Licznik

xem

No avatar

2008-05-03 00:40

Mam problem ze zrobieniem licznika wg dokumentacji TIPS "Prosty licznik odwiedzin strony **"

Zrobiłem wszystko krok po kroku co trzeba jednak nie wiem jak wstawić zeby licznik byl widoczny na stronie.Nie rozumiem jak zrobić to

"wstaw zmienną $iCounter gdzieś do kodu HTML np. do pliku templates/container.tpl do bloku FOOT"

Proszę o wyrozumiałość, jestem nowy, nie mam pojęcia jak to zrobić. Przeglądałem podobne tematy na forum jednak mi nie pomogły

» Quick.Cms v2.x

Kaveri

No avatar

2008-05-03 16:15

Witaj.

Cóż tu jest do rozumienia..? Otwierasz jakiś plik odpowiedzialny za wyświetlanie strony, np container.tpl odszukujesz blok czyli nazwe foot i pomiędzy jego znaczniki wstawiasz ową zmienną.

Czyli mówiąc prościej, odszukujesz w pliku container najpierw blok FOOT:

<!-- BEGIN FOOT -->

Następnie tutaj wybierasz gdzie chcesz owy licznik pokazać. Jeśli np po lewej stronie odnajdujesz:

<div id="foot">

i gdzieś tutaj sobie stylami wstawiasz taki przykladowy kod:

<div id="licznik">$iCounter</div>

Wcześniej tylko musisz w pliku styli, np default.css dopisać sobie w foot, nazwe licznik i nadac jej odpowiedie style jakie juz tam sobie zyczysz.. Jesli styli nie zasz, kursów w sieci jest całe mnóstwo. Można znaleźć jakąś szukajką..

Pozdrawiam

tomaszek

No avatar

2008-05-05 18:43

A czy da się wstawić skrypt licznika z darmowych komponentów dostępnych w internecie?? Jeśli tak to gdzie?

treewood (OpenSolution)

2008-05-06 06:41

tomaszek - tak ale trzeba by troche znac sie na PHP i HTML by wstawic taki licznik chyba, ze chcesz korzystac z gotowca w stylu "zarejestruj sie u nas na stronie i wstaw kod html do swojej strony by licznik wystartowal" to wtedy wystarczy edytowac templates/container.tpl i do bloku FOOT wstaw ten kod.

kridan

2008-05-06 14:01

Ja w temacie licznika mam inne pytanie - na stronie berea.edu.pl wstawiłem licznik na samym dole strony w stopce. Chciałbym prosić o poradę jak wyłączyć odświeżanie strony - to znaczy by nie zliczał każdego odświeżania.

Śledziłem w tym temacie: http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/?p=readTopic&nr=4031

Wymagało to modyfikacji pliku: core/other.php:
function counter( ){
$sFile = 'db/counter.txt';
$aFile = file( $sFile );
$sData = $aFile[0];
if( strlen( $sData ) == 0 ){
$sData = 0;
}
if( !isset( $_COOKIE[date( 'Ymd' )] ) ){
$sData++;
$rFile = fopen( $sFile , 'w' );
fwrite( $rFile, $sData );
fclose( $rFile );
setCookie( date( 'Ymd' ), true, time( ) + 86400 );
}
return $sData;
} // end function counter

Niestety w mojej wersji cmsa nie ma takiego pliku, dlatego proszę o doprecyzowanie tego.

Pozdrawiam
Krzysztof Gołębiowski

tomaszek

No avatar

2008-05-06 21:41

Dziękuje bardzo treewood , o to mi właśnie chodziło :)
Pozdrawiam

treewood (OpenSolution)

2008-05-07 12:29

kridan - core/other.php w wersji v2.x nosi nazwe core/common.php

kridan

2008-05-08 10:45

Wielkie dzięki - działa :)
Pozdrawiam
KG

Akme

2008-07-04 09:06

mm pytanie czy liczba "86400"

setCookiedate'Ymd' ), truetime( ) + 86400 );

powoduje że po przekroczeniu liczby wejść na stronę licznik się zeruje, jeśli tak to co wpisać aby sie nie zerował ?

Akme

2008-07-04 17:42

mam taki problem że zainstalowałam powyższy licznik na stronie o dużej odwiedzalności gdzie w jednej chwili jest kilkadziesiąt osób i tak średnio co 8 tys odwiedzin licznik sie zeruje. Szukam rozwiązania.

Akme

2008-07-04 17:45

mam też pytanie od nośnie innego rodzaju licznika
tzn takiego który pokazywał by liczbę odwiedzających on-line. Ściągnęłam sobie skrypt ale nie działa. Zaznaczyłam w ustawieniach możliwość dodawania kodu php w szablonach ale i tak nie działa. Gdyby ktoś rozwiązał podobny problem proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję.

treewood (OpenSolution)

2008-07-05 09:28

Akme - nie ta liczba nie ma wplywu. Oznacza to, ze dany uzytkownik przez najblizsze 24 godziny nie bedzie wliczony juz drugi raz do licznika. A czemu sie zeruje ... ktoz wie. Mozliwe, ze dlatego, ze masz duzo odwiedzin. Jesli to jest powod to trzeba by skorzystac z jakiegos lepszego skryptu licznika. Jest wiele zewnetrznych systemow to umozliwiajacych. Jednak polecam bardziej google analytics do sprawdzania porzadnych statystyk

pingwinoos

2012-12-12 18:07

Witam, mam wątpliwość co do punktu

7) Edit file: templates/default/_header.php

z instrukcji instalacji licznika ....

w katalogu templates/default/ plik _header.php nie istnieje ....

selekcjoner

2012-12-12 18:22

A jaką masz wersję Quick Cms'a ? plik _header.php pojawił się dopiero w wersji 5.0

simlution.org

pingwinoos

2013-01-14 13:03

no to wszystko wiadomo ....
dzieki

Do góry
o nas | kontakt