Przeszukując plik FlatFiles.php znalazłem funkcję save (służy do robienia insert) Trzeci parametr (sId) sugeruje że można zrobić update jednak tak nie jest.
Więc moje pytanie: Jak zrobić update rekordu o podanym id
Wykorzystując funkcję save. Mylisz się twierdząc: 'jednak tak nie jest'. Gdyby miało to miejsce, nie możnaby update'ować produktów i stron tylko tworzyły by się nowe, a nie 'nadpisywały'.
w takim razie może ktoś mi powie dlaczego pomimo tego ze w trzecim parametrze podaje id rekordu to funkcja dodaje mi na końcu pliku zduplikowany rekord zamiast zrobić update
ok już sam wykumałem, więc napisze dla potomności: w trzecim parametrze podajemy nazwę pola, które jest id (np, iOrder) ja myślałem że w trzecim parametrze podajemy wartość id (np 124) (myślałem że system sam wie jak się nazywa pole, które jest kluczem gdyż zaczyna się na literę i)
To, że pole zaczyna się na 'i' nie ma nic wspólnego z kluczem (index). Ma to znaczenie dla liczb całkowitych 'integer'. Jeśli w pole 'iCośTam' wpiszesz wartość niecałkowitą (np. 1.324) to zostanie to bezlitośnie docięte do 1, czyli liczby całkowitej (jeden problemów, który trzeba obejść, gdy chcesz wpisywać ilości towaru w wartościach 'przecinkowych', np. kilogramy).
Ale fajnie jest, że zamiast 'krzyczeć', że nikt nie pomaga, kombinujesz sam ;-) W ten sposób nauczysz się szybciej i na dłużej.