Witam, siedze nad tym juz troche i nie wiem... Chciałbym moc zmieniac z poziomu listy produktów w adminie np. strony do których przypożądkowany jest dany produkt i inne... ale jesli ktos mi poda sposob na to bede bardzo wdzieczny... Wiem jak wyświetlic te strony w liscie... ale po zmianie nic sie nie zapisuje... kombinowalem juz na różne sposoby i nie wiem. Prosze o pomoc, pozdrawiam.
No tak... faktycznie te dane sa zapisywane w innej bazie... ale może np ktos mi poda sposob jak zmienic opis produktu z pozycji listy produktow w menu admin? Tez wiem jak wyswietlic pole tekstowe z opisem krótkim.. ale gdy chce zapisac nic sie nie zmiania... Prosze o pomoc.
To akurat (opis krótki) powinno być proste. ;-) Rzut okiem na: actions_admin/products.php mówi nam, że guzik "zapisz" na liście produktów uruchamia funkcję "saveProducts()", a guzik "zapisz" na stronie pojedynczego produktu uruchamia "saveProduct()". (czyli jedna ma "s" na końcu, i to ona nas interesuje). Obie mają ten sam parametr ($_POST), czyli biorą wszystkie "inputy" z danego formularza. Na początku napisałem, że powinno być proste, bo "sDescriptionShort" jest w tej samej "tabeli", co inne dane wyświetlane na liście produktów (status, lp, nazwa, cena,...).
Aby wyświetlić krótki_opis w tabeli na liście produktów musiałe(a)ś dodać trochę w: templates/admin/products.tpl w tabeli listy produktów. Jakiś "input" typu text lub "textarea". Trzeba jeszcze go odpowiednio nazwać. np.: name="aShortOpis[$aData[iProduct]]" (to w kwadratowych nawiasach ważne!!!)
Przejdźmy teraz do funkcji "saveProducts()" w: core/products-admin.php
Co tam widzimy? Oprócz formatowania i trymowania, reakcje na zmiany w polach formularza! I jeśli porównasz pole z formularza (aShortOpis[$aData[iProduct]]) z zawartością wpisu w bazie (sDescriptionShort), czyli: if( $aForm['aShortOpis'][$iProduct] != $aData['sDescriptionShort'] ) { [jeśli "shortopis" nie jest równy "descriptionshort" to:] $aChange[$iProduct]['sDescriptionShort'] = $aForm['aShortOpis'][$iProduct]; } [przydziel polu sDescriptionShort z bazie wartość odczytaną z formularza z pola ShortOpis.]
U mnie działa (QC 3.4) na zwykłych "inputach textowych" bez problemu (a dołożyłem sobie różne "kwiatki" do tabeli w liście produktów). Faktem jest, że z textarea i sDescritionShort nie próbowałem, tylko z dostępnością, wagą, kalibrami.
:) Dzieki boboo, w prawdzie robilem podobnie wszystko ale to co napisales utwierdzilo mnie w przekonaniu ze dobrze robie i zmusilo mnie do ponownego przeanalizowania kodu i znalazlem literówke w funkcji saveProductsData z core/products-admin.php. Teraz juz wszystko dziala... dopisalem wiele nowych funkcji które można zmienic z pozycji listy produktów i w koncu dodawanie produktów zajmuje mniej czasu... Pozdrawiam.