Przeniesienie pliku admin.php do innego katalogu

stferan

2012-02-13 11:03

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć: co zrobić aby poprawnie przenieść plik admin.php z katalogu głównego do katalogu np. /admin?
Widziałem jedynie poradę dotyczącą zmiany nazwy tego pliku, ale ja chciałbym mieć wejście do panelu administracyjnego np. przez taki adres: moja strona/admin/panel.php

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam!

» Quick.Cart v4.x

stferan

2012-02-14 14:07

PrzeniosÅ‚em po prostu plik admin.php i wydaje mi siÄ™, że zmieniÅ‚em Å›cieżki do wszystkich includowanych plików, ale mimo to dostajÄ™ Błąd Serwera (500 — WewnÄ™trzny błąd serwera.).

Czy ktoś może próbował już takiej operacji?

treewood (OpenSolution)

2012-02-14 14:31

stferan - to nie najlepszy pomysl. zmien lepiej nazwe pliku na np. admin-panel.php lub panel.php ale tak by sie odpalal ciagle z adres.pl/nazwa-pliku.php

stferan

2012-02-15 10:15

OK. Z tym sobie dam radÄ™.

Ale dlaczego przeniesienie piku to nie najlepszy pomysł? Gdybym jednak chciał tak zrobić?

treewood (OpenSolution)

2012-02-15 16:20

bo szczerze powiem nie wiem czy w ktoryms momencie po np. instalacji jakiegos dodatku moze znow wyskoczyc jakis blad. Skrypt nie jest napisany tak by latwo mozna bylo przezucic admin.php do innego katalogu. Zmienic jego nazwe to nie problem ale przeniesc gdzie indziej to juz wiekszy problem.

stferan

2012-02-16 10:13

Dobra, to w takim razie mam inne pytanie:
czy jest możliwość zabezpieczenia się w taki sposób, żeby panel admina można było uruchomić tylko z konkretnych adresów IP?

stferan

2012-02-27 09:28

Czyli co, nie da się tak zabezpieczyć?

boboo

2012-02-27 09:35

Po niewielkich przeróbkach świetnie nadaje się do tego plugin "banGuests"

http://qc-plugins.kimla.de

stferan

2012-02-27 11:05

Dzięki boboo!

Świetny pomysł!

Do góry