Problem z dodawaniem plików jpg

USKSM

2012-01-12 14:57

Witam

PROBLEM:
Podczas dodawania plików jpg, gif, png.
Inne grafiki np bmp wgrywa.

Komunikat dla pliku jpg:
Fatal error: Call to undefined function ImageCreateFromJPEG() in /var/www/libraries/FotoJobs.php on line 295

Komunikat dla pliku png:
Fatal error: Call to undefined function ImageCreateFromPNG() in /var/www/libraries/FotoJobs.php on line 301

Komunikat dla pliku gif:
Fatal error: Call to undefined function ImageCreateFromGIF() in /var/www/libraries/FotoJobs.php on line 304

STAN OBECNY:
Quick.Cms v3.0
Serwer Debian 5.0.4 Lenny
Jest to serwer w sieci wewnętrznej nie dostępny z zewnątrz.
Zainstalowany przez kogoś innego a mnie teraz przyszło się nim zajmować, a nie jestem w tym temacie biegły.

Piszę, bo jest to problem z serwerem, ponieważ oprogramowanie testowałem na serwerach komercyjnych i nie istnieje tam żaden problem.

Proszę o pomoc, bo dodawanie grafik ręcznie mija się z celem.

» Quick.Cms v3.x

Makaron

2012-01-12 15:40

Najpierw sprawdź czy na pewno wgrałeś poprawnie plik FotoJobs.php, którego dotyczy problem.
Jeśli tak to trzeba by sprawdzić czy na serwerze jest zainstalowana biblioteka GD2, więcej informacji na ten temat tutaj: http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=pl-requirements

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

USKSM

2012-01-13 07:49

Witam
Sprawdziłem - OK
A tu jest wynik z phpinfo - http://1.ayz.pl/i.htm
Wydaje mi się że nie ma biblioteki GD2.
Jak ją dograć.
I jak to wpłynie na serwer.

treewood (OpenSolution)

2012-01-13 08:48

USKSM - nie wgrywasz. Edytujesz konfiguracyjny php.ini w apache'u a gdzie dokladnie sie znajduje to nie pamietam i odkomentuj linie:
extension=php_gd2.dll (tak by na poczatku nie bylo srednika ;)

Nastepnie zresetuj apache'a

A jak wplynie? Nie mam pojecia. Ta biblioteka jest wlaczona na wszystkich znanych mi serwerach. Pytanie kieruj do ludzi co zajmuja sie serwerami a nie oprogramowaniem.

ip0

2012-11-13 23:50

Witam, mam podobny problem nie mogę dodać zdjęci jak i załączników.(czasami uda się dodać - ale zazwyczaj nie) Po wskazaniu pliku do pobrania widać, że ładuje je. Gdy dochodzi do 100% wyskakuje następujący komunikat:

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@moj-hosting.az.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Apache Server at moja-strona Port 80

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

ip0

selekcjoner

2012-11-14 00:02

Jaką wersję Quick Cms'a masz?
Ile ważą zdjęcia które próbujesz wgrać? czy problem występuje również przy zdjęciach rzędu ok 50KB?

simlution.org

ip0

2012-11-15 12:05

Witam ...okazało się, że coś w ustawieniach na serwerze w AZ.pl było nie tak. Na innym hostingu chodziło bez problemu w Az.pl nie, wiec napisałem do nich i mi poprawili bądź zmienili coś w ustawieniach. Konkretnie co i jak to nie wiem ale grunt, że już chodzi.

Faktycznie z większymi plikami miał zawsze problem a małe udawało się wgrywać.
Moja wersja to Quick.cms-a - 4.2

Pozdrawiam i dziękuje za szybką pomoc

Do góry
o nas | kontakt