klient zlozyl w sklepie zamowienie. Problem w tym ze zamowienie nie zostalo zapisane i informacje o nim dostalem tylko poprzez powiadomienie na maila. Nr zamowienia 265 a w sklepie licznik juz nabil ponad 600. Istniejace zamowienie o nr 265 nie zostalo nadpisane.... Podobny przypadek mialem juz 2 miesiace wczesniej z tym ze to dziwne zamowienie mialo nr 264 !!!. Wiec od czasu do czasu pojawiaja sie zamowienia duchy....
Dziwne, bo email z informacją o zamówieniu wysyłany jest dopiero wtedy, gdy zamówienie zostanie poprawnie dodane do bazy danych. Spójrz na plik db/orders.php czy nie ma tam jakiś dziwnych wpisów, czyli same puste linie typu: $$$$$
I problem znowu sie powtorzyl....ale tym razem zamowien mam juz ponad 1100. A zamowienie Klienta to nr 266 czyli 1 wyzej niz przy poprzednim bledzie. Zamowienie istniejace o tym numerze nie zostalo zapisane. Mail wygenerowany z nieprawidlowym numerem zostal przeslany i na dodatek jeszcze z nieprawidlowa cena (sprzed zmiany). W plikach wyglada wszystko na prawidlowe zadnych pustych wierszy ewentualnie takich jak zasugerowales.....
Ciężko tutaj tak naprawdę cokolwiek rokować, jeśli nie ma się dostępu do plików z danymi i bez dokładnej analizy. Ja chyba stworzyłbym sobie kopię całego systemu z wszystkimi aktualnymi zamówieniami, żeby mieć wgląd do historii, a w działającym sklepie wyczyściłbym bazę danych zamówień (pliki w katalogu db/ zaczynające się od 'orders' bez frazy 'def') i dokładnie przyglądał się jak zachowuje się baza danych przy napływających zamówieniach (będzie to łatwiejsze, bo wpisów będzie mniej). Żeby wyczyścić tą bazę musisz zostawić tylko pierwsza linię:
Zamieszania a zamieszania a problem trywialny....mianowicie.... Mialem dwie wersje sklepu jedna do programowania a druga normalna "live".....Nie wiem w jaki sposob ale te trzy zamowienia zostaly zrobione w wersji testowej sklepu....W jaki sposob tam klienci doszli swoja przegladarka tego nie potrafie wyjasnic....Dzieki za chec pomocy.....