kod html zamieniany na |n||n|. Jak się tego pozbyć?

korekkorek

2012-03-30 13:40

Witam.

Mam pytanko.
Dorobiłem sobie w panelu admina dodatkowy panel znacznie wspierajacy optymalizację SEO.

Wszystko działa bez problemów.
Z poziomu admina dodaję sobie konkretne frazy identyfikujące moją stronę, co znacznie ułatwia mi pracę (wyszukiwarkom również :-)).
Problem występuje, gdy chcę umieścić wraz z tekstem tagi html, gdyż wtedy są one podmieniane na znaki |n||n|.
Jak to obejść?

P. S.
Co do ostatniej wersji, to bardzo użyteczny kod zastosowaliście, czego brakowało mi w poprzednich wersjach.
Powoli wracam do waszego CMS-a.
Przede wszystkim dobrze modyfikowalny i zdecydowanie przyjaźniejszy jeżeli chodzi o podmiany layoutu.
Tak trzymać!

» Quick.Cms v4.x

Korek

treewood (OpenSolution)

2012-03-30 17:26

dziekuje za uwagi.

Podeslij link do strony i napisz na ktorej stronie mozna to zobaczyc. Wtedy postaram sie podpowiedziec co powinienes zmienic bo na razie nie wiem jak to dziala.

korekkorek

2012-03-30 22:27

Witam.
Stronę mam na lokalu. Narazie testuję, czy da radę przełożyć pomysł do waszego CMS-a, by nieco zautomatyzować moją pracę.
Poza tym, niespecjalnie chciał bym pokazywać kod, bo to trochę autorski pomysł który z powodzeniem stosuję od jakiegoś czasu.
.

Generalnie wstawiłem pole textarea do nowej zakładki SEO-TUBO w panelu admina. Dane są poprawnie zapisywane w bazie, jak i prawidłowo wyświetlane dla użytkownika odwiedzającego stronę.
Wszystko, ok, choć chciał bym mieć również możliwość wprowdzania danych ze znacznikami html.
Niestety narazie coś tu nie działa jak bym tego chciał.

Myślę że problem jest w tym textarea, gdyż normalnie w przypadku np. pola shortdescription, z powodzeniem przyjmuje tagi html zapisując je do bazy w pierwotnej niezmienionej formie.
Przy przekazywaniu danych z mojego textarea, zanim dojdzie do bazy wywala mi tagi podmieniając mi je na |n|

Podsuńcie pomysł, gdzie szukać rozwiązania nurtującej kwestii?

Korek

openzibi

2012-03-31 07:31

korekkorek - jezeli problem wystepuje z krotkim opisem na starszej wersji to zerknij tu: http://opensolution.org/Quick.Cms/forum/znak-nowego-wiersza-n-jak-sie-pozbyc,1944.html

-------------------------------------------------------
hosting-domeny-strony - http://www.rhh.pl

korekkorek

2012-03-31 13:03

Dziękuję za dobry trop.
Chyba jestem na właściwej drodze. Wprowadziłem nieco zmian w plikach:
actions\pages.php
core\pages.php
core/pages-admin.php

Dalej co prawda do bazy wciska mi te śmieci w postaci |n|, ale już przynajmniej odczytując kod z bazy usuwa to "n" i na stronę dla użytkownika trafia czysty, poprawny kod.

Jeszcze gdzieś czegoś nie dopatrzyłem i pewnie jest to już tylko kwestia czasu.
W sumie prawie mi to nie przeszkadza, bo tylko baza jest zaśmiecona, ale nie jestem pewien, czy wyszukiwarki lubią taki bałagan.
Pewno nie :-).

Korek

korekkorek

2012-03-31 13:55

Hmm...
Jeszcze jedna kwestia.
Zmieniłem pole służącze do wpisywania słów kluczowych i zastosowałem
<input type="text"
Okazało się że w takiej postaci, wszystkie wpisywane słowa, wraz z tagami html, są poprawnie wpisywane do bazy i tak samo poprawnie wyświetlane.
Jedyną niedogodnością jest to że słowa mam w jednej linii. Co prawda, gdy nie uda mi się poprawić funkcjonowania modu z textarea, to w ostateczności zostanę przy poziomym pasku.
Choć przyznam intryguje mnie, dlaczego mod nie działa przy textarea?

(20 minut później)

Ok, jestem bliżej.
Wróciłem ponownie do textarea i okazuje się, że gdy wpisuję interesujące frazy bez entera z wymuszonym nowrap, wszystko pięknie poprawnie śmiga i w bazie i u usera.

I chyba przy tym rozwiązaniu zostanę. Inne mody czekają :-).

Owocnego rozwoju CMS-a życzę i udanego weekendu wszystkim się tu udzielającym.

Pozdrawiam.

Korek

korekkorek

2012-04-03 15:54

Witam.
Jeszcze jedno.
Stresowałem się tymi |m| w bazie myśląc, że tak się zrobiło po moich modyfikacjach i że wyszukiwarki tego nie lubią.
Przed chwilą dojrzałem, że znaki nowej linii wpisują się również w wersji oryginalnej. Nieco późno zobaczyłem, bo zaoszczędził bym nieco czasu :-).
Wróciłem ponownie do szerokiego, pola textarea, wklejam frazy bez przejmowania się łamaniem textu. W w bazie mam |enki|, natomiast na stronie dla usera wszystko działa poprawnie, jak należy.
To tak w krótkim nawiązaniu, by inni, gdyby co nie przejmowali się tymi |n|.
P. S.
coraz bardzie przekonuję się do CMS-a :-)

Pozdrawiam.

S

Korek

Do góry
o nas | kontakt