Strony:

Problem z galerią

DonnaD

2012-01-13 03:06

Hej, jako początkująca, znowu mam problem, tym razem chodzi o galerie.

Na dzień dzisiejszy mam ją ustawioną poziomo - po lewej stronie, ale jest taka sprawa.

1) Chciałabym móc dodawać zdjęcia pod napisami, czyli np coś takiego:

---------------------------

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

[zdjecie] [zdjecie] [zdjecie]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

[zdjecie] [zdjecie] [zdjecie]

Bo w tej chwili jest tak:

[zdjecie] >>> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Jest ustawiona jakby po lewej stronie od tekstu, a ja chciałabym pod.

Druga sprawa - nie wiedzieć czemu, nie działa mi lightbox, mimo iż mam kod w container.tpl i wgrane wszystkie pierdółki.

pozdrawiam

» Quick.Cms v3.x

treewood (OpenSolution)

2012-01-13 08:53

DonnaD -
1. Poszukaj na forum sa instrukcje jak zrobic galerie zdjec wyswietlanych jeden obok drugiego:
http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/galeria-zdjec-w-poziomie-najlepsze-rozwiazanie-na-forum,6901.html

2. Jesli nie masz czasu/umiejetnosci/checi robic sobie tego sama to mozesz kupic wersje platna Quick.Cms.Ext ale dla samej galerii to nie wiem czy warto
http://opensolution.org/quick.cms_edycje,pl,10.html#column

3. Mozesz zlecic to jednemu z naszych partnerow lub poszukac w internecie takich rozwiazan (z racji, ze to konkurencja to nie bede do nich podsylal linka):
http://opensolution.org/partnerzy,pl,16.html

Apropo lightbox to podeslij link do strony to zobaczy sie co nie dziala

DonnaD

2012-01-16 23:47

Z galerią już sobie poradziłam, problem tkwił w kodzie.

Czy w bezpłatnych wersjach programu, może dodać więcej niż dwie opcje galerii?

rzyber

2012-01-17 09:32

DonnaD -można, poszukaj na forum gdzieś podawałem rozwiązanie

Jupraw

2012-01-17 13:06

Wykorzystując wskazówki zawarte na http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=pl-tips możesz stworzyć rozwiązanie, gdzie można wykorzystać cztery opcje: lewa, prawa, góra i dół. Trzeba tylko zdublować (z innymi nazwami) pliki:
default.css
container.tpl
pages_default.tpl

Trzeba także pogrzebać w kodzie css, wykorzystując to co jest napisane w http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/galeria-zdjec-w-poziomie-najlepsze-rozwiazanie-na-forum,6901.html

rzyber

2012-01-17 13:15

Krok 1.

W pliku core/files.php - funkcja: listImagesByTypes
wiersz

if( $iType < 3 ){

Zmieniamy na

if( $iType < 4 ){

Krok 2.

W pliku config/lang_pl.php
pod

$aPhotoTypes[2] = 'Prawa';

dodajemy

$aPhotoTypes[3] = 'Galeria';

Krok 3.

W pliku templates/pages_default.tpl (oraz products_default.tpl dla quick.cart) $aImages[3] przenosimy odpowiednio:

quick.cms - pages_default.tpl za: $sSubpagesList
quick.cart - pages_default.tpl za: $sOrder
quick.cart - products_default.tpl za: $aImages[4]

Krok 4.

Ostatnim etapem będzie wszystko ładnie ostylować.

W pliku tempates/default.css przechodzimy do sekcji IMAGES STYLES i pod:

* html #product .subpagesList li{margin:0;}

dodajemy:

#imagesList3 {clear:both;margin:10px 0 0 5px;width:100%;} #imagesList3 ul {list-style:none;} #imagesList3 li {float:left;margin:5px;}

Dobra znalazłem ;]

euphoria-art

2012-01-17 15:44

jeszcze pożna podrasować tą galerię w container.tpl dodałem:
<script type="text/javascript" src="$config[dir_core]jquery-1.6.1.min.js"></script>

oraz pare linijek niżej:

AddOnload( initLightbox );
//-->
</script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function(){
$("a img").fadeTo(250, 1.0); // This sets the opacity of the thumbs to fade down to 60% when the page loads

$("a img").hover(function(){
$(this).fadeTo(250, 0.7); // This should set the opacity to 100% on hover
},function(){
$(this).fadeTo(250, 1.0); // This should set the opacity back to 60% on mouseout
});
});

Cufon.replace('.stripe span', {
color: '#3d3d3d'
});
Cufon.replace('.active_category a', {
hover: {
color: '#ffffff'
}
});
Cufon.replace('.navigation li .active', {
color: '#9e9e9e'
}
});
Cufon.replace('.navigation li a', {
}
});
Cufon.replace('ul li a', {
color: '#01bfef'
}
});
Cufon.replace('ul li a');
</script>

<style type="text/css">@import "$config[dir_templates]$config[template]";</style>
<!--[if IE]>
<link type="text/css" rel="stylesheet" href="$config[dir_templates]default_ie.css" />
<![endif]-->
<!--[if IE 6]>
<link type="text/css" rel="stylesheet" href="$config[dir_templates]default_ie_6.css" />
<![endif]-->

efektem są cienie na fotkach po najechaniu myszką: http://obrazyolejne.cba.pl/?litora-torquent,1

jest mały szkopuł fotka w lightboxie sie nie otwiera coś musiałem sknocić lub cos jeszcze trzeba dodać ewentualnie zmienić.

Rzyber może Ci sie uda to poprawić modyfikowany tylko był jeden plik:
http://obrazyolejne.cba.pl/templates/container.tpl

www.ObrazyGaleria.pl - galeria obrazów

rzyber

2012-01-17 18:48

hmmm ;]
a gdzie masz??

<script type="text/javascript" src="core/litebox-1.0.js"></script>

euphoria-art

2012-01-17 21:32

wcześniej cos z tym kombinowałem i przez przypadek znikło ;) po dodaniu dalej jest to samo. Fajnie by było jak by ktoś to dokończył, na forum nigdzie nic nie ma na ten temat. Była by to w pewnym sensie taka nowość tu na forum, taki plugin przydał by sie na pewno wielu osobom.

Jupraw

2012-01-17 21:52

Jeżeli interesuje Was takie rozwiązanie jak jest na http://cms.siemianowka.pl/?nasza-oferta,3 mogę podać rozwiązanie. Na tej stronie posiadam rozwiązanie wykorzystujące to co pisałem powyżej: lewa, prawa, dół i góra, a dodatkowo to o co prosił DonnaD - zdjęcia w tekście.

rzyber

2012-01-18 07:59

euphoria-art - proszę ;]

<script type="text/javascript" charset="utf-8">
var j = jQuery.noConflict();
</script>
<script type="text/javascript">
j(document).ready(function(){
j("a img").fadeTo(250, 1.0); // This sets the opacity of the thumbs to fade down to 60% when the page loads

j("a img").hover(function(){
j(this).fadeTo(250, 0.7); // This should set the opacity to 100% on hover
},function(){
j(this).fadeTo(250, 1.0); // This should set the opacity back to 60% on mouseout
});
});
Cufon.replace('.stripe span', {
color: '#3d3d3d'
});
Cufon.replace('.active_category a', {
}
});
Cufon.replace('.navigation li .active', {
color: '#9e9e9e'
}
});
Cufon.replace('.navigation li a', {
}
});
Cufon.replace('ul li a', {
color: '#01bfef'
}
});
Cufon.replace('ul li a'); </script>

euphoria-art

2012-01-18 11:19

niedziała niestety, na tej stronie http://danutamatelak.com/ wszystko jest ok, nie wiem gdzie popełniam błąd

rzyber

2012-01-18 11:55

Zobacz tutaj

http://rzyber.com/qcms/ - wszystko działa.

Zrobiłem wszystko dokładnie jak napisałeś. Sprawdź maila.

euphoria-art

2012-01-18 12:03

działa :) musiałem za dużo zmartretować plik container.tpl, za duzo przeszedł testów, nie pomyslałem żeby zorbić to na czystym dziewiczym pliku, dzięki

euphoria-art

2012-01-18 12:16

Jupraw podziel się rozwiązaniem, lewa, prawa, dół i góra.

Jupraw

2012-01-18 13:14

Rozwiązanie to wykorzystuje oryginalne ustawienia QC dla lewej i prawej. W celu uzyskania efektu góra i dół wykorzystałem to co było na tym forum z lekkimi

zmianami oraz tematem w dokumentacji: "Tematy - zmiana wyglądu całej strony na wybranej podstronie":

1) kopiujemy plik default.css i zmieniamy jego nazwę na default_galeria.css, a w nim zmieniamy style na:

/* IMAGES STYLES */
#imagesList1{clear: left;float: left;}
#imagesList2{clear: left;float: left;}
.imagesList{list-style:none;}
.imagesList li{float: left;height: 125px;width: 145px;color: #2C5656;font-size: 0.917em;text-align: center;}
.imagesList li img{border: 4px #CC0000 solid;}
.imagesList li div{text-align:center;}
.imagesList li img:hover{border-color:#d7d2d2;}

zwracam uwagę, że w zależności od szerokości strony musimy dopasować odpowiednio wartości - height: 125px;width: 145px;

2) kopiujemy plik templates/themes/default.php i zmieniamy jego nazwę na default_galeria.php, a w nim zmieniamy:

echo $oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'HEAD' ).$oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'BODY' ).$content.$oTpl->tbHtml( 'container.tpl', 'FOOT' );

na

echo $oTpl->tbHtml( 'container_galeria.tpl', 'HEAD' ).$oTpl->tbHtml( 'container_galeria.tpl', 'BODY' ).$content.$oTpl->tbHtml( 'container_galeria.tpl',

'FOOT' );

3) kopiujemy plik container.tpl i zmieniamy jego nazwę na container_galeria.tpl, a w nim zmieniamy

<style type="text/css">@import "$config[dir_templates]$config[template]";</style>

na

<style type="text/css">@import "$config[dir_templates]default_galeria.css";</style>

4) kopiujemy plik pages_default.tpl i zmieniamy jego nazwę na pages_default_galeria.tpl, a w nim zmieniamy:

<!-- BEGIN CONTAINER -->
<div id="page">
$sTxtSize
$aImages[3]
$aImages[1]
$aImages[2]
<h1>$aData[sName]</h1>
<div class="content" id="pageDescription">$aData[sDescriptionFull]</div>
$sPages
$sFilesList
$aImages[4]
$sSubpagesList
</div>
<!-- END CONTAINER -->

na

<!-- BEGIN CONTAINER -->
<div id="page">
$aImages[3]
$aImages[1]
<h1>$aData[sName]</h1>
$sPages
$sFilesList
$aImages[2]
$aImages[4]
$sSubpagesList
</div>
<!-- END CONTAINER -->

Jak zauważyliście usunąłem linię $sTxtSize, a to dlatego, że przesuwa trochę w lewo pierwsze zdjęcie. Jeżeli taki feler nie przeszkadza, może pozostać.

5) w pliku config/lang_pl.php (i wszystkich innych plikach języków) mogę, ale nie muszę zmienić (zmieniam jak mam sklerozę):

$aPhotoTypes[1] = 'Lewa';
$aPhotoTypes[2] = 'Prawa';

na

$aPhotoTypes[1] = 'Lewa-gora';
$aPhotoTypes[2] = 'Prawa-dol';

Chodzi tu o to, że w zależności od szablonu i tematu strony "Lewa" będzie lewą lub górą, a "Prawa" będzie prawą lub dołem ustawienia zdjęć lub galerii.

Tworząc stronę bez galerii wykorzystuję oryginalne ustawienia ustawienia QC - lewa i prawa. Tworząc stronę z galerią, w wyglądzie strony wybieram szablon

pages_default_galeria.tpl, a temat default_galeria.php.

Ustawienia zdjęć takie jak wskazywał DonnaD w pierwszym wpisie, wykorzystuję tu to, co niesie ze sobą ckeditor, który wykorzystuję na stronie. Wcześniej

wrzucam na serwer zdjęcia, które zamierzam wstawić w tekście. W trybie edycji danej strony, w miejscu gdzie mają być zdjęcia klikam ikonkę wstawiania zdjęć i

wstawiam. Potem kolejne i kolejne zdjęcie. Na końcu Enter, kolejny tekst, Enter i znów wstawianie zdjęć. Tu filozofii nie ma i Ameryki nie odkryłem.

To wszystko, chyba niczego nie opuściłem.

euphoria-art

2012-01-18 22:05

Dzięki

euphoria-art

2012-01-19 09:28

Zmieniłem

<!-- BEGIN CONTAINER -->
<div id="page">
$sTxtSize
$aImages[3]
$aImages[1]
$aImages[2]
<h1>$aData[sName]</h1>
$sPages
$sFilesList
$aImages[4]
$sSubpagesList
</div>
<!-- END CONTAINER -->

na:

<!-- BEGIN CONTAINER -->
<div id="page">
$sTxtSize
<h1>$aData[sName]</h1>
$aImages[3]
$aImages[1]
$aImages[2]
$sPages
$sFilesList
$aImages[4]
$sSubpagesList
</div>
<!-- END CONTAINER -->

nie przesuwa się wtedy zdjęcie:
efekt: http://obrazyolejne.cba.pl/?test,15

Jupraw

2012-01-19 09:42

Straciłeś w ten sposób ustawienie "Góra", ponieważ jest ona razem z "Dół", poniżej <h1>. Moje rozwiązanie zachowuje ustawienie takie jak w płatnej wersji QCF.
Przećwicz to dokładnie i porównaj z tym co nam na stronie www.cms.siemianowka.pl w Galerii, a więc:

galeria górna

Tytuł strony

tekst

galeria dolna

Jupraw

2012-01-19 09:48

Dodałem teraz
$sTxtSize
na swoje miejsce i śmiga. Zapomniałem, że szwankuje tylko w niektórych ustawieniach przy zmianach wartości - height: 125px;width: 145px; w pliku default_galeria.cms.

Strony:
Do góry
o nas | kontakt