dotyczy wersji mobilnej

serwis

2012-03-20 12:21

Witam czy jest jakiś sposób aby strona przeglądana w telefonie wyświetlała się od razu w wersji 'mobile'? Jeśli tak, w jaki sposób można osiągnąć taką funkcjonalność?
Z góry dziękuję za pomoc

» Quick.Cms v3.x

serwis

Makaron

2012-03-20 15:55

Trzeba by skorzystać np. z takiego skryptu: http://detectmobilebrowsers.com/ w wersji PHP.

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

serwis

2012-03-21 13:04

Bardzo dziękuję za informację i pomoc, jednak nie wiem jak zainstalować ten skrypt. Próbowałam znaleźć jakieś wskazówki w Google, ale nic nie znalazłam. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.

serwis

serwis

2012-03-21 22:47

Ponawiam prośbę - wstawiałam ten skrypt do pliku 'index.php' podając ścieżkę do pliku mobile.php - niestety, przy wyświetlaniu strony na telefonie pojawia się komunikat błędu...
Próbowałam też podać ścieżkę do arkusza css ze stylami dla telefonów - bez skutku...
Zależy mi na tym, żeby strona działała np. jak onet, gdzie w zależności od urządzenia wczytuje się odpowiednia wersja strony...
Z góry dzięki za wszelkie porady.

serwis

boboo

2012-03-22 07:43

Zamień tę linijkę ze skryptu (php):
header('Location: http://detectmobilebrowser.com/mobile');
na:
define('MOBILE',true);
A cały ten skrypcik wstaw zaraz pod"
extract($_GET);
w index.php
Powinno zadziałać. Nie mam jak sprawdzić, bo nie posiadam odpoweidniego gadżetu.

qc-plugins.kimla.de

serwis

2012-03-22 11:23

Działa extra! Wielkie dzięki za pomoc - swoją drogą jest to dużo lepsze rozwiązanie, niż przycisk zmieniający wersję strony na mobilną, bo w końcu po to robi się wersję mobilną strony, żeby nie wczytywać zbędnych plików (np. wymyślnych grafik) do strony przeglądanej w telefonie... Ja w każdym razie będę korzystać z tego rozwiązania.

Jeszcze raz bardzo dziękuję!

serwis

selekcjoner

2012-03-27 20:41

Mam problem. Skrypt dział dobrze natomiast - potrzebuje zrobić warunek:

...yas\-|your|zeto|zte\-/i',substr($useragent,0,4)))
if( 
define('
MOBILE',true) )
require '
mobile.php
else   

tzn, jeśli telefon wczytaj plik mobile.php, jeśli nie to działaj dalej. problem w tym, ze w telefonie wyświetla mi 2 razy całą stronę. Dodam tylko, że w mobile.php wkleiłem cały index.php ze zmianą: require 'config/general_mobile.php'; Dokładniej mówiąc, chciałem zrobić całkiem inny szablon do wyświetlania na telefonie i potrzebowałem nowy folder templates.. Troche namieszane:)

simlution.org

selekcjoner

2012-03-27 21:33

oki, działa. Czas zacząć się uczyć:p

if  (
define('MOBILE',true) ){
require 
'mobile.php'
 exit; }

else 

simlution.org

selekcjoner

2012-03-30 18:55

Pytanie w sprawie galerii: czy w wersji mobilnej galeria typu "lightbox" jest dobrym rozwiązaniem? Niezłe są na gazeta.pl czy też wp.pl ... ma ktoś może pomysł aby podobny skrypt podpiąć pod quick.cart'a czy quick. cms'a?

simlution.org

selekcjoner

2012-03-30 19:37

Galerię można zobaczyć tutaj: http://m.sport.pl/pilka/51,105004,11437462.html?i=0

simlution.org

Do góry
o nas | kontakt