wyszukiwarka - dodanie kolejnej bazy

Tomek55

2013-01-29 18:35

Witam
Szykam na forum ale chyba jeszcze tego nie było :

Rozbudowałem trochę cms i mam w kilku katalogach - na podstronach dodatkowe bazy danych np. .../katalog1/bazy/baza1.txt

Moje pytanie : jak zrobić aby wyszukiwaka szukała również w tych dodatkowych bazach danych ?
Jak wskazać jej ten adres tych dodatkowych baz danych ?

Dziś walczyłem z jakimiś innymi wyszukiwarkami ale na nic się to nie zdało :(

Najlepiej by było przystosować tą co jest aby szykała w dodatkowych bazach.

Pozdrawiam
Tomek

» Quick.Cart v4.x

openzibi

2013-01-29 22:47

Tomek55 - wyszukiwanie zaawansowane nie jest prostą modyfikacją.
Ostatnio robiłem "multiwyszukiwarkę" dla wersji Quick.Cart-6 ( http://www.rhh.pl/wyszukiwanie-zaawansowane-w-sklepie-quick.cart.max,196.html )
Jeden plik dodany i 9 czy 10 zmodyfikowanych.
Wydaje mi się, ze duzym ułatwieniem jest zgromadzenie szukanych elementów w jednej bazie (ja zacząłem od dodania dodatkowych atrybutów w _fields.php)
Jeżeli chcesz pozostać przy swoich dodatkowych bazach to punktem wyjścia jest modyfikacja funkcji szukajacej w np, core/products.php (w QC6 jest to ProductsSearchListArray)

hosting-domeny-strony - http://www.rhh.pl

boboo

2013-01-30 08:19

W QC6 jest możliwość zapisywania długich opisów do osobnych plików. Jednak standardowo wyszukiwarka w takim przypadku nie przeszukuje tychże.
Teoretycznie możnaby potraktować te pliki jako dodatkowe bazy (składające się z jednego rekordu).
Modyfikacja oryginalnej funkcji szukającej zamknęła się w dodaniu 9 linijek kodu (11 linijek z zamykającymi nawiasami :-) ).
Być może trzebaby dodac troszkę więcej, bo nie wiem na jakich zasadach zapisujesz te dodatkowe bazy (format, nazwa), ale na pewno nie będzie to jakaś kobyła.
Kiedyś bawiłem się intensywniej z szukajką w QC (łączenia OR, AND, XOR wielu słów itp., atrybuty zapisane w innej bazie etc.)
Tu pokłon w stronę OS: bardzo wdzięczna funkcja do wszelakich modyfikacji. Napisana przejrzyście i w zasadzie "samotłumacząca" się, tak, że nawet nie potrzeba komentarzy do kodu.

www.kimla.de

Tomek55

2013-02-08 13:42

Hej
Ok, po wielu zmaganiach :) znalazłem wreszcie ciekawe rozwiązanie.

Mam wyszukiwarkę, która posiada własną bazę na pliku txt. W panelu admina dodaję do bazy dane, czyli np. adres strony, słowa kluczowe i opis.

I wszystko byłoby "miodzio" gdyby nie fakt, iż wyszukiwarka nie czyta z bazy.txt polskich znaków. Próbowałem to obejść poprzez zapisywanie do bazy polskich czcionek po konwersji za pomocą :

$keywords str_replace("Ä…","a*"$keywords);

ale też to nie działa do końca dobrze. Część znaków zamienia np. ś lub ć ale literki ń za żadnego diabła nie chce podmienić na ustawione n*.

Czy ktoś z Was ma na to radę ?

Jakiej użyć funkcji aby do bazy zapisyałwy się znaki kodowane z UTF- 8 na zanki jakie ja chcę przyporządkować ?

lub jak zrobić aby wyszukiwarka czytała z bazy poskie znaki. Wtedy nie muszę robić wstępnego kodowania - to by było bardziej czytelne.

Pozdrawiam
Tomek

Tomek55

2013-02-18 21:06

Hej
Już temat załatwiony. Program w którym piszę miał ustawione źle kodowanie i za każdym razem przy zapisie zamieniał kodowanie.

Jeszcz raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Tomek

Do góry
o nas | kontakt