pl i en wersja Quick CMS - problem!!!

kameleon

2013-01-22 14:13

Witam, mam problem który co prawda trwa od bardzo dawna, ale dzisiaj miałam nieprzyjemności z tego powodu.

en i pl wersja programu "miesza" się ze sobą. Dajmy na to, że edytuję pl i en zakładki w panelu admina, w jednej przeglądarce - np. firefox. Kiedy naciskam na podgląd jednej z zakładek w en panelu, wyskakuje mi o zgrozo POLSKA strona i "data could not be found" - menu polskie, a powinno być angielskie, skorą taką edytuję w danej chwili!!

Co się dzieje?? dlaczego wersje językowe quick Cms tak mieszają się ze sobą??? w czym tkwi problem?

» Quick.Cms v3.x

boboo

2013-01-22 15:40

W momencie ustaweinia danego języka w jednej z zakładek (dajmy na to PL) browsera, jest to zapisywane do configu CMS'a.
Jakakolwiek akcja w drugiej zakładce (dajmy na to EN) powoduje wczytanie configa. A tam jest przecież PL po zapisaniu z pierwszej zakładce.

www.kimla.de

kameleon

2013-01-22 16:35

Czy ten problem można jakoś rozwiązać?

kameleon

2013-01-22 17:36

Wywaliłam "index.php" - zastąpiłam go index_pl.php i index_en.php (skopiowana treść z index.php, tylko nazwy zmienione) zastanawiam się co dalej - index_pl.php powinien odsyłać wyłącznie do polskiej wersji, a eng to samo - jak to zrobić... i czy to, co zrobiłam może coś dać?

boboo

2013-01-22 18:39

panel admina nie używa index.php

www.kimla.de

kameleon

2013-01-22 18:43

Potrzebuję instrukcji jak to rozwiązać żeby się nie plątało, chyba że to taka "uroda" programu.......................

U mnie w operze wszystko ładnie chodzi, ale ff - "odsyłał" mnie z eng panelu na pl wersję strony wciąż............

kameleon

2013-01-22 22:44

Przypomnę się - BARDZO mi na tym zależy:(

treewood (OpenSolution)

2013-01-23 07:10

kameleon - jesli uzywasz kilku jezykow na stronie to wejdz do konfiguracji w panelu administracyjnym i ustaw "Identyfikator języka w URL" na "tak"

boboo

2013-01-23 08:36

Wydaje mi się, że kameleon ma inny problem. Ale to może ja źle zrozumiałem.
Jak to widzę:
W jednym browserze otwieramy dwa taby z adminem.
Jeden tab do edycji stron/produktów EN
w drugim tab'ie ustawiamy edycję stron/produktów PL (i w tym momencie tab EN przeskoczył na PL)
Tak zrozumiałem problem kameleona.

www.kimla.de

treewood (OpenSolution)

2013-01-23 09:54

w takiej sytuacji wyjscie najprostsze to otworzyc dwie przegladarki. W jednej przegladarce obslugiwac jedynie PL a w drugiej tylko EN

kameleon

2013-01-23 14:18

"kameleon - jesli uzywasz kilku jezykow na stronie to wejdz do konfiguracji w panelu administracyjnym i ustaw "Identyfikator języka w URL" na "tak""

Ustawiłam i............... nie ma problemów [odpukać] nawet w FF, normalnie zmieniam pl na eng i eng na pl - strony wyświetlają się w prawidłowy sposób.

Dzięki!!!!!

kameleon

2013-01-23 17:03

Heh, na jednej stronie nie mogę ustawić tej opcji - po zapisaniu wciąż jest na "nie" (Identyfikator języka w URL)

hmmmmmmmmmmmmm

Do góry
o nas | kontakt