Zmiana ceny produktu z poziomu products_default.tpl

vanek

2012-08-18 18:19

Witam,
potrzebuje pewnego rozwiązania. Mianowicie próbuje z poziomu pliku products_defualt.tpl zmienić cenę właśnie przeglądanego produktu.

Użytkownik na stronie z tym szablonem będzie mógł podać wymiary produktu według czego zmieni się cena produktu. Chciałbym by wraz z kliknięciem "dodaj do koszyka" w DB zmieniła się cena tego produktu.

Wszystko mam już gotowe. Jednak nie wiem jak dokonać aktualizacji ceny produktu w DB. Odblokowałem możliwość korzystania z skryptów php, ale różne próby nie wyszły.

Czy ktoś może mi pomóc?

» Quick.Cart v5.x

openzibi

2012-08-18 20:14

vanek - najprostszy sposób to zastosowanie wersji EXT z atrybutami http://opensolution.org/Quick.Cart/demo_ext/1,fusce-felis-enim.html

Wariant "niskobudżetowy" ?
Tworzysz klika produktów
ABC - WYMIAR 1 (cena 1)
ABC - WYMIAR 2 (cena 2)
itd

hosting-domeny-strony - www.rhh.pl

vanek

2012-08-18 21:27

Tak to jakieś wyjście, tylko że ja potrzebuję aby użytkownik z klawiatury wpisywał dwie zmienne rozmiaru: szerokość i wysokość. Mam już to przygotowane. Jedynie do szczęścia potrzebuję sposobu jak z poziomu pliku products_defualt.tpl móc zaktualizować cenę produktu.

Zrobiłem tak, że na stronie produktu na podstawie podanego rozmiaru - wysokości i szerokości danego produktu, wylicza jego cenę. Potrzebuję teraz aby po kliknięciu dodania do koszyka ten produkt tam trafił z wyliczoną ceną. Wydaje mi się że to nie jest trudne. Ale nie wiem jak za pomocą skryptu php zaktualizować cenę danego produktu który już się znajduję w bazie.

wewior (OpenSolution)

2012-08-18 21:41

Właśnie bo w tym jest problem, to wydaje się takie proste ale możliwości jest sporo, tzn właśnie to że ktoś dodając w takiej sytuacji ten sam produkt do koszyka może mieć kilka przypadków więcej niż w standardowej formie produkt bez dodatkowych cech.
Możesz wrzucić kod który już masz (pamiętaj o formatowaniu) może ktoś coś Ci podpowie.

vanek

2012-08-18 21:49

Mój kod właściwie nic nie da. Potrzebny mi tylko skrypt w php który z poziomu pliku products_defualt.tpl po kliknięciu przycisku "dodaj do koszyka" zmieni cenę tego produktu w bazie danych i doda go z tą ceną do koszyka. Nowa cena jest już wygenerowana. Wiec mamy zmienną z przypisaną wartością (ceną). Tylko jak teraz podmienić cenę w bazie danych?

vanek

2012-08-18 21:51

Gdyby baza danych nie była płaskim plikiem to bym wiedział jak to zrobić :)

rzyber

2012-08-22 19:14

A nie łatwiej zrobić tak, że klient wpisuje te dane czyli szerokość i wysokość a Twój skrypt wylicza "ilość" produktu??

A co do Twojego rozwiązania, czyli przekazywania ceny do bazy.... ech jakoś to takie zagmatwane... Nie lepiej po wyliczeniu ceny produktu, w oparciu o podane wymiary, przekazać cenę bezpośrednio do koszyka??

Ogólnie jedyny problem jaki widzę to to co zauważył Wewior - co jeśli klient będzie chciał ten sam produkt zamówić w innym wymiarze?? ;] Jeśli znasz dobrze quick.carta powinieneś wiedzieć co się stanie ;]

ProSzablon.pl

vanek

2012-10-21 09:38

Wiec zrobiłem tak, że za pomocą skryptu wyliczam cenę i przekazuje ją bezpośrednio do koszyka.

Jak teraz zrobić żeby gdy dodaje ten sam produkt (tylko z inna ceną wyliczoną przez skrypt) to żeby w koszyku był dodany jako kolejna pozycja. Quick.cart w koszyku wyświetla te dwa produkty w jednej pozycji wyświetlając, że są 2 sztuki. Ja chciałbym aby wyświetlał je jako dwie pozycje w koszyku.

Pomoże mi ktoś?

vanek

2012-10-21 16:24

Siedzę nad tym, znam już teoretyczne rozwiązanie tego problemu. A wiec żeby wszystko działało tak jak chcę, to po podaniu produktu do koszyka, należy zmienić jego Id czyli wartość $iProduct.
Wtedy jeśli znowu dodam ten sam produkt to zostanie on dołączony jako kolejna pozycja na liście w koszyku.

Jak teraz zmienić wartość id produktu już po dodaniu do koszyka? Proszę o pomoc.

Do góry
o nas | kontakt