W QC wykorzystuję ckeditor, dzięki któremu mogę wstawiać w dowolnym miejscu strony zdjęcia. Jednakże przy wyborze: Właściwości obrazka/Hiperłącze/Obiekt docelowy brakuje opcji otwierania rel="lightbox-page". Czy ktoś wiew jaki sposób dodać tą opcję?
Nie korzystam, juz od dawna, z ckeditor ale w TinyMce, po dodaniu dodatkowego plugina, mozna dodac wywołanie np rel=lightbox i wówczas zdjęciu wstawionemu w środku tekstu przypisać dodać efekt lightbox.
hmm jest tam opcja wstaw div - nigdy jeszcze nie probowalem ale tak sie nie da?w sumie ten temat tez mnie interesuje wiec jak do czegos dojde to dam znaka
plx666 - jaki div? 1. Pobierasz ze strony TinyMce plugin advlink 2. Edytujesz w razie potrzeby plik link.html (ok 210) 3. A ponadto tam juz chyba jest: <option value="lightbox">Lightbox</option>
a w temacie - czy ktos to zrobil w FCK ? ja znalazlem taka podpowiedz :
../fckeditor/editor/dialog/fck_image.html > okolo wiersza 190 > dodaj sobie kolejna opcje np: <option value="lightbox">Powiekszenie (Lightbox)</option>
wtedy w oknie obrazka w zakladce cel bedzie mozliwosc wybrania lightboxa
dodatkowo zeby to działało:
/fckeditor/editor/dialog/fck_link/fck_link.js > okolo wiersza 530 oraz 890 dodajesz kolejny wyjatek np: case \'lightbox\'
ale same te zmiany nie pomagaja - tzn w wlasciwosci obrazka>hiperlacze>cel pojawia sie opcja lightbox ale nie zapisuje sie i nic nie zmienia - czy gdzies jeszcze trzeba cos dopisac?
Jupraw - jezeli chcesz przejść(wrócic) na TinyMCE to potrzebujesz pluginu advlink oraz, jezeli nie masz, advimage. 1. Skopiuj je z oryginalnego TinyMce i wgraj do plugins/tinymce/jscripts/timymce/plugins 2. W pluginie advlink w pliku link.htm znajdz linie z Lightbox. Mozesz ja zmodyfikowac lub dodac nowa opcje 3. w templates/admin/edit.tpl na liniami z theme_advanced_buttons dodaj (razem z końcowym przecinkiem: plugins : "advimage,advlink", 4.W theme_advanced_buttons2 (lub 1) dodaj, jeżeli nie masz wywołanie: ,image 5. wstaw miniaturke z poziomu edytora 6. wgraj duze zdjećie 7. na minaturce wstaw link do duzego zdjecia 8. w zaawanasowanych ustwieniach link w opcji "Relacje strony do celu" wybierz Lightbox
Dzięki openzibi. Jest OK. Do tej pory musiałem w kodzie, przy każdym zdjęciu, wstawiać z palca rel="lightbox". Dobrze byłoby aby w QC4 była opcja class="mlbox[pages]" przy wstawianiu zdjęć lub podobne rozwiązanie podane przez Ciebie.