Link do strony zewnętrznej w menu

FogManET

2010-05-08 17:37

Szukałem, szukałem i poddaję się...

Dodałem nowe menu na stronie pod logo które ma prowadzić do mojego forum.

W edycji nowej strony (Strony -> nowa strona) dałem w polu adres adres do strony zewnętrznej mojego forum, jednak mam problem jak zrobić by się ta strona pojawiała w nowym oknie ?

» Quick.Cart v3.x

FogManET

boboo

2010-05-09 09:10

Jak wytrzymasz do popołudnia/wieczora to się doczekasz :-)
(możesz w międzyczasie użyć "kontakt" z mojej strony
(w podpisie, bez boboo).

boboo - skupienie.kimla.de

boboo

2010-05-09 16:40

Hallo?
mam gotowe rozwiązanie.
Jeśli chcesz, to zapraszam:
http://skupienie.kimla.de/?kontakt,2

boboo

2010-05-11 09:49

Nie doczekam się kontaktu, no cóż, masz mieć -
Jak widziałem u ciebie na stronie, jesteś fachowcem IT, więc nie powinieneś mieć problemu z zastosowaniem poniższego:
"Guzik" forum masz w "menu pod logo", czyli Menu2.
Dlatego w /templates/menu_2.tpl
dodaj blok:
<!-- BEGIN NOWEOKNO -->class="selected" target=_blank<!-- END NOWEOKNO -->

następnie w /core/pages.php
w funkcji throwMenu "owiń" linijkę:
$aData['sSelected'] = ( $aData['iPage'] == $iPageCurrent ) ? $oTpl->tbHtml( $sFile, 'SELECTED' ) : null;

w dodatkowe zapytania/zależności (przepraszam za brak właściwych polskich słów).
Będzie to wyglądało tak:
if ($aData['iPage'] == 65 ){
$aData['sSelected'] = $oTpl->tbHtml( $sFile, 'NOWEOKNO' );
}
else{
$aData['sSelected'] = ( $aData['iPage'] == $iPageCurrent ) ? $oTpl->tbHtml( $sFile, 'SELECTED' ) : null;
}

Ta liczba "65" to ID strony przydzielonej do Menu Forum na Twojej witrynie.
Nie uważam tego rozwiązania za szczyt doskonałości, jednak działa i o to chodzi.
W ten sposób możesz sobie ręcznie wskazywać, które kliki mają się otwierać w nowych oknach. Można by było zrobić dodatkowy check-box w panelu stron admina (tak, jak status) i sterować otwieranie w nowym oknie.
Ale ja nie mam takich potrzeb. Ty potrzebujesz tylko tę jedną stronę z Forum, więc komu się chce robić automat to niech wrzuci tu gotowca.
Albo może taki miły dodatek w następnej wersji?

Makaron

2010-05-11 10:43

Przekażę do wiadomości ten temat reszcie ekipy, z tym, że używanie atrybutu target="_blank" jest już niezalecane.. Wzrasta chyba powoli świadomość internautów i to on sam może zdecydować czy dany link chce otworzyć w nowym oknie (prawy przycisk czy inne skróty) czy nie. Jakiś czas temu czytałem więcej na ten temat i ludzie jasno deklarowali się, że nie lubią, jak za nich się decyduje, który link ma być otworzony w tym samym, a który w nowym oknie.
Solucja jednak fachowa i nic tylko cieszyć się, że ludzie niezwiązani bezpośrednio z OpenSolution, jak boboo niosą pomoc innym.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

FogManET

2010-05-27 16:50

Dzięki za pomoc ;-)

Do góry
o nas | kontakt