Jak wyłączyć jedną z podstron z indeksowania przez roboty google ?

pisiorek

2012-12-16 14:17

Pytanie jak w temacie. Nie chcę aby google indeksowało mój regulamin. Jak to zrobić ?

» Quick.Cart v5.x

pisiorek

selekcjoner

2012-12-17 11:02

Polecam temat: Blokowanie lub usuwanie stron przy użyciu pliku robots.txt
http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=pl&answer=156449

simlution.org

pisiorek

2012-12-27 21:50

@selekcjoner
Dzięki za bardzo przydatny link. Jednak nie wiem do końca jak użyć tych metod w przypadku takiego sklepu. O ile nie ma problemu aby użyć np. metatagów służących do zablokowaniu botów dla tradycyjnej strony statycznej, o tyle nie wiem jak to zrobić w przypadku takiego sklepu jak Quick Cart. Jest to przecież model MVC i strona jest generowana "w locie". Gdzie wstawić metatagi lub plik robots.txt tak żeby blokował tylko podstronę z regulaminem a nie całą witrynę ?

pisiorek

selekcjoner

2012-12-27 23:05

Pewny nie jestem, ale powinno wystarczyć wrzucenie do głównego katalogu gdzie jest strona, pliku robots.txt z treścią:

Disallow: /?regulamin,4

Oczywiście link do regulaminu wklejasz swój...

simlution.org

pisiorek

2012-12-28 09:19

Dzięki za odpowiedź, tak też zrobiłem. Link do regulaminu mam taki sam - nie wiele ingeruję w oryginalny wygląd sklepu, więc większość rzeczy pozostaje na swoim miejscu.
Jeżeli ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na temat czy wystarczy takie zabezpieczenie, to byłbym wdzięczny.

pisiorek

fler

2013-01-02 02:04

Można też zrobić indywidualny szablon dla podstron których nie chcesz indeksować i dodać w meta tag:

<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">

A dodatkowo do każdego linka prowadzącego do podstrony dodać atrybut rel="nofollow".

Do tego możesz użyć też zabezpieczenia w robots.txt tak jak podał selekcjoner.

Takie 3 zabezpieczenia zagwarantują Ci że google nie zindeksuje strony na 100%!

http://www.zamurowany.pl

pisiorek

2013-01-11 10:16

*fler
prośba do Ciebie o jakieś rozszerzenie tematu, najlepiej o przykład. Okazało się, że sam plik robots.txt nie rozwiązuje tematu i podstrona została zindeksowana przez google. Twoje porady są cenne ale wykonanie tego nie jest takie proste, bo o ile nie miałbym z tym kłopotu przy zwykłej, statycznej stronie, o tyle przy sklepie stworzonym we frameworku, gdzie strony są generowane w locie to już nie jest dla mnie takie proste. Nie wiem w którym miejscu np. podłączyć atrybut rel="nofollow" w menu. Wszystkie strony przecież prowadzą do regulaminu, w którym miejscu dodać ten atrybut ? Jak zrobić takiego template'a o którytm piszesz ?

pi

fler

2013-01-11 21:40

Więc wygląda to tak, w pliku robots.txt który umieszczasz w głównym katalogu strony wpisujesz dane:

User-agent: *
Allow: /
Disallow: /?regulamin,4

Aby dodać metatag <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW"> musisz stworzyć odrębny styl dla podstrony regulaminu, styl dla podstrony stworzysz w taki sposób: w katalogu &#8220;actions/themes/&#8221; styl domyślny nazywa się &#8220;default.php&#8221;.

- stwórz nowy plik z rozszerzeniem php w katalogu &#8220;actions/themes/&#8221; o nazwie np. &#8220;nieindeksuj.php&#8221;,
- skopiuj zawartość pliku &#8220;default.php&#8221; do nowego pliku,
- modyfikuj plik &#8220;new.php&#8221; zmieniając wszędzie "container.tpl" na "container2.tpl"
- stwórz nowy plik z rozszerzeniem tpl w katalogu &#8220;templates/default/&#8221; o nazwie &#8220;container2.tpl", do którego skopiuj zawartość z pliku container.tpl i dodaj <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW"> pod tagiem <meta name="Description" content="$sDescription" /> aby mieć porządek
- wejdź do administracji, edytuj wybraną stronę (w twoim przypadku regulamin) i w zakładce &#8220;Wygląd&#8221; w polu &#8220;Temat&#8221; wybierz nowy temat tak jak go nazwałeś, w przykładzie "nieindeksuj.php

Dodanie tagu "nofollow" do linka jest trochę trudniejsze ponieważ trzeba stworzyć odrębne menu gdzie dodajesz same strony które nie chcesz aby były indeksowane i w linkach <a href=""> mają dodany tag rel="nofollow". Stworzenie takiego menu przebiega następująco:

- edytuj &#8220;database/config/general.php&#8221; i zamień

$aMenuTypes = Array( 1 => $lang['Menu_1'], 2 => $lang['Menu_2'], 3 => $lang['Menu_3'], 4 => $lang['Menu_4'] );

na

$aMenuTypes = Array( 1 => $lang['Menu_1'], 2 => $lang['Menu_2'], 3 => $lang['Menu_3'], 4 => $lang['Menu_4'], 5 => 'Strony wyłączone z indeksowania' );

- edytuj &#8220;actions/themes/default.php&#8221; &#8220;actions/themes/nieindeksuj.php&#8221; i dodaj kod

$sMenu5 = $oPage->throwMenu( 'menu5.tpl', 5, $iContent, 1 );

- utwórz plik o nazwie "menu5.tpl" w katalogu &#8220;templates/default/" i dodaj do niego kod:

<!-- BEGIN PAGES -->
<!-- IF:START TYPE --><div class="type">$aData[sMenuType]</div><!-- IF:END TYPE -->
<ul><!-- START LIST -->
<li class="l$aData[sStyle]<!-- IF:START SELECTED --> selected<!-- IF:END SELECTED -->">
<a href="$aData[sLinkName]" rel="nofollow">$aData[sName]</a><!-- IF:START BASKET-PRODUCTS --><!-- IF:END BASKET-PRODUCTS -->

</li><!-- END LIST -->
</ul>
<!-- END PAGES -->

<!--
HEAD_SUB and FOOT_SUB it is only header and footer of subpgages list
Subpages content are listing from block PAGES from LIST sub-block
-->

<!-- BEGIN HEAD_SUB -->
<ul class="sub$aData[iDepth]">
<!-- END HEAD_SUB -->
<!-- BEGIN FOOT_SUB -->
</ul>
<!-- END FOOT_SUB -->

- edytuj &#8220;templates/default/container.tpl&#8221; i &#8220;templates/default/container2.tpl&#8221; wstawiając zmienną $sMenu5 za np. zmienną $sMenu3 (chodzi o menu gdzie umieściłeś regulamin i wszystkie wyłączone z indeksowania strony),
- aby utworzyć style do nowego menu edytuj &#8220;templates/default/style.css&#8221; i skopiuj kod styli z istniejącego menu np. #menu3
- zaloguj się do administracji i dodaj strony (np. regulamin) do tego menu.

Jak potrzebujesz więcej pomocy to zapraszam do kontaktu na e-mail info[malpiszonek]zamurowany.pl

fler

2013-01-11 21:47

Coś źle jest z kodowaniem znaków na forum zamiast &#8220; powinieneś wstawić cudzysłowie.

---
Pozdrawiam

pisiorek

2013-01-11 22:08

*fler
Dziękuję bardzo, kawał dobrej roboty wykonałeś. Dzisiaj już nie mam sił i ochoty, żeby się przebijać przez implemetację tego kodu do swoich potrzeb, ale z tego co wstępnie widzę, to powinienem sobie jakoś poradzić. Jeśli coś nie będę mógł przeskoczyć, to pozwolę sobie do Ciebie napisać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

pi

Do góry
o nas | kontakt