marcincook - swietny pomysl na plugina "inne produkty z kategorii" to fajny pomysl ale jak sie ma malo produktow :)
co do nastepny i poprzedni produkt to faktycznie zakret. chyba musialoby byc tak, ze warunkiem by to dobrze dzialalo to by produkt byl 1 kategorii tylko a jak juz byl w 2 to musialby skrypt pobierac 1 podana kategorie od produktu...
A gdyby w edycji produktu określać id kategorii z listą produktów? Edytuję produkt I wpisuje w pole pod tytułem "wyświetl obok listę produktów z kategorii : ..." I podaję że to ma być kategoria nabiał, bo edytuję produkt mleko. To już chyba jest do osiągnięcia?
To nie jest taki duży problem (pod warunkiem, że dobrze zrozumiałem). Bo przyznam szczerze, że czasem czytam tu posty/problemy i nijak nie mogę dojść, o co chodzi. A ktoś inny odpowiada i wtedy dopiero załapuję co pytający miał na myśli. Marcin - rozumiem Twój problem tak: Mamy menu boczne (kategorie) a w nich nabiał, mięso i warzywa (to są punkty menu, a w sumie strony z produktami). I po kliknięciu na produkt (opis szczególowy) na stronce produktu mają być dwa guziki (<<< i >>>). Przy czym nawigacja tylko wewnątrz zbioru np. "nabiał". Po osiągnięciu pierwszego lub ostatniego w zbiorze, dana strzałka deaktywuje się. A kolejność wg. dajmy na to iPosition. Is that right?
jak już Treewood zauważył: czy będą produkty, które będą w dwóch lub więcej kategoriach (np. jajko ---> "nabiał" ale też "drób") [taki głupi przykład ;-)]?
A może żeby jeszcze skomplikować :) Bo ja mam czasami pokrętne, pomysły ale cieszę się że przynajmniej jest zkim rozmawiać
To może dla produktu określać by takie "kategorie macierzyste" i kategorie opcjonalne Już tłumaczę Jak produkt jest chlebem to wiadomo że macierzyste kategorią dla chleba jest pieczywo Ale może być też dodatkowa kategoria "promocje" "z pełnego przemiału" "ziarniste" Znaczy że produkty z idei zawsze są poszeregowane w swoich macierzystych kategoriach Zgodnie ze swoim poszeregowaniem występują jawnych drzewkach produktocwych A takie filtrowanie po dodatkowych kategoriach to już są raczej pomysły adminów Czyli Samochody/ osobowe/ 4drzwi/ Lub Mercedes/ ml / 345s
A czasami takiego mercedesa chcemy umieścić w kategorii auto dla rodziny ale to już jest dodatkowa kategoria, bo podstawowym zaszeregowaniem jest segment/ grupa/ kategoria/ rodzaj/
Więc najpierw by trzeba określić co to jest hmm tak bazowa kategoria produktu a następnie wybierać kategorie dodatkowe
Wtedy skrypt gdyby miał poszeregowane produkty w bazowych kategoriach Mógłby dostawać opcjonalne funkcjonalności ...
Ja widzę wiele możliwości rozwoju narzędzi opensolution Ale sam ciągle motam się w php i dochodzę do jakiegoś momentu w którym już nie umiem sobie poradzić.
Z tym, że skrypty firmy OpenSolution zawsze bazują na prostocie i często rezygnuje się z wielu funkcji, żeby tej prostoty się trzymać. Myślę, że ten pomysł z kategorią macierzystą i dodatkowymi nie przejdzie na 100%, ale naturalnie przekażę dalej. Być może pojawi się pomysł, żeby funkcjonalność związaną z tym wątkiem wprowadzić w przyszłości do skryptu.
Makaron - to się nie zrozumieliśmy Skrypty od Opensolution NAJBARDZIEJ cenie za prostotę i szybkość działania.
I w 75% jest to najlepszy wybór na strone produktu, sklep, katalog firmowy etc.
Sam dużo się przemieszczam z lapem na kolanach poza studiem i korzystam z mobilnego internetu, do tego większość postów na tym forum napisałem z iPhona czyli jeszcze gorzej niż MobilePlay.
I to jest największa Quicka zaleta. Ba nawet zdarzyło mi się kilkakrotnie pisać treści na stronę czy zmieniać cenę produktu ze smartfona.
Spróbujcie to zrobić z Wordpressem, Presta czy Joomlą - bła ha ha hahhaa
Ba nawet sama edycję tpl-ek to czysta przyjemność, bo człowiek ma wrażenie że pisze czystego html-a :)
Strony na Quickach są szybkie proste i fajne !!!
Więc nie jest tak, że skłaniam twórców żeby rozbudowywali skrypt o jakieś zabawki, bo zamuli się sam projekt jak wordpres czy joomla z latami a tendencja pokazuje że raczej idziemy w strone mobilności, szybkości i raczej będziemy korzystać z urządzeń dotykowych do zamawiania pizzy (sam zamawiam na pizzaPortal iPhonem i mnie to nawet bawi)
Więc skrypt ma zostać taki i już - bo to dobra droga!
Tylko czasmi klienci potrzebują niestandardowych rzeczy takich które widzieli gdzieś indziej na presta czy wirtueMarcie i tu pojawiają się schodki
Jak myślałem 2lata temu, że nie możliwe jest w Quicku wygenerowanie listy podstron z konkretnego ID tak jak queryPost w WP, to sięgnołem po JS i ajaksem sobie pobrałem te strony co potrzebowałem, ale potem okazało się że to mało optymalne i szybkie (klient się wręcz wzburzył jak zobaczył pasek postępu) i skończyło się tym że zapłaciłem komuś kto pokazał mi, że listSubpages można wyświetlić też tu i tam... (zdziwienie moje było ogromne)
Ja nie zawsze skrypty Opensolution wykorzystuje zgodnie z przeznaczeniem :)
A teraz przyszło mi do głowy że po 10latach pracy można by w końcu zrobić porządne portfolio to też mi przyszedł do głowy skrypt OpenSolution to chyba o czymś świadczy ...
I to jest największa pięta Quicka że taki przełącznik NEXT PREV to w standardowych zapytaniach do bazy SQL to pestka, a tu sie człowiek nawywija żeby odszukać, ba i zrozumieć funkcje które opensolution napisało
Więc z jednej strony to ich zaleta że PHP jest BARDZO MEGA OPTYMALNIE napisany (prawdziwy szacun dla twórców) i chodzi szybciutko, i brak niepotrzebnych zapytań do bazy.
Ale z drugiej to wada dla takich młokosów w PHP jak ja, bo jak zaczynam w tym dłubać to po 40minutach czasami tak się zapętlę że wole użyć JS
Jakiś czas temu próbowałem stworzyć sobie szablon z dodatkowym formularzem - nie kontaktowym, i pomyślałem sobie tak, Skoro w Skrypcie i tak jest funkcja wysyłająca MAIL juz napisana to czemu nie dodać do niej jednego pola i dopiąć formę do tej funkcji ze skryptu, po co pisać kolejny wysyłający maila, no i poległem.
Więc teraz tu: http://www.keykproject.pl/?pl_kontakt,2 Jest wyskakujące okienko z formą i po co? Zbyt elegancko to nie wyglada.
Dlatego niejako na zapas, staram się prowadzić dyskusje na temat rzeczy które mogą sie komuś przydać bo na tym forum dyskutują ze trzy, cztery osoby średnio A to nie jest wielka społeczność "ADVANCÓW"
i zanim jakąś fajną rzecz boboo napisze albo ktoś z opensolution doradzi (przykład zintegrowania FCK z php) to trwa to ruski miesiąc Ale działa i otwiera głowę że a tu jest to czy tamto
Bardzo bym chciał każdy projekt robić na narzędziach OpenSolution bo miło się na tym pracuje,
ale klienci czasami pytają o takie bzdury jak Integracja z Facebookiem, Obrazki z wczytanych już na serwer w treści wpisu, integracja z Allegro, Formularz rezerwacji pokoju, Przełącznik następny poprzedni produkt, czy jakaś odjazdowa galeria
hmm ta galeria z wersji EXT, za dużo nie wnosi do designu - tu przykłady o czym mówię: http://www.keykproject.pl/?pl_fotografia,25 http://www.ponti.com.pl/pl_felgi,94.html http://personaldesign.pl/?7,pl_golf-komin-nazywam-sie-czerwien - galeria dla produktu http://www.ponti.com.pl/31,pl_chrysler-300-c-2006.html
Podałem przykłady do ciężkich stron designem, nie bez powodu.
Gdyby te strony były postawione na jakimś zamulonym CMSie jak Joomla ... to takie gadgety (których klienci chcą) w ogóle by się nie uruchomiły na stronie :) albo wczytywałyby się 10 minut. :)
DLATEGO CENIĘ SKRYPTY OD OPENSOLUTION !!! tak żeby była jasność że nie narzekam :)
Ja czasami mam klientów i budżety które spokojnie pozwalają mi zarobić na chleb i podzielić się z innymi żeby napisali kawałek php optymalnie a nie, jak ja, skutecznie :) Ale sami wiecie że nikt nie ma czasu, każdy odmawia, albo co gorsza komentuje a dodatkowe pole w bazie to kup ext (kurcze ale tam też nie ma tego dodatkowego pola :) )
Więc zachęcam do powrotu do tematu bazowego <PREV NEXT> Bo te rozmowy tu mają sens dla innych także a taka funkcja jest znana z innych skryptów :)
Na razie udało mi się to uzyskać pomiędzy stronami
Prawy róg takie czarne kółeczka prawo lewo Zobaczcie
Co do produktów to nie wiem jak pobrać sobię listę produktów na stronę produktu Kombinuje z cookie Bo wchodzę w kategorię mam listę produktów zapisuje ją sobie do ciasteczka (same linki) I korzystam na stronie produktu przełączając adresy w tablicy next prev Ale nie do końca mi to wszystko chce działać
Dlatego zapytam
Jak wyświetlić (wygenerować przez php) na stronie produktu listę produktów z danej kategorii? wtedy już sobie poradzę i nieomieszkam się podzielić
OK, mam to gotowe. Kod taki trochę 'dirty' ale działa. Czyli: 'prodPrev' i 'prodNext' z poziomu widoku szczegółowego produktu. Popołudniu wrzucę na swoją stronę. Teraz trzeba na zakupy ;-)
Oj wisiało wiemm Ale ja taka etyczna bestia jestem i jak jest napisane że coś jest opensource to kożystam wg zasad licencji Jak ktoś pisze że chce ...zł to kupuje etc Jak ktoś pisze wpłać datek i używaj to się wycofuje bo nie wiem ile mam zapłacić żebym był uczciwy wobec twórcy Dla każdego ...zł to inna kwota
Dla przykładu zacytuje kolege który próbuje napisać moduł integracji z allegro I zapytał tak: Ile za to wziąć kasy? Programowanie to jego praca "taka sama jak wydobywanie węgla" :) , i średnia z nadesłanych odpowiedzi wyszła mu 350 zł Powiedział tak: Wole sprzedać ten moduł za 220 i sprzedać go 20 razy
Boboo Robisz fajne małe modyfikacje tego skryptu, masz otwartą głowę, ale sądzę że jak byś sprzedawał swoje dodatki za jakieś określone drobne , to w efekcie i wiele osób chciało by je kupić i ty byś miał "na wakacje z żonką" A tak ludziska nawet nie wiedzą czy napisać do ciebie. Jeśli forumowicze są tego samego zdania co ja, to dołączcie się do wątku. Pomagasz wielu osobom na forum, Ale wiele osób też nie chce się męczyć na płaszczyznach na których słabo się poruszają.
Jak chcecie to otwórzmy nawet jakąś giełdę dodatków, pluginów, skórek... I w jednym miejscu sprzedawajmy własne modyfikacje choćby za 10zł. Ja mogę zająć się JavaScriptem i jQuery Co wy na to?
Marcinie, moim pierwszym komercjnym programem na PC z Windowsem (Win 95 w roku 1995 :-) był Delphi. Jako, że miałem/mam inne środki na utrzymanie, programowanie zawsze traktowałem jako hobby, a po 'odkryciu' internetu zobaczyłem śliczną inicjatywę - cardware (sam wysłałem kilkaset widokówek). Niestety ze smutkiem zuważam, że dziś ludzie są coraz bardziej nastawieni roszczeniowo. Nawet tu znajdziesz takie postawy. Mimo, że jeden z drugim wziął sobie za darmo QC, to odnosi się wrażenie, że OpenSolution jest im coś winna. Od momentu mojego 'zaistnienia' tu, pokorespondowałem już z kilkuset ludźmi (o QC i jego rozbudowie). Owszem były m.in. rozmowy czysto komercyjne, ale były też 'dobrowolne'. Kartkę/widokówkę dostałem do tej pory jedną! Kilka razy zostałem też zrobiony w balona. 'Jasne, jasne, dogadamy się'... i głuche milczenie po zakończeniu akcji. A zasadnicza większość (choć tego nie widzę, to doskonale sobie to wyobrażam) robi okrągłe ze zdumienia oczy, że można mieć czelność oczekiwania wynagrodzenia za plugin/extension do freeware'owego skryptu. 'Toż cały duży skrypt za darmo, a ty chcesz X złotych za te kilkadziesiąt linijek?' Na moje szczęście grubość warstwy masła na śniadaniowej bułce nie zależy od 'dochodów' za pracę przy QC :-)