@selekcjoner Dzięki za bardzo przydatny link. Jednak nie wiem do końca jak użyć tych metod w przypadku takiego sklepu. O ile nie ma problemu aby użyć np. metatagów służących do zablokowaniu botów dla tradycyjnej strony statycznej, o tyle nie wiem jak to zrobić w przypadku takiego sklepu jak Quick Cart. Jest to przecież model MVC i strona jest generowana "w locie". Gdzie wstawić metatagi lub plik robots.txt tak żeby blokował tylko podstronę z regulaminem a nie całą witrynę ?
Dzięki za odpowiedź, tak też zrobiłem. Link do regulaminu mam taki sam - nie wiele ingeruję w oryginalny wygląd sklepu, więc większość rzeczy pozostaje na swoim miejscu. Jeżeli ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na temat czy wystarczy takie zabezpieczenie, to byłbym wdzięczny.
*fler prośba do Ciebie o jakieś rozszerzenie tematu, najlepiej o przykład. Okazało się, że sam plik robots.txt nie rozwiązuje tematu i podstrona została zindeksowana przez google. Twoje porady są cenne ale wykonanie tego nie jest takie proste, bo o ile nie miałbym z tym kłopotu przy zwykłej, statycznej stronie, o tyle przy sklepie stworzonym we frameworku, gdzie strony są generowane w locie to już nie jest dla mnie takie proste. Nie wiem w którym miejscu np. podłączyć atrybut rel="nofollow" w menu. Wszystkie strony przecież prowadzą do regulaminu, w którym miejscu dodać ten atrybut ? Jak zrobić takiego template'a o którytm piszesz ?
Więc wygląda to tak, w pliku robots.txt który umieszczasz w głównym katalogu strony wpisujesz dane:
User-agent: * Allow: / Disallow: /?regulamin,4
Aby dodać metatag <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW"> musisz stworzyć odrębny styl dla podstrony regulaminu, styl dla podstrony stworzysz w taki sposób: w katalogu “actions/themes/” styl domyślny nazywa się “default.php”.
- stwórz nowy plik z rozszerzeniem php w katalogu “actions/themes/” o nazwie np. “nieindeksuj.php”, - skopiuj zawartość pliku “default.php” do nowego pliku, - modyfikuj plik “new.php” zmieniając wszędzie "container.tpl" na "container2.tpl" - stwórz nowy plik z rozszerzeniem tpl w katalogu “templates/default/” o nazwie “container2.tpl", do którego skopiuj zawartość z pliku container.tpl i dodaj <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW"> pod tagiem <meta name="Description" content="$sDescription" /> aby mieć porządek - wejdź do administracji, edytuj wybraną stronę (w twoim przypadku regulamin) i w zakładce “Wygląd” w polu “Temat” wybierz nowy temat tak jak go nazwałeś, w przykładzie "nieindeksuj.php
Dodanie tagu "nofollow" do linka jest trochę trudniejsze ponieważ trzeba stworzyć odrębne menu gdzie dodajesz same strony które nie chcesz aby były indeksowane i w linkach <a href=""> mają dodany tag rel="nofollow". Stworzenie takiego menu przebiega następująco:
- edytuj “database/config/general.php” i zamień
- utwórz plik o nazwie "menu5.tpl" w katalogu “templates/default/" i dodaj do niego kod:
<!-- BEGIN PAGES --> <!-- IF:START TYPE --><div class="type">$aData[sMenuType]</div><!-- IF:END TYPE --> <ul><!-- START LIST --> <li class="l$aData[sStyle]<!-- IF:START SELECTED --> selected<!-- IF:END SELECTED -->"> <a href="$aData[sLinkName]" rel="nofollow">$aData[sName]</a><!-- IF:START BASKET-PRODUCTS --><!-- IF:END BASKET-PRODUCTS -->
</li><!-- END LIST --> </ul> <!-- END PAGES -->
<!-- HEAD_SUB and FOOT_SUB it is only header and footer of subpgages list Subpages content are listing from block PAGES from LIST sub-block -->
<!-- BEGIN HEAD_SUB --> <ul class="sub$aData[iDepth]"> <!-- END HEAD_SUB --> <!-- BEGIN FOOT_SUB --> </ul> <!-- END FOOT_SUB -->
- edytuj “templates/default/container.tpl” i “templates/default/container2.tpl” wstawiając zmienną $sMenu5 za np. zmienną $sMenu3 (chodzi o menu gdzie umieściłeś regulamin i wszystkie wyłączone z indeksowania strony), - aby utworzyć style do nowego menu edytuj “templates/default/style.css” i skopiuj kod styli z istniejącego menu np. #menu3 - zaloguj się do administracji i dodaj strony (np. regulamin) do tego menu.
http://www.zamurowany.pl
Jak potrzebujesz więcej pomocy to zapraszam do kontaktu na e-mail info[malpiszonek]zamurowany.pl
*fler Dziękuję bardzo, kawał dobrej roboty wykonałeś. Dzisiaj już nie mam sił i ochoty, żeby się przebijać przez implemetację tego kodu do swoich potrzeb, ale z tego co wstępnie widzę, to powinienem sobie jakoś poradzić. Jeśli coś nie będę mógł przeskoczyć, to pozwolę sobie do Ciebie napisać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.