Koszt dostawy zależy od wartości zamówienia ?

ewa.seo

2010-11-29 12:46

Witam,
jak najprościej zmodyfikować kod, tak aby cena przesyłki była wyliczana w zależności od wartości zamówienia np. koszt przesyłki = 18 zł wartości zamówienia do 100 zł , 15zł od 100-200zł itp.?

Zależy mi na najszybszym rozwiązaniu bez opcji edycji kosztów w panelu admin.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

» Quick.Cart v3.x

e

boboo

2010-11-29 18:35

To ma być tylko i wyłącznie zależne od wartości zamówienia, czy też opcje wyboru (dla klienta) dostawy mają być dalej aktywne?

http://it-service.kimla.de

adamek76

2010-12-18 22:53

Witam.
Mam właśnie identyczną zagwozdkę.
U mnie zestaw dostawców i ich koszt jest ściśle uzależniony od ceny końcowej zamówienia.
Do kwoty 100 mam koszt przesyłki 12 zł. Powyżej 100 zł koszt jest 30 zł.
Gdzie szukać i co zmieniać aby uzyskać taki efekt?
Znam php więc potencjalna edycja to nie kłopot.

Makaron

2010-12-20 16:13

Skoro znasz PHP to przejrzyj sobie funkcję listCarriersPayments() w pliku core/orders.php tam generowana jest tabela wyboru sposobu płatności i dostawy. Masz tam dostęp do globalnej zmiennej $_SESSION['fOrderSummary'.LANGUAGE] która przechowuje wartość zamówienia, tak więc na jej bazie możesz ustalić koszty.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

wlochatydaniel

2011-10-04 16:40

Grzebałem w funkcji listCarriersPayments() chyba ze 3 dni, na nic to bo ta funkcja służy tylko do wyświetlenia formularza podczas wyboru sposobu dostawy. Skutkiem wszelkich zmian w tej funkcji jest wyświetlenie prawidłowych ustawionych kosztów wysyłki, ale podczas obliczania wykorzystywane są dalej dane zawarte w pliku pl_carriers.php w katalogu DB. Klient widzi jedną cenę a w mailu i podsumowaniu zamówienia otrzymuje drugą.

Moje rozwiązanie - napisanie nowej funkcji zmieniającej zawartość pliku pl_carriers na podstawie wyżej wspomnianej zmiennej. Aby był wyświetlany odpowiedni koszt wysyłki wystarczy się odwołać do napisanej przez nas funkcji na początku funkcji listCarriersPayments().

www.oczoplas.com

o nas | kontakt