Hej, jako początkująca, znowu mam problem, tym razem chodzi o galerie.
Na dzień dzisiejszy mam ją ustawioną poziomo - po lewej stronie, ale jest taka sprawa.
1) Chciałabym móc dodawać zdjęcia pod napisami, czyli np coś takiego:
---------------------------
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
[zdjecie] [zdjecie] [zdjecie]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
[zdjecie] [zdjecie] [zdjecie]
Bo w tej chwili jest tak:
[zdjecie] >>> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Jest ustawiona jakby po lewej stronie od tekstu, a ja chciałabym pod.
Druga sprawa - nie wiedzieć czemu, nie działa mi lightbox, mimo iż mam kod w container.tpl i wgrane wszystkie pierdółki.
DonnaD - 1. Poszukaj na forum sa instrukcje jak zrobic galerie zdjec wyswietlanych jeden obok drugiego: http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/galeria-zdjec-w-poziomie-najlepsze-rozwiazanie-na-forum,6901.html
2. Jesli nie masz czasu/umiejetnosci/checi robic sobie tego sama to mozesz kupic wersje platna Quick.Cms.Ext ale dla samej galerii to nie wiem czy warto http://opensolution.org/quick.cms_edycje,pl,10.html#column
3. Mozesz zlecic to jednemu z naszych partnerow lub poszukac w internecie takich rozwiazan (z racji, ze to konkurencja to nie bede do nich podsylal linka): http://opensolution.org/partnerzy,pl,16.html
Apropo lightbox to podeslij link do strony to zobaczy sie co nie dziala
Wykorzystując wskazówki zawarte na http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=pl-tips możesz stworzyć rozwiązanie, gdzie można wykorzystać cztery opcje: lewa, prawa, góra i dół. Trzeba tylko zdublować (z innymi nazwami) pliki: default.css container.tpl pages_default.tpl
Trzeba także pogrzebać w kodzie css, wykorzystując to co jest napisane w http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/galeria-zdjec-w-poziomie-najlepsze-rozwiazanie-na-forum,6901.html
jeszcze pożna podrasować tą galerię w container.tpl dodałem: <script type="text/javascript" src="$config[dir_core]jquery-1.6.1.min.js"></script>
oraz pare linijek niżej:
AddOnload( initLightbox ); //--> </script> <script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $("a img").fadeTo(250, 1.0); // This sets the opacity of the thumbs to fade down to 60% when the page loads
$("a img").hover(function(){ $(this).fadeTo(250, 0.7); // This should set the opacity to 100% on hover },function(){ $(this).fadeTo(250, 1.0); // This should set the opacity back to 60% on mouseout }); });
wcześniej cos z tym kombinowałem i przez przypadek znikło ;) po dodaniu dalej jest to samo. Fajnie by było jak by ktoś to dokończył, na forum nigdzie nic nie ma na ten temat. Była by to w pewnym sensie taka nowość tu na forum, taki plugin przydał by sie na pewno wielu osobom.
Jeżeli interesuje Was takie rozwiązanie jak jest na http://cms.siemianowka.pl/?nasza-oferta,3 mogę podać rozwiązanie. Na tej stronie posiadam rozwiązanie wykorzystujące to co pisałem powyżej: lewa, prawa, dół i góra, a dodatkowo to o co prosił DonnaD - zdjęcia w tekście.
<script type="text/javascript" charset="utf-8"> var j = jQuery.noConflict(); </script> <script type="text/javascript"> j(document).ready(function(){ j("a img").fadeTo(250, 1.0); // This sets the opacity of the thumbs to fade down to 60% when the page loads
j("a img").hover(function(){ j(this).fadeTo(250, 0.7); // This should set the opacity to 100% on hover },function(){ j(this).fadeTo(250, 1.0); // This should set the opacity back to 60% on mouseout }); }); Cufon.replace('.stripe span', { color: '#3d3d3d' }); Cufon.replace('.active_category a', { hover: { color: '#ffffff' } }); Cufon.replace('.navigation li .active', { hover: { color: '#9e9e9e' } }); Cufon.replace('.navigation li a', { hover: { color: '#ffffff' } }); Cufon.replace('ul li a', { hover: { color: '#01bfef' } }); Cufon.replace('ul li a'); </script>
działa :) musiałem za dużo zmartretować plik container.tpl, za duzo przeszedł testów, nie pomyslałem żeby zorbić to na czystym dziewiczym pliku, dzięki
Rozwiązanie to wykorzystuje oryginalne ustawienia QC dla lewej i prawej. W celu uzyskania efektu góra i dół wykorzystałem to co było na tym forum z lekkimi
zmianami oraz tematem w dokumentacji: "Tematy - zmiana wyglądu całej strony na wybranej podstronie":
1) kopiujemy plik default.css i zmieniamy jego nazwę na default_galeria.css, a w nim zmieniamy style na:
Jak zauważyliście usunąłem linię $sTxtSize, a to dlatego, że przesuwa trochę w lewo pierwsze zdjęcie. Jeżeli taki feler nie przeszkadza, może pozostać.
5) w pliku config/lang_pl.php (i wszystkich innych plikach języków) mogę, ale nie muszę zmienić (zmieniam jak mam sklerozę):
Chodzi tu o to, że w zależności od szablonu i tematu strony "Lewa" będzie lewą lub górą, a "Prawa" będzie prawą lub dołem ustawienia zdjęć lub galerii.
Tworząc stronę bez galerii wykorzystuję oryginalne ustawienia ustawienia QC - lewa i prawa. Tworząc stronę z galerią, w wyglądzie strony wybieram szablon
pages_default_galeria.tpl, a temat default_galeria.php.
Ustawienia zdjęć takie jak wskazywał DonnaD w pierwszym wpisie, wykorzystuję tu to, co niesie ze sobą ckeditor, który wykorzystuję na stronie. Wcześniej
wrzucam na serwer zdjęcia, które zamierzam wstawić w tekście. W trybie edycji danej strony, w miejscu gdzie mają być zdjęcia klikam ikonkę wstawiania zdjęć i
wstawiam. Potem kolejne i kolejne zdjęcie. Na końcu Enter, kolejny tekst, Enter i znów wstawianie zdjęć. Tu filozofii nie ma i Ameryki nie odkryłem.
Straciłeś w ten sposób ustawienie "Góra", ponieważ jest ona razem z "Dół", poniżej <h1>. Moje rozwiązanie zachowuje ustawienie takie jak w płatnej wersji QCF. Przećwicz to dokładnie i porównaj z tym co nam na stronie www.cms.siemianowka.pl w Galerii, a więc:
Dodałem teraz $sTxtSize na swoje miejsce i śmiga. Zapomniałem, że szwankuje tylko w niektórych ustawieniach przy zmianach wartości - height: 125px;width: 145px; w pliku default_galeria.cms.