dziwne błędy w walidacji

euphoria-art

2011-12-28 10:50

jeśli jest tworzona z pod admina podstrona z bocznym opisem obok zdjęcia to w http://jigsaw.w3.org/css-validator/ wyświetlany jest błąd:

Line 86, Column 338: document type does not allow element "p" here; missing one of "button", "map", "object", "ins", "del", "noscript" start-tag
&#8230;w bardzo dobrej jakości</a></h2><h5><p><strong>Obrazy malowane na płótnie</str&#8230;
&#9993;
The mentioned element is not allowed to appear in the context in which you've placed it; the other mentioned elements are the only ones that are both allowed there and can contain the element mentioned. This might mean that you need a containing element, or possibly that you've forgotten to close a previous element.

One possible cause for this message is that you have attempted to put a block-level element (such as "<p>" or "<table>") inside an inline element (such as "<a>", "<span>", or "<font>").

coś jest chyba nie tak z edytorem tekstu.

» Quick.Cms v3.x

euphoria-art

2011-12-28 11:14

zapomniałem dodać że chodzi tylko o opis krótki, jak go usunę to nie ma błędu a jak dodam jakiś tekst to jest, w opisie długim błędy się nie tworzą

euphoria-art

2011-12-28 12:48

sprawdziłem walidatorem wersję czystą a dokładnie zakładkę z podstronami http://opensolution.org/Quick.Cms/demo/?pl_nasza-oferta,3
ku mojemu zdumieniu nie ukazały się żadne błędy,
ale zaraz zaraz - w edycji podstrony wpisałem w okienku SEO: tytuł strony, słowa kluczowe, opis meta
i znowu zrobiłem test walidacji: http://validator.w3.org/
i jest to samo co u mnie
wnioski:
- cms do poprawy
i podziękowania że znalazłem kolejny błąd w wersji final
kolejna wersja będzie miała dużo poprawek ;)

treewood (OpenSolution)

2011-12-28 13:19

euphoria - niestety to nie wina naszego narzedzia ale tinyMCE ... opisy krotkie sa w znacznikach <h5> co moze miec wplyw na lepsza pozycje w wyszukiwarce. niestety nieszczesny tinyMCE generuje paragrafy <p> (w niespotykanej ilosci), ktore nie moga znajdowac sie w znaczniku <h5></h5>. wiec wyjscia masz trzy:

1. zmienic znacznik <h5> na cos innego - nie polecany

2. wylaczyc edytor WYSIWYG w sytuacji gdy chcesz zmieniac cos w opisie krotkim - najprotszy ale troche wkurzajacy

3. usuwac z opisu krotkiego wszelkie paragrafy <p> czyli np. w core/pages-admin.php znalezc trzeba:
$aForm = changeMassTxt( $aForm, '', Array( 'sDescriptionShort', 'Nds' ), Array( 'sDescriptionFull', 'Nds' ), Array( 'sMetaDescription', 'Nds' ) );
i nad tym kodem dodac:
$aForm['sDescriptionShort'] = str_replace( '<p>', '', str_replace( '</p>', '', $aForm['sDescriptionShort'] ) );

jednak zadne z tych wyjsc nie jest idealne i trzeba sie ostro zastanowic czy warto stosowac ktorykolwiek sposob w wersji do pobrania dla wszystkich

euphoria-art

2011-12-28 13:52

ok dzieki

euphoria-art

2011-12-28 22:01

skorzystałem z punktu 2. i pousuwałem z początku <p> jak i końca </p>
jest teraz git
This document was successfully checked as XHTML 1.1!

Do góry
o nas | kontakt