ViewBox - pomoże ktoś?

grafik07

2012-03-08 09:14

Witajcie. Mam klika pytań jako poczatkujacy na ktore nie znalazlem odpowiedzi:
- Jak krok po kroku zainstalowac wtyczke ViewBox na swoim serwerze? Co do czego skopiowac?
- Moja strona posiada działy film i fotografia, chciałbym zrobic w dziale film np miniaturki zdjęc po kliknięciu na które otwierałyby się filmy ktore mam na vimeo
- wchodzac w dzial fotografia, rowniez chce zrobic kilka miniaturek po kliknieciu na kazda z nich otwiera sie inna galeria zdjec

Podaję link do wtyczki. Na stronie jest demo na ktorym na dole są filmy z vimeo. Dokladnie chodzi mi o to samo, czyli miniaturka i po kliknieciu w nowym oknie tylko film z vimeo
http://devplugin.pl/aktualnosci/viewbox-1-1-przyjemne-i-wygodne-przegladanie-multimediow-na-twojej-stronie

Pozdrawiam i licze na waszą pomoc. Kamil.

» Quick.Cms v4.x

grafik07

stacjonarny

2012-03-08 12:10

Najprościej wklej za pomocą iframe. Umieść folder VievBox_ver1_1 na serwerze tam gdzie masz wszystkie foldery i pliki Quick.Cms. Uprość nazwę folderu na viewbox, mniej pisania później. W panelu admina poprostu umieść w iframe index.html ViewBoxa. Niestety pliki graficzne, mp3 i linki video będziesz edytował ręcznie.
Można by zintegrować z cms-em ale huk roboty. Nowy pages_viewbox.tpl, nowy viewbox.css. W folderze plugins nowy folder viewbox do którego przenieś foldery img, images, js, player. Do bloku IMAGES w pages_viewbox.tpl wklejasz odpowiednio spreparowaną zawartość index.html. Poczytaj ostatnie posty na forum o zdjęciach w poziomie i galeriach jQuery. Na http://freetemplatescms.com właśnie świeżo opublikowałem kody kilku różnych galerii. Idąc tym tropem uzyskasz przynajmniej edycję galerii zdjęć w panelu admina. Z plikami muzycznymi też by się jakoś poradziło aby dodawać je z panelu. Najgorzej z linkami do witryn z video. By trzeba było wyprodukować nowy blok LINK ( jak by się to skończyło nie wiem) albo edytować ręcznie.
Dużo pracy przy css, zmiana nazw div-ów, ścieżek do grafiki itp aby nie było konfliktów.
Pozostań na razie przy iframe - w tym temacie mnóstwo materiałów w sieci. Jak się ViewBox nie wyświetli to sprawdź jak wpisałeś ścieżkę do index.html.

stacjonarny

2012-03-08 13:01

W panelu admina w opisie dużym kliknij HTML i w oknie które się pojawi wklej ten kod:

<p>
<iframe align="left" frameborder="0" height="800px" name="viewbox" scrolling="yes" src="../viewbox/index.html" title="ViewBox" width="640px"></iframe>
</p>

Zatwierdź okno i zapisz stronę.
Na stronie o której już wcześniej wspomniałem jest ViewBox w Produkty > test. Wymaga jeszcze roboty. Albo zmniejszyć rozmiar obrazów albo co innego. Muzyki nie ma bo na tym hostingu mp3 zabronione. Dzisiaj się już tym nie zajmę.

freetemplatescms.com

grafik07

2012-03-08 15:43

niby działa jednak jest kilka błędów :/
- film wyswietla się tylko w iFrame a co za tym idzie jest ucięty po bokach
- nie mogę znalezc edysji tego player ponieważ powiększa on film i nieciekawie to wygląda :/

aha adres strony: www.videostudioks.pl zakładka film

Integracji z Cms-em nie próbowałem gdyż się w połowie zmotałem :/

grafik07

stacjonarny

2012-03-09 09:20

No właśnie wklejony ViewBox tak ma. Wysokości i szerokości regulujemy w nasze-skrypty.js. Dopiero przy szerokości 500px jest ok. Zdjęcia musiałem przeskalować w Gimpie do szerokości 500px.
Jest jeszcze coś niepokojącego w tym pluginie. Usunąłem z index.html tekst ajax oraz odtwarznie mp3 i mimo wielokrotnego odświerzania strony nadal to wszystko widziałem w przeglądarce. Aby zobaczyć efekt zmian czynionych w ViewBox musiałem przeglądarkę kompletnie oczyścić z ciasteczek itp. To dotyczy Chrome i FF pod Ubuntu. Jak w pod Windą nie sprawdzałem. Jest jeszcze coś, licencja playera zabrania komercyjnego użytkowania. Jest tam też mowa o łączeniu z CMS. Ja żerując na ciężkiej pracy Opensolution jednocześnie promuję produkt a to komercja. Najbardziej mnie niepokoi zachowanie przeglądarki; albo ciastka albo nawet spyware czy coś takiego a może to tylko mój pecet. Serwer jest szybki ale dokładnie sprawdza pliki które tam wysyłam co spowalnia pracę. No i kiedy całą zawartość folderu ViewBox wysłałem na serwer pliki mp3 wyparowały z serwera. Same kłopoty. Usuwam ViewBoxa ze stronki. Odwiedzjącym radzę oczyścić przeglądarki, może nawet odpowiednie pliki w systemie.

freetemplatescms.com

grafik07

2012-03-09 10:31

Dziękuję za odpowiedź.
Narazie podałem link do galerii filmów na vimeo. Czy Masz jakiś pomysł na umieszczenie galeri filmów na mojej stronie? i Jeszcze jedno: Czy jest szansa połaczyc simplyviewer z moja strona? Pytam bo zalezaloby mi na galeri zdjec ktore mialem wczesniej tak zrobione.

grafik07

stacjonarny

2012-03-11 00:04

Zacznę od tego, że nie skarżysz się na dolegliwości, o których wspominałem. Czyli błąd po mojej stronie.
Nie będę się rozpisywał o galeriach bo zostaniemy zbanowani dożywotnio. Czy masz na myśli simplEviewer? To kolejne jQuery nadające się tylko do wklejenia w iframe. Za to jest darmowy, deskopowy "panel edycji" oraz płatny, online. Nie ma co na siłę wszystkiego wciskać do Quick.Cms bo powstanie wielostronicowy panel admina pożerający więcej CPU niż cały skrypt.
Galeria SimpleViewer to część większego kompletu. Wklej index.html w ramkę. Zainstaluj na swoim kompie svBuilder. i masz niezły kombajn. Sterujesz nim z komputera albo po przez Google Picasa i jeszcze inne możliwości.

Filmiki.
Nie potrzebujesz żadnych skryptów. YouTube daje odpowiednie narzędzia. Wystarczy wkleić kod na stronie i masz film razem z osadzonym odtwarzaczem. Można go dostosować stylistycznie do strony. Możesz mieć własną listę video. Całego indywidualnego jutuba. Ba nawet na twojej stronie możesz udostępnić innym możliwość dodawania kolejnych pozycji. Przy tym nie obciążasz cms-a ani swojego serwera. Nawet prostymi środkami, wykorzystując to co daje Opensolution plus twoja fantazja można zrobić coś przypominającego ViewBox bez grama jQuery.
http://www.simpleviewer.net/products/
http://www.youtube.com/youtubeonyoursite?hl=pl
Jak znajdę trochę czasu to ci zaprezentuję przykładowe rozwiązanie. Mam nadzieję, że mnie wyprzedzisz. Powodzenia.

freetemplatescms.com

grafik07

2012-03-11 18:10

Błędów i problemów które były u Ciebie nie zauważyłem gdy testowałem viewbox. Poradziłem sobie z galeria foto za co bardzo dziękuję. Filmiki wolałbym żeby został na Vimeo z prostego powodu: podczas testowanych przeze mnie plików video wyszło jasno iż lepszą jakość uzyskałem na Vimeo, tych samych plików.
Chciałbym zrobić taka galerie filmów jak np tu:
http://www.videotop.eu//index.php?scm=258&b=117

Nie zależy mi na prawej stronie jedynie na tym aby po kliknięciu na minaturkę pojawił o się okno z filmem vimeo.
lub
http://www.filmowanie-video.pl/?slubna-galeria-video,16

Bardzo mi pomogłeś. Jak tylko coś wymyśle to napewno dam znac.

grafik07

grafik07

2012-03-12 12:33

Zrobiłem galerie filmów jednak mam dość spory problem.
Dodałem galerie poprzez wstawienie html w iframe, jednak gdy zedytowałem napis na jednej z podstron ( tytuł klipu) i podmieniłem plik na serwerze to zmienił się dopiero gdy wyczyscilem historię przeglądania całkowicie! Mam przez to rozumieć że jeżeli klient wejdzie na moja strone dzisiaj, ja jutro dodam nowy klip a on wejdzie w czwartek to go nie zobaczy jak nie wyczysci histori przegladania? Zastanawia mnie to bardzo bo wczesniej mialem strone na ramkach i po aktualizacji nie bylo problemu...

grafik07

Do góry
o nas | kontakt