po proszę o informację jak wdrożyć funkcjonalność wyświetlania nowych podstron. Dla przykładu w menu2 jest odnośnik News, kategoria ludzi i kategoria muzyki. Strona główna jest podzielona na 3 kolumny. W każdej z kolumn jest wyświetlana jedna bądź dwie ostatnio dodane podstrony do w/w kategorii.
Hm.. dokładną solucję chyba ciężko będzie tutaj podać, bo trochę wymaga to pracy, chyba że trafi się osoba bardzo uprzejma. Na pewno jednak możesz się przyjrzeć pluginowi lastProduct_v0.7.zip do Quick.Cart, bo zasada działania będzie całkiem zbliżona i na bazie tego może wywnioskujesz jak to zrobić ze stronami.
Możesz też pokombinować coś z funkcją listSubpages() i sklonować ją tylko zmienić pętle, żeby wykonywała się tylko jeden raz. Nie jest to eleganckie rozwiązanie, ale skutkować powinno.
Dzięki za dobre chęci. Na razie udało mi się znaleźć, która cześć kodu odpowiada za wyświetlenie zmiennej na pages_default.tpl Z tą funkcją o której piszesz też już próbowałem, ale z programowania średnio się czuję. Może znajdzie się ktoś uprzejmy i wskaże jak pobrać informację chociaż o ostatnio dodanej stronie w dowolnej kategorii. Po prostu jak pobrać identyfikator ostatnio dodanej strony.
Bez zmiany kodu nie da rady. Ale... w libraries/flatfiles.php jest funkcja: throwLastId, która daje numer ostatniej strony. Jeśli zmienisz ją deczko, otrzymasz możliwość wyłapania ostatniej strony z danej kategorii. A zmienić trzeba tak: function throwLastId($sFile,$sIndex) na: function throwLastId($sFile,$sIndex,$iType=null) oraz: if($aExp[$iPosition]>$iMax) na: if($aExp[$iPosition]>$iMax&&($iType==null||$aExp[7]==$iType))
wywołując: $iNumerOstatniejStronyWmenu2=$oFF->throwLastId(DB_PAGES,'iPage',2) otrzymasz numer ostatnio do menu2 dodanej strony. Jeśli nie dasz trzeciego parametru (tutaj: 2), to otrzymasz numer ostatniej strony w bazie.
Mam taki kod w actions_client/p.php: $last = $oFF->throwLastId(DB_PAGES,'iPage'); // ostatnio dodana strona, numer ID $test1 = '<a href="?,'.$last.'">Ostatnia strona</a>';
co pozwala mi wyświetlić link do ostatniej strony przy pomocy zmiennej test1. Z tym, że link na stronie wygląda tak: <a href="?,30">Ostatnia strona</a> Działa, lecz nie jest to najlepsze rozwiązanie, ze względu na użytkownika i google.
Moje pytanie jest takie: jak stworzyć funkcję która pozwalałby wyświetlić listę trzech ostatnio dodanych stron? A właściwie jak stworzyć takie linki, aby anchor pełnił nazwę strony, a pod spodem był krótki opis.