Jestem tu nowy więc dzień dobry wszystkim. Ostatnio zainteresowałem się skryptami opensolution i narodziło mi się sporo pytań.
Wybaczcie ale w kwestii urządzeń mobilnych jestem kompletnym laikiem.
Mam kilka pytań odnośnie mobilnej wersji QUICK.CMS'a:
1. W "Dodatkach" znajdują się dwa rozszerzenia mobilne. Z tego co wyczytałem i wnioskuję, jeden dla wersji płatnej a drugi dla wersji darmowej. Czy te dodatki różnią się od siebie? Czy dodatek w wersji płatnej umożliwia wybór skórki dla wersji mobilnej?
2. Jak generalnie dobrać się do wersji mobilnej? Na razie zainstalowałem ją na wersji bezpłatnej bo nie wiem czy zdecyduję się na płatną. Z tego co widzę i wnioskuję wersja mobilna niczym nie różni się od wersji pełnej poza wczytaniem innego pliku ze stylami. Czy nie ma możliwości aby o tym co pojawia się w wersji mobilnej decydował jakiś mobilny template? Gdzieś wyczytałem aby determinować pojawianie się kolejnych bloków za pomocą css (display:none) - czy to jest profesjonalne rozwiązanie?
3. Jak ustawić layout wersji mobilnej aby treść idealnie wypełniła urządzenie mobilne - w "czystej" wersji mobilnej treść jest prawie niewidoczna (Czy mam to zmieniać zwiększając czcionkę?)
4. Czy jest możliwe w ramach tego CMS'a zbudowanie responsywnej wersji mobilnej dla różnych urządzeń jak komórki, tablety itd... Jak tego dokonać.
5. Czy znacie jakieś dobrze wykonane wersje mobilne bazujące na skryptach Opensolution? Chętnie przyjrzałbym się im.
1. Czy treść zawarta w stronie mobilnej jest dynamicznie pobierana z QuickCMS'a czy osobno aktualizujesz stronę mobilną i zwykłą? Jeśli jest aktualizowana dynamicznie jak to się odbywa?
2. Czy strona zrobiona we frameworku jQuery Mobile jest umieszczona w osobnym katalogu na serwerze i po prostu ruch jest na nią przekierowywane w przypadku wykrycia urządzenia mobilnego?
Dzięki za troszkę enigmatyczne wskazówki. Nie pytam dalej bo rozumiem że za know-how trzeba zapłacić Z tego co piszesz mogę jedynie wywnioskować że "TO" da się zrobić.