

Zalinski

2011-10-19 22:03

Mam taki kod w actions_client/p.php:
$last = $oFF->throwLastId(DB_PAGES,'iPage'); // ostatnio dodana strona, numer ID
$test1 = '<a href="?,'.$last.'">Ostatnia strona</a>';

co pozwala mi wyświetlić link do ostatniej strony przy pomocy zmiennej test1. Z tym, że link na stronie wygląda tak:
<a href="?,30">Ostatnia strona</a>
Działa, lecz nie jest to najlepsze rozwiązanie, ze względu na użytkownika i google.

Moje pytanie jest takie: jak stworzyć funkcję która pozwalałby wyświetlić listę trzech ostatnio dodanych stron? A właściwie jak stworzyć takie linki, aby anchor pełnił nazwę strony, a pod spodem był krótki opis.

Zalinski

2011-10-20 21:16

To inaczej. Czy ktoś może podać jak pobrać nazwę strony i krótki opis z bazy danych?

Makaron

2011-10-21 15:44

Zobacz jak wygląda funkcja listSubpages() w pliku core/pages.php ona listuje podstrony i pobiera dane, które Cię interesują.

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

Do góry
o nas | kontakt