blog w sklepie - czy to ma sens?

grzdak

2011-10-09 08:39

witam prowadzę blog oparty o WP, tematycznie związany ze sklepem. Oczywiście blog ma przekierowywać klientów do sklepu. Pomyślałam, że gdyby ruch na blogu był ruchem w sklepie byłoby korzystniej dla pozycjonowania sklepu (blog i sklep są na osobnych domenach - a tak byłyby na jednej). Skrypt sklepu świetnie mogę wykorzystać do stworzenia zakładki z blogiem, choć nie będę miała kilku funkcjonalności z WP. Nie wiem też jak zachowa się sklep gdy doładuję mu produktów czyli opisów w dużej ilości 1-2 dziennie - każdy z numerowaną pozycją, aby zachować chronologię wpisów. Stąd moje pytanie - czy to ma sens, czy jest jakiś lepszy pomysł na powiązanie bloga firmowego ze sklepem?

» Quick.Cart v3.x

grzdak

Makaron

2011-10-10 12:24

Myślę, że tak naprawdę ruch na blogu nijak wpłynie na pozycjonowanie sklepu. Przeciwnie.. to linki z zewnątrz mają wpływ na pozycję strony, tak więc jeśli linkujesz do sklepu w sposób naturalny z innej domeny to będzie to miało korzystniejszy wpływ.
Ewentualnie możesz zastanowić się po prostu nad przeniesieniem blogu do katalogu lub podpiąć go pod jakąś subdomenę np. blog.twoj-sklep.pl

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

grzdak

2011-10-11 09:48

dzięki, pomyślę nad tym... Chociaż działa to tak, ze mam na FB stronę firmową i linkuję tam wpisy z bloga - czyli odbiorcy mają wydłużoną drogę dotarcia do sklepu, bo FB linkuje ich do blogu i dopiero z blogu zgarniam ich (lub nie) do sklepu....
A od strony technicznej - czy duża ilosć wpisów zapcha mi sklep, czy to nie ma wpływu na funkcjonowanie sklepu?
pozdrawiam cieplutko
G

grzdak

Makaron

2011-10-11 09:50

Zależy co znaczy 'duża ilość wpisów'. Jeśli nie będzie ta ilość przekraczać kilku tysięcy to nie powinno być wielkich problemów.

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

Do góry
o nas | kontakt