Nie znaleziono danych - problem z bazą danyc

azzir

2010-12-12 21:42

Mam problem z błędem bazy danych - Nie znaleziono danych
Część produktów nagle została wyczyszczona - chociaż fizycznie istnieją w bazie danych (sprawdzałem pliki bazy i zawartość jest ok).
W których plikach należy szukać błedu? Ew. czy pomoże nadpisanie plików wykonywalnych?
Obecnie jest w sklepie ok. 700 produktów i ok. 50-60 stron czyli chyba za mało żeby baza "nie wydalała"
Ajuto Plz!!

» Quick.Cart v3.x

waldek

azzir

2010-12-12 22:18

http://www.agam.org.pl/?karmy-dla-doroslych,53,4

tak to wygląda od strony Klienta. Strona jest, short jest ale po kliknięciu ... lepiej nie mówić ;(

Przeglądałem dokładniej pliki i okazuje się że NIE MA POŁOWY pełnych opisów !!!
Zniknęlo wszystko po 295 stronie...................

waldek

Makaron

2010-12-13 10:18

Nie robiłeś kopii zapasowej bazy danych? Ilość produktów nie jest zbyt duża i skrypt powinien sobie spokojnie dać radę. Jeżeli nie tworzyłeś kopii zapasowej to być może kontakt z administratorem pomoże. Firmy hostingowe przechowują backupy całej zawartości swoich serwerów.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

azzir

2010-12-13 12:49

mam kopię, ale było wprowadzanych sporo nowych produktów po jej zrobieniu. Kopię robię śr. co 2 tyg wiec jestem w d.......
F-ma hostingowa przywróciła poprzednią wersję ale jest jeszcze gorzej!! Nie ma żadnych długich opisów, chociaż "uszkodzona" zawierała ok. 300 opisów pełnych.
Jakieś jaja !!!!
Co mogło być powodem takiego zamieszania? Zginęła tylko część danych z pliku...

waldek

azzir

2010-12-13 14:34

mam jeszcze pytanie o następującą rzecz:
po wejściu na daną stronę wyświetla sie lista produktów z short opisem, ale po kliknięciu jest komunikat "brak danych". Jeszcze dziwniej jest w panelu admina: wchodzę na produkt który widnieje na stronie (ma short opis i tytuł) - po otwarciu jest czysta strona - brak tytułu i short opisu.
Gdzieś jest coś uszkodzone lub utracone połączenie z bazą.
Gdzie mam szukać błędu?

waldek

Makaron

2010-12-13 16:25

Błędy na pewno pojawiły się w pliku db/pl_products_ext.php, bo tam są szczegółowe dane na temat produktu. Nic nie da się poradzić. Nie ma innej opcji, żeby przywrócić dane jak się ich nie ma.. Najprostsza metoda - po każdorazowym dodawaniu produktów robić kopię zapasową i przechowywać ją w bezpiecznym miejscu.

azzir

2010-12-13 18:02

a w jaki sposób odzyskać chociaż tytuły i short opis?
Skoro pojawia się na liście stron a nie "ciągnie" go skrypt do panelu admina to co mogło sie "uwalić"?

waldek

azzir

2010-12-14 13:49

ponawiam pytanie:
co się dzieje i jak to naprawić skoro w panelu admina jest PEŁNA lista produktów z cenami i dopięta do odpowiednich stron (to samo się wyświetla na stronie www w wykazie produktów) a po wejściu na daną stronę otwiera się pusta strona??
Skoro PA widzi tytuł i short to dlaczego go nie "ciągnie" do otwartej strony? I dlaczego PO kliknięciu na dany (uszkodzony) produkt otwiera się nowe okno produktowe?
Gdzie szukać (oprócz google) rozwiązania?
Wrzuciłem bazę danych do nowego skryptu (QCLite 3.6) i problem jest nadal.

stronę można sprawdzić (PA też) pod tymczasowym adresem www.kontakt.vot.pl/sklep login i hasło: admin

przykładowa strona z listą "wadliwych" produktów http://kontakt.vot.pl/sklep/?karmy-dla-doroslych,53,5

Ogólnie zginęły produkty po wyżej ID295

waldek

Makaron

2010-12-14 17:37

Jak już pisałem strona ze szczegółami produktu korzysta z pliku db/pl_products_ext.php i to ta baza danych będzie uszkodzona, stąd problemy z przeglądaniem strony ze szczegółami. Krótki opis, cena etc. jest przechowywana w pliku db/pl_products.php. Niestety jeśli nie ma kopii zapasowej to ciężko będzie cokolwiek zdziałać, bo nie sposób tych danych 'odnowić', skoro zniknęły..

azzir

2010-12-14 20:31

a jaki jest mechanizm pobierania danych?
W bazie jest tytuł i short opis, a także obrazek - to skrypt "widzi"
Po wejściu do panelu admina w liście produktów jest wszystko tj. tytuł, cena, przypisanie do kategorii, ale już po kliknięciu (wejściu) na produkt otrzymujemy pustą stronę.
Dlaczego w takim razie nie pobiera tytułu, ceny i short opisu?
W którym miejscu jest błąd zasysania istniejących danych?

waldek

azzir

2010-12-15 11:56

Problem rozwiązany - niestety na 99% uszkodzenia powstały z winy dostawcy hostingu - przypuszczalnie nastąpiła awaria i została uruchomiona procedura odzyskiwania danych ze starych (bardzo starych) backup-ów.

Informacja na przyszłość:
- [język]_product.php- zawiera tytuł strony i short opis
- [język}_product_files.php - informacje o podpiętych zdjęciach
- [język]_product_ext.php - zawiera pełny opis (sDescriptionFull)

Jeżeli w bazie i na stronach widnieją produkty (tytuł, short opis i fotka) a po wejściu w produkty otrzymujemy pustą (nową) stronę to uszkodzony jest _product_ext.php - a dokładnie z tego pliku zostały wykasowane pełne opisy.
Rozwiązanie: stworzyć ręcznie w DB brakujące strony - nr strony musi być zgodny z istniejącymi w _product_php. Prawidłowy wygląd rekordu 428$$$$$$$ - gdzie 428 to nr strony, następnie musi być 6 znaków $ , potem treść strony i zamykający $

Jeżeli zginęły na stronach dodane obrazki należy sprawdzić plik _product_files.php i ew. uzupełnić brakujące rekordy

Mam nadzieję że komuś się przyda taka informacja w przyszłości.

Jakie jest najlepsze rozwiązanie problemów z bazą danych?
RÓBCIE KOPIE ZAPASOWE I NIE UFAJCIE AUTOMATYCZNYM BACKUP-om!

waldek

szkaper

2011-08-17 09:00

Witam, mam problem z podobnym komunikatem z tym, że u mnie i w angielskiej i polskiej wersji sklepu wyświetla się komunikat "Nie znaleziono danych" po tym jak dodane zostaną produkty do koszyka. Po wybraniu "przejdź dalej" na stronie koszyka nie wyświetla się formularz zakupu a jedynie wspomniany wcześniej napis - co można zrobić??

Makaron

2011-08-17 15:45

Może to być problem związany z prawami CHMOD i problemem zapisu do bazy danych. Spróbuj jeszcze raz przejrzeć instrukcję instalacji i nadać prawa odpowiednio do katalogów/plików.

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

szkaper

2011-08-18 10:28

Niestety - zgodnie z wymaganiami w dokumentacji i poprawnym wykonaniem instalacji - dalej dzieje się to samo. Może są jeszcze inne pliki, które odpowiadają za wyświetlanie formularza zamówienia? co jeszcze może być "zkiepszczone"?

Do góry
o nas | kontakt