Własne style do lewego menu. Problem z klasami css.

michal.115

2013-02-07 18:55

Witam.

Problem polega na tym, że mam już gotowy kod css z wyglądem menu, tylko że jest problem, ponieważ zmienne w css zawierają klasy ".has-sub" oraz ".has-sub.has-sub", które odpowiadają za wygląd zagłębiającego się menu. Gdy zamienię style z menu3 na moje menu, zmienia się kolor i kształt kategorii menu z podkategoriami, a właśnie podkategorie powinny wyglądać trochę inaczej i są zdefiniowane w klasach ".has-sub". Próbowałem obejść klasy, ale nie da rady, ponieważ jedna zmiana i całe lewe menu się zmienia. Jak zrobić, by podkategorie miały inne style?

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

» Quick.Cart v6.x

selekcjoner

2013-02-07 19:08

A style masz:
.has-sub{ ...
czy może
#menu3 .has-sub{.....

simlution.org

michal.115

2013-02-07 19:11

coś w stylu:

#menu3 .has-sub{

selekcjoner

2013-02-07 19:19

W core/pages.php znajdź: class="sub' i zamień na: class="has-sub'
Może o to chodzi...

simlution.org

michal.115

2013-02-07 19:38

Niestety nie pomogło.

selekcjoner

2013-02-07 19:43

To dlaczego nie tworzyłeś menu tak jak w oryginale z "sub" edytując oryginalny kod ?
Trudno cokolwiek poradzić jeśli nie widzi się strony.
A może wystarczy pozamieniać has-sub na sub?

simlution.org

michal.115

2013-02-07 20:06

Zamieniałem i tak i tak. Nic. Zaraz prześlę adres strony.

michal.115

2013-02-07 20:20

http://www.chiliprice.eu/strona/sklep_7.02.13/?stoff,22

a lewe menu ma wyglądać tak:

http://chiliprice.eu/menu/loft.html

selekcjoner

2013-02-07 20:32

A jak zrobiłeś menu górne? :)
Najprościej to przekopiuj z niego style odpowiednio zmieniając na menu3 i robiąc kilka w sumie niewielkich zmian uzyskasz oczekiwany efekt..

simlution.org

michal.115

2013-02-07 20:39

No właśnie ;) menu górne właśnie tak zrobiłem, że przekopiowałem i pozmieniałem tylko na menu2. Niestety tutaj tak nie działa, zresztą właśnie przekopiowałem, więc sprawdź efekt.

michal.115

2013-02-07 20:41

Jak już jesteś na stronie, to sprawdź, proszę, czy po dodaniu/usunięciu w pasku adresu "www" strona lekko się zwiększa, lub zmniejsza. Dziwna rzecz, która u mnie występuje.

selekcjoner

2013-02-07 21:37

Z tego wynika, że potrzebujesz w menu:
<li class="sub1 "> (...)</li>
natomiast skrypt generuje menu w taki sposób:
<li class="l1"> (...) </li> i potem class="l2" itp
Trzeba by zmodyfikować funkcję throwMenu w core/pages.php

simlution.org

michal.115

2013-02-08 17:45

Selekcjoner, jesteś wielki ;) Tylko że jest jeden problem. Tak jak mówisz, idzie teraz <li class= "sub1"> </li>
<li class= "sub2"> </li> itd.

I jest taka sprawa, że w stylach css jest tylko zdefiniowane sub1, więc tylko w "kunstleder" zagłębienie działa jak powinno. I tu moje pytanie: czy muszę kopiować style i zmieniać klasy na "sub2", "sub3" itd? czy idzie jakoś to "uelastycznić"?

I kolejne pytanie, bardziej logistyczne. Chcę mieć takie lewe menu, jak widzisz(chodzi o kategorie), oraz, gdy, jak wejdę w"angebot" >> "Stoff" w menu poziomym, to chciałbym widzieć wszystkie te materiały, a nie pustą stronę. W przypadku, gdy Stoff będzie kategorią główną, a leder, kunstleder, pg1 i pg2 podkategoriami, to co prawda produkty będą na stronie, ale w menu raczej nie wyświetli się tak jak teraz, tylko będzie jedna pozycja "stoff", po najechaniu na którą pojawią się leder, kunstleder, itd. Nie wiem jak to rozwiązać, bo albo mam pustą stronę, albo jedną pozycję w menu.

selekcjoner

2013-02-08 18:44

Możesz to "uelastycznić" w taki sposób, w core/pages.php znajdź:

$content .= '    <li class="l'.( ( !empty( $GLOBALS['config']['basket_page'] ) && $aData['iPage'] == $GLOBALS['config']['basket_page'] ) ? 'Basket' : ( ( $i == ( $iCount ) ) ? 'L'$i ) );

i zamień na:

if( $iType == )

$content .= '<li class="sub1'
        else

$content .= '<li class="l'.( ( !empty( $GLOBALS['config']['basket_page'] ) && $aData['iPage'] == $GLOBALS['config']['basket_page'] ) ? 'Basket' : ( ( $i == ( $iCount ) ) ? 'L'$i ) );

simlution.org

Do góry
o nas | kontakt