Witam wszystkich, pracuję nad stroną firmową, opartą o QC 5,0. Robię ją w kilku językach i mam problem z menu: http://www.ulotka-kalisz.pl/adecon/ Chciałbym aby menu było wyśrodkowanea nie ustawione od lewej strony, po to by w każdym języku wyglądało znośnie :) Bardzo prosze o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić :) z góry dzięki.
Mam coś takiego style.css: /* MENU TOP */ #menu1{border-top:0;} #menu1 ul{height:100%;margin:0;list-style:none;} #menu1 li{padding:0;} #menu1 li:hover, #menu1 .selected{border-right:0;border-left:0;} #menu1 li.l1{border-left:none;} #menu1 li a{float:left;height:50px;padding:18px 14px 2px;color:#fff;font-size:12px;text-decoration:none;} #menu1 li a:hover, #menu1 .selected a{background:#f45221;color:#fff;text-shadow:none;}
teoretycznie, float:left jest ustawiony tylko dla parametru a. Próbowałem korzystać z margin:0 auto, nadawać konkretne rozmiary w menu i dalej to samo...
Idąc krok dalej, czy byłaby np, możliwość rozciągania menu w zależnosci od ilości zakładek. Czyli tam gdzie mniej, automatycznie zmieni mi odstępy między nimi i dopasuje się np do marginesów końcowech lewego i prawego??
ok z wyśrodkowaniem sobie poradziłem oto kawałek kodu:
/* MENU TOP */ #menu1{text-align:center;} #menu1 ul{height:100%;list-style:none;display:inline;} #menu1 li{display:inline-block;} #menu1 li a{height:50px;padding:18px 12px 2px;color:#fff;font-size:12px;text-decoration:none;} #menu1 li a:hover, #menu1 .selected a{background:#f45221;color:#fff;text-shadow:none;}