Quick.CMS może by poprawić :-)

Tomy M.

2010-10-18 00:08

Sprawa dotyczy Quick.CMS ale pewnie i Quick.Cart.

Zdarza się że na serwerze Apatche skończy się nam miejsce przydzielone przez administratora serwera. Np. mamy wykupione 500MB i ponieważ nie sprzątamy za często przekraczamy ten limit. Tak więc nie zdając sobie z tego sprawy edytujemy z panelu CMS'a nasz serwis np. uploadujemy nowe zdjęcie, zmieniamy opis itp. i klikamy "ZAPISZ"

Wiecie jaki jest tego efekt?

Bardzo przykry ... skrypt QUICK.CMS próbując nadpisywać pliki pl_pages.php oraz pl_pages_files.php tworzy pliki wielkość 0kb
Módlcie się do Boga aby administrator posiadał świerzy backup, inaczej będziecie tworzyć serwis OD SAMEGO POCZĄTKU!!!

To nie jest zasadniczo błąd skryptów "QUICK" ... to właściwość serwerów Apache, ale może rozwiązać to jakoś np. poprzez zostawianie poprzednich wersji plików z katalogu DB ... takie jednostopniowe UNDO dostępne z panelu sterowania CMS.

Co wy na to?

» Quick.Cart v3.x

openzibi

2010-10-18 09:37

Tomy - moduł kopii zapasowej jest w wersji PRO
http://opensolution.org/quick.cart,pl,,9.html?sBlock=PAID

A jeśli chodzi o serwery to chyba nie ma już takich bez kopii zapasowej
(tworzonej automatycznie np raz na dobę)

----------------------------------------
openzibi - http://www.rhh.pl

sprintserwis

2010-10-19 10:19

Ale przecież można samemu sobie poradzić.
Ja zawsze po udanej edycji zrzucam sobie FTP-em pliki z katalogu db do własnego kompa. Jeśli coś poszłoby nie tak, to zawsze mogę je sobie wgrać ponownie na serwer. Własna zapobiegliwość jest lepsza niż jakikolwiek automatyczny backup.

http://sklep.vectordesign.pl/

treewood (OpenSolution)

2010-10-20 11:02

Tomy M. - z wielu przyczyn m.in. dlatego wybieram hostingi gdzie backup jest co 24h np. nazwa.pl, home.pl, kei.pl

bo zdarzaly sie juz uszkodzenia bazy danych MySQL (znacznie rzadziej ale zdarzaly sie) i wtedy backup byl jedynym rozwiazaniem.

ale ... zrobienie kopii zapasowej katalogu db/ nawet w wersji darmowej jest o wiele prostsciej niz zrobienie kopii MySQL. ja z reguly robie sobie kopie bazy danych i zdjec jak wiem, ze mam wieksze zmiany w produktach czy zamowieniach do zrobienia. bo juz nie raz sie przejechalem, ze usunalem cos za duzo itd

30-40 sekund pracy moze oszczedzic kilkadziesiat minut a czasami i wiecej

openzibi - owszem sa takie co maja kopie zapasowe co chocby 2 tygodnie. mialem tak kiedys z superhostem :/ nie wiem jak jest teraz bo to zajscie bylo ok rok temu

Tomy M.

2010-10-23 19:30

Nie zauważyłem że jest taka opcja w wersji PRO.
Oczywiście nie wiem jakie jest dokładnie jej działanie.

Ponieważ chodziło mi o bezpieczeństwo serwisu przedszkola który prowadzi charytatywnie moja żona więc rozwiązałem to tak:

BACKUP LOKALNY QUICK.CMS JEDNYM KLAWISZEM:

1.
Zainstalować w systemie Windows program: WinSCP
http://winscp.net/eng/download.php

2.
Uruchomić go i utworzyć połączenie FTP z serwerem/serwisem który będziemy backupować> nazwać to połączenie: nasz-serwis

3. Przygotować plik textowy o nazwie: backup_skrypt.txt
poniżej zawartość tego pliku:

option echo on
option confirm on
option transfer binary
option include "*.*; */"
option exclude "*.js; *.xml; *.bat; .html; */fckeditor; */plugins"
synchronize local "C:\BACKUP\" /nasz-serwis.pl/public_html/ -delete -criteria=size
close
exit

objaśnienia do powyższego pliku:

option include "*.*; */" <--- to zbiór wszystkich plików i katalogów (nie zmieniać)

option exclude <--- to pliki i katalogi których nie backupujemy (jest wtedy szybciej)

C:\BACKUP\ <--- to ścieżka do katalogu z naszym bacupem, należy utworzyć sobie taki katalog.

/nasz-serwis.pl/public_html/ <--- to ścieżka na zdalnym FTP, należy ją sprawdzić po połączeniu z FTP, jest tam doskonale widoczna.

4.
Przygotowujemy plik textowy o nazwie: backup.bat
poniżej zawartość tego pliku:

WinSCP.exe nasz-serwis /console /script=backup_skrypt.txt

5.
Utworzyć sobie skrót do pliku: backup.bat

6.
Podłączyć ten skrót np. do wolnego klawisza funkcyjnego notebooka :-)

Od tej pory możemy jednym klawiszem robić backup aktualnej zawartości naszego serwisu do lokalnego katalogu na naszym komputerze.
Backup obejmuje wszystkie ważne katalogi, w tym katalogi ze zdjęciami, miniaturami, treścią i listą plików. Skrypt zgrywa tylko zmiany, działa niespodziewanie błyskawicznie.
Pliki usunięte z serwera nie są usuwane z backupu, automatyka tego procesu jest niebezpieczna i niepotrzebna z punktu widzenia bezpieczeństwa.

pozdrawiam serdecznie

PS. Buduję serwisy oparte o QUICK.CMS jednak już tyle w mojej wersji zmieniłem że obawiam się przesiadki na wersje PRO. Nie jest to kwestia pieniędzy ... tylko czasu :-/
Teraz właśnie dorobiłem wyświetlanie miniatur zdjęć w liście plików ... Czy wersja PRO ma taką funkcję?!

Do góry
o nas | kontakt