Menu

exite

2012-09-25 21:39

Witam mam pytanie mianowicie czy jest możliwość powrotu do starej kontrukcji mianowicie osobnych plików menu ? tj. menu1.tpl menu2.tpl etc ...

Ponieważ teraz jest bardzo utrudnione inne wystylizowanie menu głównego a osobno np koszyka który jest w menu1.

Albo może ktoś wie jak rozbić główny plik menus.tpl wewątrz kodu na osobny styl od koszyka a osobny od menu ?

» Quick.Cart v5.x

boboo

2012-09-25 21:56

Za pomocą podbloków IF:START SUB_BLOCK - IF:END SUBLOCK w tpl'ach
oraz $oTpl->setIf('IF_SUB_BLOCK') w funkcjach robisz sobie "cuda-wianki".

http://qc-plugins.kimla.de

exite

2012-09-25 22:13

a czy mógłbyś napisać z tego przykład

<!-- BEGIN PAGES -->
<div id="menu$aData[iType]">
<!-- IF:START TYPE --><div class="type">$aData[sMenuType]</div><!-- IF:END TYPE -->
<ul><!-- START LIST -->
<li class="l$aData[sStyle]<!-- IF:START SELECTED --> selected<!-- IF:END SELECTED -->">
<a href="$aData[sLinkName]">$aData[sName]</a><!-- IF:START BASKET-PRODUCTS --><span>$lang[Basket_products]:&nbsp;<strong>$iOrderProducts</strong></span>< !-- IF:END BASKET-PRODUCTS -->
$aData[sSubContent]
</li><!-- END LIST -->
</ul>
</div>
<!-- END PAGES -->

<!--
HEAD_SUB and FOOT_SUB it is only header and footer of subpgages list
Subpages content are listing from block PAGES from LIST sub-block
-->

<!-- BEGIN HEAD_SUB -->
<ul class="sub$aData[iDepth]">
<!-- END HEAD_SUB -->
<!-- BEGIN FOOT_SUB -->
</ul>
<!-- END FOOT_SUB -->

exite

2012-09-26 13:20

Proszę o pomoc bo naprawdę nic z tego nie rozumie :(

grzdak

2012-11-16 19:00

ja też bardzo proszę o pomoc, bo ta nowa konstrukcja nie jest dla mnie jasna...
załóżmy, że dla Menu 8 nagłówek tego menu ma mieć w tle rysunek.jpg. Gdzie i jak to zakodować?
pzdr G

selekcjoner

2012-11-16 23:00

W pliku actions/themes/default.php są informacje na temat menu. I tak np.:
a) dla menu1 jest wpis:
$sMenu1 = $oPage->throwMenu( 'menus.tpl', 1, $iContent, 0 );
Jeśli chcemy indywidualny kod dla tego menu, tworzymy na podstawie menus.tpl, drugi plik np. menus1.tpl, ustawiamy dla niego style itp i zmieniamy:
$sMenu1 = $oPage->throwMenu( 'menus1.tpl', 1, $iContent, 0 );

b) grzdak - jeśli utworzyłeś to menu według instrukcji:
http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=pl-tips#16
to po prostu zastosuj się do wszystkich punktów, a dokładnie:
"aby utworzyć style do nowego menu edytuj &#8220;templates/default/style.css&#8221; i skopiuj kod styli z istniejącego menu np. #menu3" (oczywiście będziesz musiał zmienić na #menu8)

simlution.org

grzdak

2012-11-26 10:14

Witam ponownie
style dla danego menu to wiem jak zrobić, ale nie wiem jak w v.5.2 dodać obrazek do nagłówka konkretnego menu.

Załóżmy, ze wszystkie menu w kolumnie lewej mają mieć w nagłówku (.type) obrazek1.jpg. To dodaję w stylach głównych, ok. Ale załóżmy, że jedno z menu np.8 ma mieć w nagłówku obrazek2.jpg - do tej pory robiłam jak w punkcie a) powyżej i plik menu_8.tpl wyglądał tak:

<!-- BEGIN LIST --><li class="l$aData[sStyle]"><a href="$aData[sLinkName]" $aData[sSelected]>$aData[sName]</a>$aData[sSubContent]</li><!-- END LIST -->

<!-- BEGIN HEAD --><div id="menu8"><div class="type" style="background:url('templates/brazek2.jpg') no-repeat;">$aData[sMenuType]</div><ul><!-- END HEAD -->

<!-- BEGIN FOOT --> i dalej bez zmian...

Ale w wersji 5.2 ten plik wygląda inaczej, więc wpisałam:

<!-- BEGIN PAGES -->
<div id="menu$aData[iType]">

<!-- IF:START TYPE --><div class="type" style="background:ur l('default/img/rysunek2.jpg') no-repeat;">$aData[sMenuType]</div>
<!-- IF:END TYPE -->
<ul><!-- START LIST --> dalej bez zmian

ale żaden rysunek nie pokazuje się w nagłówku menu 8...

selekcjoner

2012-11-26 15:52

Poczytaj w tym temacie:
http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/zamiana-menu2-na-obrazkowe,8084.html

Jeśli chodzi o menu: Strona1 Strona2 itp to one są numerowane i przyjmują klasy:
Strona1 - class="l1"
Strona2 - class="l2"

więcej znajdziesz w temacie który podałem.

simlution.org

grzdak

2012-11-30 10:54

Selekcjoner, nie mogę tego zastosować do menu bocznego - w górnym każdy "punkt" menu to strona i każdą można zdefiniować jak napisałeś. Ale kolumnie bocznej każdy duży "punkt" nie jest stroną, ale jest menu - czy można przypisać klasy do menu? jak?

selekcjoner

2012-11-30 15:00

"Załóżmy, ze wszystkie menu w kolumnie lewej mają mieć w nagłówku (.type) obrazek1.jpg. To dodaję w stylach głównych, ok. Ale załóżmy, że jedno z menu np.8 ma mieć w nagłówku obrazek2.jpg"

W style.css dopisz:

#menu8 .type{ 

z odpowiednimi stylami.

simlution.org

grzdak

2012-11-30 15:18

ok, oczywiście to pracuje - dzięki

Do góry
o nas | kontakt